Comisia Europeană, platformele online și societatea civilă sporesc monitorizarea în timpul alegerilor prezidențiale din România / Rețeaua de socializare TikTok, obligată să păstreze toate datele și probele legate de alegerile din România, dar și pentru viitoarele alegeri din UE
În contextul alegerilor actuale din România, Comisia Europeană a intensificat monitorizarea TikTok în temeiul Digital Services Act (DSA). Aceasta se referă la exercitarea competențelor Comisiei în temeiul DSA și nu vizează procesul electoral din România, care este de competența autorităților române și, în ultimă instanță, a poporului român.
Comisia a emis un „ordin de reținere” pentru TikTok în temeiul ASD, ordonând platformei să înghețe și să păstreze datele referitoare la riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea prezenta pentru procesele electorale și discursul civic din UE. Acest lucru se face pentru a păstra informațiile și dovezile disponibile în cazul unei investigații ulterioare a Comisiei privind respectarea de către TikTok a obligațiilor care îi revin în temeiul ASD.
TikTok trebuie să păstreze documentele și informațiile interne privind proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare, precum și modul în care abordează riscul manipulării intenționate prin utilizarea neautentică coordonată a serviciului. Comisia dispune păstrarea documentelor și a informațiilor privind orice încălcare sistematică a condițiilor de serviciu ale TikTok care interzic utilizarea caracteristicilor de monetizare pentru promovarea conținutului politic pe serviciu. Ordinul de păstrare se referă la alegerile naționale din Uniunea Europeană din perioada 24 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.
Ordinul vine ca urmare a informațiilor primite de Comisie în contextul alegerilor din România, inclusiv a informațiilor recent declasificate care indică interferențe străine din partea Rusiei. În acest stadiu, Comisia monitorizează conformitatea și nu ia poziție cu privire la întrebarea dacă TikTok ar fi încălcat obligațiile care îi revin în temeiul ASD.
Consolidarea monitorizării și a cooperării
De asemenea, Comisia convoacă vineri, 6 decembrie, o reuniune a Consiliului european al coordonatorilor serviciilor digitale pentru a discuta cu toți coordonatorii serviciilor digitale cu privire la măsurile luate până în prezent în acest context și la modalitatea în care vor răspunde la noile dovezi, cum ar fi indicii că numeroase conturi din alte state membre au vizat diaspora română.
În plus, Comisia prezintă dovezile disponibile în cadrul Grupului operativ informal pentru criza cibernetică, din care fac parte Comisia Europeană, SEAE, Europol și ENISA (Agenția UE pentru securitate cibernetică). Grupul operativ este în strânsă legătură cu autoritățile române de securitate cibernetică.
Comisia și-a intensificat dialogul cu TikTok în temeiul Legii privind serviciile digitale. Aceasta include solicitarea de clarificări, date și dovezi prin cereri oficiale, reamintind în același timp cu fermitate obligațiile TikTok de a identifica și de a atenua în mod eficient riscurile legate de alegeri, în conformitate cu orientările electorale emise în temeiul Legii serviciilor digitale.
În paralel, semnatarii Codului de bune practici privind dezinformarea au activat și Sistemul de Răspuns Rapid (RRS) pentru alegerile din România. Acest sistem de cooperare al Codului asigură o cooperare rapidă și eficientă în perioadele electorale. Acesta s-a dovedit a fi un instrument util și eficient în schimbul de informații între organizațiile societății civile, verificatorii de fapte și platformele online cu privire la conținuturile sensibile la timp pe care le consideră a prezenta amenințări la adresa integrității procesului electoral.
Hub-ul româno-bulgar (BROD) al Observatorului European al Mediilor Digitale – care participă, de asemenea, la Sistemul de Răspuns Rapid – a monitorizat ecosistemul online din România și a identificat mai multe narațiuni și tactici de dezinformare, cum ar fi încălcarea legislației electorale, conținut politic nemarcat (inclusiv prin influenceri) și suspiciunea de comportament neautentic coordonat.
Context
Vineri, 29 noiembrie, Comisia Europeană a trimis o cerere de informații către TikTok, solicitând platformei să furnizeze mai multe informații privind gestionarea de către aceasta a riscurilor de manipulare a informațiilor. În special, Comisia solicită TikTok să furnizeze informații detaliate cu privire la modul în care a analizat și a atenuat riscul exploatării neautentice sau automate a serviciului său și riscurile care decurg din sistemele sale de recomandare.
De asemenea, Comisia solicită informații cu privire la eforturile TikTok de a permite unei game mai largi de părți terțe să efectueze controale publice, precum și să aibă acces la date accesibile publicului pentru a detecta, identifica și înțelege riscurile sistemice legate de procesele electorale. Pe 2 octombrie, Comisia a trimis deja o primă cerere de informații către TikTok cu privire la proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare în legătură cu alegerile.
Pe 29 noiembrie, serviciile Comisiei au organizat o masă rotundă online cu VLOP și VLOSE, coordonatorul serviciilor digitale din România, ANCOM, autoritățile de stat relevante și organizațiile societății civile, pentru a colecta informații și a asigura pregătirea pentru alegerile în curs din România.
TikTok, Meta, Google, Microsoft și X au fost printre participanții care au luat parte la masa rotundă. În cadrul reuniunii, serviciile Comisiei au solicitat VLOP-urilor și VLOSE-urilor să împărtășească informații cu privire la evaluarea riscurilor și măsurile de atenuare a acestora în contextul alegerilor prezidențiale din România din 24 noiembrie și 8 decembrie, precum și al alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024.
„Am ordonat astăzi TikTok să înghețe și să păstreze toate datele și probele legate de alegerile din România, dar și pentru viitoarele alegeri din UE. Această ordonanță de conservare este un pas esențial pentru a-i ajuta pe anchetatori să stabilească faptele și se adaugă cererilor noastre oficiale de informații care solicită informații în urma declasificării documentelor secrete de ieri. De asemenea, intensificăm contactele cu autoritățile de reglementare în domeniul digital și cibernetic din întreaga Europă, având în vedere dovezile emergente ale unei activități neautentice sistematice. Mă angajez să aplic cu diligență și fermitate Legea serviciilor digitale”, a declarat Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv pentru suveranitate, securitate și democrație în domeniul tehnologiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii