G4Media.ro

Comisia Europeană obține o victorie surprinzătoare în procesul de 13 miliarde de…

Sursa foto: ID 21329962 © Norman Chan | Dreamstime.com

Comisia Europeană obține o victorie surprinzătoare în procesul de 13 miliarde de euro cu Apple

Comisia Europeană a obținut o victorie surprinzătoare împotriva Apple, care a confirmat factura fiscală de 13 miliarde EUR pentru una dintre cele mai bogate companii din lume, relatează Politico.

Curtea de Justiție a anulat o hotărâre a unei instanțe inferioare care, la rândul său, anulase decizia Comisiei potrivit căreia acordurile fiscale ale Apple cu Irlanda erau ilegale.

„Irlanda a acordat Apple un ajutor ilegal pe care Irlanda este obligată să îl recupereze”, a declarat marți Curtea de Justiție. Aceasta a subliniat că hotărârea sa a fost „hotărârea definitivă în această cauză”.

Aceasta este o victorie masivă pentru cruciada comisarului pentru concurență Margrethe Vestager împotriva „planificării fiscale agresive”, care vizează în principal multinaționalele americane, deoarece cazurile anterioare au eșuat în instanțele Uniunii Europene.

Cazul Apple a făcut parte dintr-o serie de anchete vizând modul în care țări precum Irlanda și Luxemburg au oferit un tratament fiscal favorabil pentru a agăța sediile europene ale companiilor multinaționale.

Hotărârea de astăzi se concentrează pe modul în care două dintre unitățile gigantului tehnologic au fost impozitate în Irlanda pentru gestionarea licențelor de proprietate intelectuală pentru vânzările companiei în afara Americii de Nord. În 2020, Tribunalul a decis că Comisia a greșit atunci când a afirmat că aceste unități au beneficiat de un „avantaj selectiv”, adică de un avantaj fiscal care nu a fost oferit altora și, prin urmare, de un ajutor de stat neloial.

Luptele Apple cu UE au luat amploare, compania fiind amendată cu 1,8 miliarde de euro la începutul acestui an din cauza normelor privind magazinul de aplicații. De asemenea, Apple se confruntă acum cu trei investigații privind nerespectarea normelor privind concurența digitală.

Vestager a declarat în iunie că Apple lasă un „gust trist de comportament ilegal”. Numai cazul fiscal „arată că Apple contribuie foarte, foarte puțin când vine vorba de taxe, în jurisdicțiile în care își realizează profiturile”, a spus ea.

Apple a declarat în 2017 că a avut o rată efectivă de impozitare de 21% pentru câștigurile din străinătate. Comisia a declarat că rata sa efectivă de impozitare a profiturilor europene a fost de 1 % în 2003 și de 0,005 % în 2014.

Purtătorul de cuvânt al Apple, Julien Trosdorf, a declarat marți că acest caz „nu a fost niciodată despre cât de mult impozit plătim, ci către ce guvern suntem obligați să îl plătim”.

„Întotdeauna plătim toate taxele pe care le datorăm, oriunde am opera și nu a existat niciodată o înțelegere specială”, a spus el. „Comisia Europeană încearcă să schimbe retroactiv regulile și să ignore faptul că, așa cum prevede legislația fiscală internațională, veniturile noastre au fost deja supuse impozitelor în SUA.”

Apple este „unul dintre cei mai mari contribuabili din lume”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...