Comisia Europeană: Nu există nici o investigație privind firmele înființate de Primăria București
Comisia Europeană nu are în curs nici o investigație formală privind firmele înființate de Primăria București, a declarat pentru G4Media.ro un purtător de cuvânt al Comisiei. Reacția Comisiei Europene vine după ce site-ul Capital.ro a scris joi dimineață că Direcția Generală pentru Concurență din cadrul Comisiei Europene ar fi începu o investigație privind activitatea celor 22 de companii ale municipalității.
Reamintim că, la inițiativa primarului Gabriela Firea, Consiliul General a votat pe bandă rulantă înființarea a 22 de companii cu cele mai diverse obiecte de activitate, care să presteze servicii de utilitate publică, dar să și intre pe piața liberă.
Patru dintre aceste firme intră pe piața construcțiilor din București, ceea ce a dus la proteste vehemente din partea patronatelor din construcții. Acestea acuză Primăria Bucureşti că distorsionează întregul sector prin acordarea de lucrări fără licitaţii pentru firmele nou înfiinţate chiar de instituţie. Mai multe asociaţii din domeniu s-au unit într-o mişcare fără precedent de contestare a modului în care funcţionează firmele de stat înfiinţate de Gabriela Firea. Ele au anunțat în primăvară că vor contesta la Comisia Europeană legislaţia care le permite acestor companii municipale să-şi atribuie între ele lucrări fără licitaţie.
“Vedem că în Bucureşti funcţionează un model politic ca în Ungaria. Sau ca pe axa Budapesta – Viena – Voluntari. Până la urmă, care sunt principiile după care funcţionează Capitala României? Mai suntem o economie de piaţă liberă sau se merge spre etatizare?”, a declarat în luna martie pentru G4Media.ro Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).
Nemulţumirea constructorilor e cauzată de faptul că cele 22 de firme înfiinţate de Primăria Bucureşti la iniţiativa primarului Gabriela Firea au început să-şi atribuie între ele contracte, fără licitaţie, fapt ce va scoate practic firmele private din piaţa lucrărilor publice ale Primăriei Bucureşti.
Un exemplu de comportament anticoncurenţial al firmelor primăriei a fost dat de Irina Forgo, director de programe în Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii. “COMPANIA MUNICIPALA AGREMENT SA BUCUREȘTI a atribuit direct COMPANIEI MUNICIPALE ILUMINAT PUBLIC BUCURESTI SA servicii de iluminat în valoare de 105,128.24 RON, postând un anunț în acest sens la ora 11:18. Răspunsul companiei cu domeniul de activitate iluminat public vine la ora 11.41, iar la 12:47 în aceeași zi contractul este atribuit. Practica arată că entitățile contractante studiază piața și de la momentul în care publică un anunț în SEAP, lasă cel puțin 24 de ore (în general 48- 72 ore) pentru ca operatorii economici interesați să-și prezinte ofertele. În cazul exemplificat, 30 de minute puse la dispoziție de una din firmele primăriei pentru ofertare exclud orice concurență sau posibilitatea de a obține cel mai bun preț, respectiv de a economisi banul public”.
Gabriela Firea a respins încă din luna ianuarie acuzaţiile: “observ că, de la începutul anului trecut, de când s-a anunţat înfiinţarea acestora, au existat o serie de tentative de discreditare a acestui demers, din diverse motive politice sau determinate de faptul că multe firme abonate la contractele cu statul îşi pierd acum contractele încheiate în trecut pe bani grei. Subliniez încă o dată că aceste societăţi comerciale, care alcătuiesc un Holding Municipal, reprezintă un demers conform legii şi model implementat cu succes în alte capitale europene, fapt nemenţionat de niciunul din adversarii acestui demers al Municipalităţii” (Sursa: Agerpres).
Articolul este publicat în cadrul proiectului ”Capitalismul de stat”, finanțat de Fondul pentru Democrație.
Foto: Pagina personală de Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu