G4Media.ro

Comisia Europeană lansează investigația anti monopol în domeniul tehnologiilor pentru Internetul Lucrurilor/…

Sursa Foto: Facebook/ Margrethe Vestager

Comisia Europeană lansează investigația anti monopol în domeniul tehnologiilor pentru Internetul Lucrurilor/ Sunt vizate și Siri Apple, Alexa Amazon și Google Assistant

Comisia Europeană a lansat o ancheta extinsă anti-monopol în domeniul tehnologiilor Internetului Lucrurilor, precum și a asistenților de voce și dispozitivelor mobile conectate, a anunțat joi (16 iulie), directorul competiției UE, Margrethe Vestager, transmite Euractiv, preluat de Rador.

Ancheta se va axa pe produsele de consum din ecosistemul Internetului Lucrurilor, căutând să descopere detalii despre modul în care astfel de dispozitive colectează și monetizează datele primite în schimbul utilizării lor.
Vestager a menționat că asistenții de voce, inclusiv Siri Apple, Alexa Amazon și Google Assistant vor fi examinați ca parte a anchetei.

„Una dintre problemele principale aici sunt datele. Asistența vocală și dispozitivele inteligente pot colecta cantități mari de date despre obiceiurile noastre”, a declarat jurnaliștilor joi. „Există riscul ca firmele să folosească în mod incorect aceste date pe care le colectează prin astfel de dispozitive, pentru a-și consolida poziția pe piață.”
„S-ar putea chiar să folosească incorect cunoștințele despre modul în care accesăm serviciile, pentru a intra pe piața acestor servicii și a domina”, a adăugat ea.

Ancheta va cerceta, de asemenea, electrocasnicele inteligente și tehnologiile portabile pentru a observa dacă datele colectate ca parte a utilizării lor oferă companiilor un avantaj nedrept pe piață.

„Problema este concurența pe piețele digitale care poate fi fragilă, odată ce companiile mari fac abuzuri de putere”, a menționat Vestager, adăugând că astfel de situații pot duce la scăderea pieței, situație în care o companie obține profituri semnificative din monopol și din cota de piață, creând un mediu necompetitiv pentru alte firme.

„Am văzut că acest lucru s-a întâmplat și înainte. Dacă nu acționăm la timp, există riscul grav ca acest lucru să se întâmple din nou, cu Internetul Lucrurilor”, a precizat directorul competiției UE.

Anchetele pe sectoare sunt lansate atunci când Comisia apreciază că distorsiunile pieței pot apărea ca urmare a unor practici neloiale care ar putea încălca regulile UE în privința concurenței.

În cadrul investigației, Comisia va solicita feedback de la 400 de companii din Europa, Asia și America, pentru a înțelege ce fac firmele cu datele preluate în schimbul utilizării produselor lor.

O întrebare-cheie pe care Comisia trebuie să o abordeze este, de asemenea, măsura în care aceste dispozitive sunt interoperabile, menținând condiții de concurență echitabile pentru noile companii de pe piață.

Un nou instrument competitiv

În contextul general, la începutul acestui an, Comisia a anunțat că va dezvălui un nou instrument competitiv „potrivit erei digitale” înainte de sfârșitul anului 2020.

Instrumentul va fi conceput pentru a atenua riscurile structurale ale piețelor, precum și pentru a interveni în situațiile în care o piață este aproape de colaps.

Comisia prevede că instrumentul ar impune remedii structurale pentru dezechilibrele competitive, dar nu se va pronunța asupra încălcării acestora și nu va emite amenzi.

În timp ce DG COMP din Comisie identifică noul instrument drept un instrument cu scop general, este probabil ca aplicarea să fie mai evidentă în economia platformei – piețele digitale care prezintă multe dintre caracteristici, precum „economii extreme din punct de vedere al mărimii și al scopului, efecte puternice ale rețelei, prețuri de zero și dependența de date ”pe care Comisia ar dori să le abordeze.

Vestager a menționat în luna mai că instrumentul va avea un rol important în pachetul de reformare al UE care va încerca să reglementeze ecosistemul online.

Sursa: Euractiv/ Rador/ Traducerea: Teodora Stirbat

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Draga Teodora, nu era momentul sa traduci cuvant cu cuvant articolul asta.

    Internetul lucrurilor are o denumire consacrata in “Internet of Things” – IoT mai simplu. Ca si cum ai vrea sa traduci www cu “o panza cat lumea de larga”.

  2. „Sunt vizate Siri Apple, Alexa Amazon și Google Assistant”
    ….
    „a menționat Vestager, adăugând că astfel de situații pot duce la scăderea pieței, situație în care o companie obține profituri semnificative din monopol și din cota de piață”
    Cum poate fi vorba de monopol daca sunt cel putin 3 companii?
    UE este preocupata de un posibil monopol dar nu face nimic in privinta monopolurilor reale care afecteaza economia globala.
    Ce a facut UE in privinta monopolurilor pe extractia si comercializarea pamanturilor rare si a ingredientelor pentru bateriile cu Litiu?