Statele UE nu au raportat cazuri de infectare cu noul coronavirus. Comisia Europeană are în vedere măsuri coordonate la nivelul UE
Statele membre ale UE nu au raportat deocamdată cazuri de infectare cu noul coronavirus apărut în China, a anunţat joi Comisia Europeană, menţionând că urmăreşte cu atenţie situaţia şi ia măsuri pentru asigurarea unui răspuns coordonat la nivelul UE.
”Comisia urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei şi continuă să coordoneze orice măsuri necesare de răspuns la nivel european. Comisarul (european pentru sănătate Stella) Kyriakides a discutat situaţia privind coronavirusul cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) dimineaţa aceasta şi ieri cu miniştrii sănătăţii din Franţa şi Italia”, a transmis un purtător de cuvânt al executivului comunitar.
”Comisia a convocat ieri o a doua întâlnire cu Comitetul pentru Securitate Sanitară pentru a discuta actualizarea evaluării de risc şi potenţialele implicaţii pentru UE”, a precizat el.
”Suntem pregătiţi să ne intensificăm eforturile şi sprijinul faţă de statele membre pentru asigurarea unui răspuns coordonat şi luarea măsurilor de control adecvate dacă va fi necesar”, a mai spus purtătorul de cuvânt al CE, menţionând de asemenea că ”niciun caz de nou coronavirus nu a fost deocamdată semnalat de către statele membre”, iar ”Comisia şi statele membre aşteaptă evaluarea OMS după a doua reuniune a acesteia, care se va desfăşura astăzi (23 ianuarie)”.
OMS nu a reuşit miercuri să cadă de acord dacă focarul actual de coronavirus din Wuhan (China) trebuie sau nu declarat ca fiind o situaţie de urgenţă internaţională, aşa că a decis să continue şi joi şedinţa comitetului său de urgenţă pentru a lua o decizie.
Spre deosebire de epidemia de Sindrom Acut Respirator Sever (SARS) din 2002-2003, care a provocat decesul a aproape 800 de persoane, guvernul comunist chinez a emis regulat buletine informative pentru a evita panica înaintea sărbătorilor, notează Reuters. În timpul unei vizite efectuate în Wuhan, vicepremierul Sun Chunlan a declarat că autorităţile trebuie să manifeste deschidere şi să depună eforturi pentru a limita răspândirea acestuia, conform Xinhua.
Tulpina virusului, necunoscută anterior, ar fi apărut la sfârşitul anului trecut într-o piaţă de peşte şi fructe de mare din oraşul Wuhan, situat în centrul Chinei, unde erau comercializate ilegal animale sălbatice.
Autorităţile sanitare chineze au anunţat joi că au fost confirmate 571 de cazuri de pneumonie cauzate de noul coronavirus (2019-nCoV) raportate în 25 de regiuni de nivel provincial din ţară până la sfârşitul zilei de miercuri. De asemenea, au fost înregistrate 17 decese. Dintre cele opt cazuri confirmate la nivel internaţional, Thailanda a confirmat patru, în timp ce Japonia, Coreea de Sud, Taiwan şi Statele Unite au raportat fiecare câte unul.
Galea a declarat că rata mortalităţii ca urmare a acestei boli pare să scadă în timp ce sunt identificate cazuri mai uşoare. Însă OMS se aşteaptă ca numărul cazurilor ”să crească mult mai mult” în contextul în care sunt identificate cazuri mai uşoare, însă mai greu de identificat, a precizat Galea.
Deşi secvenţa completă a genomului a fost publicată, originea şi mecanismul de transmitere a noului coronavirus (2019-nCoV), aşa cum este notat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), sunt încă neclare.
Pe baza datelor actuale, perioada de incubaţie a virusului poate fi de până la aproximativ 14 zile. Simptomele noului coronavirus sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu