G4Media.ro

Comisia Europeană, nervoasă în fața avertismentelor BCE cu privire la o potențială…

Sursa foto: Unsplash / Charlotte Venema

Comisia Europeană, nervoasă în fața avertismentelor BCE cu privire la o potențială apocalipsă cripto sub Trump

Se conturează linii de luptă între Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană cu privire la faptul dacă normele de referință care reglementează criptomonedele sunt suficient de puternice pentru a rezista la întreaga forță a lui Donald Trump.

BCE consideră că sprijinul generos al președintelui SUA pentru sectorul american al criptomonedelor riscă să provoace o „contagiune” financiară care ar putea arunca în aer economia europeană, conform unui document de politică consultat de POLITICO. Acesta solicită o rescriere urgentă a legilor intrate pe deplin în vigoare în urmă cu doar patru luni.

Comisia a respins însă analiza alarmistă a Băncii, semnalând că aceasta a înțeles greșit propriile norme ale UE și a ripostat la ceea ce a considerat a fi o intruziune nedorită în procesul legislativ.

Disputa pune în lumină cât de îngrijorați sunt, în general, factorii de decizie din domeniul financiar cu privire la măsurile luate de administrația Trump pentru „a extinde raza de acțiune a dolarului” prin intermediul unei tehnologii financiare complexe. Oficialii europeni se tem că mai multe reforme majore ale pieței financiare, promovate de președintele american, vor submina eforturile de a deveni independentă din punct de vedere strategic, în timp ce UE încearcă să își modernizeze sectorul financiar. Aceștia se tem că aceste reforme vor determina o fugă a activelor către SUA și vor introduce noi riscuri în sistem.

Această confruntare specifică se referă la Regulamentul privind piețele de criptomonede (MiCA), o lege istorică adoptată în 2023 și anunțată drept primul regulament din lume care introduce garanții puternice și protecția consumatorilor pentru firmele de criptomonede. Criptomonedele – monede digitale care pot fi cumpărate, vândute și tranzacționate online – par să primească un nou suflu sub Trump, după ce industria a pompat miliarde de dolari în campania sa electorală.

STABIL, GENIU

În centrul recentei dispute se află anxietatea legată de un tip popular de criptomonedă cunoscut sub numele de „stablecoin”, care emulează stabilitatea monedelor majore precum dolarul și euro, spre deosebire de criptomonedele mai volatile precum Bitcoin. Majoritatea acestor stablecoins sunt denominate în dolari, iar în unele țări sunt deja utilizate ca o alternativă ușor accesibilă la dolar. Guvernele se tem că acestea ar putea înlocui banii tradiționali, subminând suveranitatea națională și lăsând cetățenii vulnerabili în fața unei afaceri cu o înclinație dovedită spre prăbușiri dezastruoase.

În teorie, MiCA reduce riscul ca monedele stabile garantate cu monedă străină să perturbe economia europeană prin limitarea persoanelor care le pot emite și a cantității care poate fi emisă, permițând în același timp cetățenilor UE să le utilizeze.

Dar reformele planificate în SUA, inclusiv un ordin executiv al Casei Albe și elaborarea a două legi – denumite STABLE și GENIUS – extind sfera de aplicare a industriei americane a stablecoin, o analiză a băncii britanice Standard and Chartered prevăzând că oferta de tokenuri garantate cu dolari ar putea atinge 2 trilioane de dolari până în 2028, față de 240 de miliarde de dolari în prezent. Acest lucru a determinat avertismente panicate din partea președintelui BCE, Christine Lagarde, și a țarului plăților digitale, Piero Cipollone.

În ultimele luni, ambii oficiali de top au sugerat că normele MiCA nu sunt suficient de puternice pentru a rezista efectelor unei industrii americane supraîncinse a stablecoin, îngrijorându-se că o avalanșă de active denominate în dolari în Europa ar putea redirecționa economiile europene în SUA. Joi, Lagarde a declarat că MiCA ar trebui să se schimbe și a sugerat că amenințarea unică reprezentată de stablecoins a fost „înțeleasă” de Comisie și de alte instituții ale UE.

Dar audiența lui Lagarde nu știa că cuvintele ei au venit după un schimb virulent de documente de cercetare la începutul acestei luni, pe care POLITICO le dezvăluie acum.

Interpretare fundamental greșită

Drama a început pe 14 aprilie, când oficialii de top ai serviciilor financiare ale guvernelor UE s-au întâlnit pentru a discuta despre impactul activelor cripto americane asupra stabilității financiare a UE. Atât banca centrală, cât și executivul UE au distribuit propriile documente pe această temă, subliniind prăpastia dintre punctele de vedere ale instituțiilor cu privire la riscurile care vin de la Washington.

BCE a susținut că regulamentul trebuie regândit serios, avertizând că este prea permisiv față de modelul „multi-issuance”, în care emitenții de stablecoin cu sediul în Europa își pun în comun resursele cu emitenții din țări terțe, potrivit documentului.

Prăpastia dintre punctele de vedere ale instituțiilor s-a transformat într-o confruntare în timpul reuniunii, deoarece oficialii UE și majoritatea guvernelor au ripostat împotriva băncii centrale, potrivit a doi diplomați și unui oficial UE, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber despre discuțiile private.

„Comisia a fost destul de clară cu privire la faptul că au existat opinii diferite pe această temă” și “nu foarte multe [țări] au susținut ideea că ar trebui să ne grăbim și să începem să facem schimbări rapide în [norme] doar pe baza acestui subiect”, a declarat unul dintre diplomați.

Oficialul UE a sugerat că documentul BCE se bazează pe o interpretare fundamental greșită a regulamentului MiCA, care, a spus oficialul, a fost conceput în mod explicit pentru a rezolva problemele menționate de BCE. Oficialul a adăugat că „nu are sens din punct de vedere economic” ca utilizatorii americani să impună cereri de răscumpărare emitenților europeni.

Oficialul a afirmat, de asemenea, că BCE a făcut recent apel la amenințarea stablecoin pentru a consolida sprijinul politic pentru controversatul său proiect euro digital, un efort de a construi un sistem paneuropean de plăți care, potrivit acestuia, ar proteja infrastructura financiară a Europei de activele cripto.

Monedele stabile denominate în dolari, care sunt susținute în principal de obligațiuni americane, reprezintă 99% din piața de 240 de miliarde de dolari, potrivit BCE. Banca centrală se teme că permiterea emitenților de stablecoin denominați în dolari să își ofere produsul atât în SUA, cât și în UE ar putea favoriza, de asemenea, „emitenții de stablecoin existenți din afara UE care și-au stabilit deja o poziție oligopolistică pe piață” și ar putea declanșa un val de investiții ale UE în datoria americană, subminând planurile blocului de a-și consolida propria piață financiară.

În cel mai pesimist scenariu, a susținut BCE, emitenții din UE ar putea fi obligați să răscumpere tokenurile deținute în străinătate, precum și pe cele europene, riscând o „fugă” la rezervele lor în cazul în care oricare dintre acestea se dovedește a fi insolvabilă și având un potențial efect de antrenare asupra băncilor expuse.

În propriul său document, consultat și de POLITICO, Comisia a apărat cu fermitate eficacitatea normelor, luând în considerare chiar și reformele planificate ale SUA, lăsând să se înțeleagă că banca centrală este melodramatică. „Riscurile care decurg din astfel de monede stabile globale par a fi supraestimate și sunt gestionabile în cadrul juridic existent”, a afirmat Comisia în document.

Executivul UE a susținut că este încă „prea devreme” pentru a judeca ce efect va avea emergența criptomonedelor americane asupra piețelor UE. În orice caz, normele MiCA impun deja furnizorilor de active cripto să adere la criterii mai stricte pentru a opera pe piața UE – și au obligat deja unii actori importanți să își retragă de pe burse stablecoin-urile, inclusiv binecunoscutul Tether. Cu toate acestea, Comisia a recunoscut că aceste norme necesită aplicare.

Totuși, executivul UE a remarcat, de asemenea, că, până în prezent, doar o singură monedă stabilă globală a fost autorizată în temeiul noilor norme. Proiectul de lege permite băncii centrale să blocheze funcționarea unor astfel de emitenți dacă „aceștia reprezintă o amenințare la adresa bunei funcționări a sistemelor de plăți, a transmiterii politicii monetare sau a suveranității monetare”.

Normele pentru sectorul bancar oferă deja protecție împotriva unei potențiale contagiuni, în timp ce drepturile de răscumpărare pot fi limitate doar la deținătorii din UE, a declarat acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.