Comisia Europeană pregătește o directivă împotriva proceselor abuzive de intimidare a jurnaliștilor și activiștilor / Cheltuielile de judecată vor fi suportate integral de reclamanții abuzivi
Comisia Europeană a lansat o propunere legislativă pentru combaterea proceselor abuzive de intimidare deschise împotriva jurnaliștilor și activiștilor, așa numitele SLAPP-uri (strategic lawsuit against public participation), potrivit unui comunicat al CE.
Propunerea de directivă oferă instanțelor și victimelor SLAPP instrumentele pentru a lupta împotriva procedurilor judiciare vădit nefondate sau abuzive. Garanțiile propuse se vor aplica în materie civilă cu implicații transfrontaliere.
Principalele instrumente propuse sunt:
* respingerea anticipată a unei proceduri judiciare vădit nefondate – instanțele vor putea lua o decizie anticipată de respingere a procedurii într-un caz vădit nefondat. Într-o astfel de situație, sarcina probei va reveni reclamantului. Acesta va trebui să facă dovada că procesul deschis nu este vădit nefondat;
* cheltuieli de judecată – va reveni reclamantului să suporte toate cheltuielile de judecată, inclusiv onorariile avocaților părții acționate în judecată, în cazul în care o cauză este respinsă ca abuzivă;
* despăgubiri – victima SLAPP va avea dreptul de a pretinde și de a obține despăgubiri integrale pentru prejudicile morale și materiale;
* sancțiuni disuasive – pentru a preveni reclamanții să inițieze proceduri judiciare abuzive, instanțele vor putea impune sancțiuni disuasive celor care introduc astfel de cauze în instanță;
* protecția împotriva hotărârilor din țări terțe – Statele membre UE ar trebui să refuze recunoașterea unei hotărâri care provine dintr-o țară din afara UE, împotriva unei persoane cu domiciliul într-un stat membru, în cazul în care procedura ar fi considerată a fi vădit nefondată sau abuzivă în conformitate cu legislația statului membru. Victima va putea, de asemenea, să ceară compensarea daunelor și a costurilor într-un stat membru în care are domiciliul.
Directiva propusă va trebui să fie negociată și adoptată de Parlamentul European și de Consiliu înainte ca aceasta să devină drept al UE.
Recomandarea Comisiei este direct aplicabilă. Statele membre vor trebui să raporteze Comisiei cu privire la punerea în aplicare la 18 luni de la adoptarea recomandării.
„Am promis că vom apăra mai bine jurnaliștii și activiștii drepturilor omului împotriva celor care încearcă să-i reducă la tăcere. Noua lege face asta. Într-o democrație, bogăția și puterea nu pot oferi nimănui un avantaj față de adevăr. Prin aceste măsuri, îi ajutăm să îi protejăm pe cei care își asumă riscuri și vorbesc atunci când interesul public este în joc – atunci când raportează, de exemplu, acuzații de spălare de bani și corupție, probleme de mediu și climat sau alte probleme care sunt importante pentru noi toți”, a declarat vicepreședintele CE, Věra Jourová.
Context. Problema SLAPP a devenit una serioasă în unele state membre UE, așa cum a fost identificat în rapoartele din 2020 și 2021 privind statul de drept.
În 2021, Media Freedom Rapid Response (MFRR) a documentat 439 de astfel de cazuri (778 de persoane sau entități legate de mass-media fiind vizate) în 24 de state membre ale UE. Într-un caz din 5 (22,1% – 97 cazuri), jurnaliștii s-au confruntat cu consecințe legale.
Un exemplu tragic de utilizare a SLAPP este jurnalista Daphne Caruana Galizia din Malta. Ea se confrunta cu peste 40 de procese la momentul asasinarii sale în 2017.
Sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.