G4Media.ro

Comisia Europeană premiază România și penalizează dur Grupul Vișegrad: România, Bulgaria și…

Comisia Europeană premiază România și penalizează dur Grupul Vișegrad: România, Bulgaria și Grecia, cea mai mare creștere a fondurilor UE pentru dezvoltare

România va primi 27,2 miliarde de euro fonduri de coeziune în perioada 2021-2027, potrivit propunerii Comisiei Europene anunțate marți de comisarul Corina Crețu. Este cea mai mare creştere raportată la actualul buget UE, de 8%, alături de Bulgaria şi Grecia. La polul opus se află țările rebele din Grupul de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia), cu scăderi între 22% și 24% față de banii alocați pentru dezvoltare în actualul exercițiu bugetar. Toate fondurile vor fi însă condiționate de respectarea statului de drept, dacă propunerea Comisiei rămâne în forma inițială.

  • Atenție: este vorba despre propunerile de lucru făcute de Comisia Europeană. Ele vor fi negociate între statele membre, iar forma finală poate fi diferită de propunerea inițială.
  • Important de reținut: Fondurile europene pentru coeziune vor fi pentru prima oară condiționate de respectarea statului de drept, dar și de respectarea angajamentelor din Semestrul European (un instrument UE din cadrul de guvernanță economică). Este o propunere a Comisiei Europene, dar ea este deja agreată cu marile state contributoare, care vor un mecanism prin care state precum Polonia și Ungaria, care încalcă regulile elementare, să poată fi penalizate eficient. Vezi aici mai multe detalii

Cifrele esențiale:

România va beneficia de cea mai mare creştere a alocării fondurilor de coeziune în perioada 2021-27, de 8%, alături de Bulgaria şi Grecia, conform propunerii făcute de Comisia Europeană. Suma alocată ţării noastre, care nu include şi fondurile pentru agricultură, se ridică la 27,2 miliarde de euro. Este cea mai mare sumă alocată unei ţări din regiunea noastră, cu excepţia Poloniei.

La nivelul UE, fondurile alocate politicii de coeziune au scăzut cu aproape 10% faţă de cele aferente anilor 2014-20. Marele perdant este Ungaria, căreia i s-au tăiat 24% din fonduri, până la 17,9 miliarde de euro. Scăderi similare vor suferi şi Cehia, Polonia, Lituania, Estonia şi Slovacia.

Propunerea Comisiei Europene a intrat în negocieri şi se doreşte finalizarea acestora până la alegerile europarlamentare din mai 2019.

Fondul de coeziune, care vizează reducerea disparităţilor economice şi sociale, este destinat statelor membre al căror venit naţional brut pe cap de locuitor este mai mic de 90% din media UE. Politica de coeziune este principala politică investițională a Uniunii, care beneficiază de aproximativ o treime din bugetul actual al blocului comunitar.

Presa poloneză: Polonia pierde miliarde de euro în noul buget al UE

Aproape 20 miliarde euro mai puțini va primi Polonia din fondurile structurale ale UE în noul buget anunțat. Polonia pierde mai mult decât media de 10%, pentru că se schimbă principiile de atribuire a banilor de la Uniune. Vor fi mai mulți bani pentru țările mai sărace, ca Bulgaria și România, vor obține mai mult și țările care au probleme cu șomajul tinerilor și cu afluxul de migranți, ca Grecia și Italia.

Influentul ziar polonez RZECZPOSPOLITA scrie că ”acest rezultat este o înfrângere a guvernului polonez din startul negocierilor bugetare. Deocamdată este un proiect, dar în cursul negocierilor în grupul statelor membre va exista mai degrabă tendința de reducere a cheltuielilor decât de creștere”.

RZECZPOSPOLITA arată că țările care nu respectă statul de drept – Polonia având deja declanșată procedura Articolului 7, vor accesa mai greu fondurile europene. ”Polonia protestează, dar nu este deloc sigur că va avea în această problemă sprijinul regiunii”, mai scrie sursa citată.

”Polonia plătește factura pentru lipsa statului de drept și lipsa de solidaritate în primirea refugiaților. Guvernul premierului Mateusz Morawiecki a oferit câteva concesii și Parlamentul a votat amendamente la legile justiției, dar Comisia Europeană consideră că este prea puțin. În problema refugiaților, Polonia nu a executat dispoziția UE din septembrie 2015 privind primirea persoanelor care cer azil din taberele de tranziție din Grecia și Italia, rezultatul cărora este cauza ce se desfășoară împotriva Poloniei la Curtea de Justiție a Uniunii. Ambele cauze au înrăutățit imaginea Poloniei și au redus dorința statelor net contributoare de a face transferuri financiare spre Polonia.

Presa maghiară: Statele membre ale Grupului de la Visegrád şi Ţările Baltice ar putea pierde 37 miliarde de euro

Uniunea Europeană ar putea micşora cu 37 miliarde de euro sprijinul acordat statelor membre ale Grupului de la Visegrád (V4) şi Ţărilor Baltice – scrie și publicația maghiară NÉPSZAVA. Banii astfel disponibilizaţi ar urma să fie îndreptaţi către statele sudice ale UE, rezultă dintr-un document intern al Comisiei Europene.

Potrivit planurilor, ar urma să fie tăiate fondurile alocate ţărilor care până acum au beneficiat de un sprijin substanţial. În locul acestor ţări, în ciclul bugetar 2021 – 2027, ar urma să fie cheltuiţi mai mulţi bani pentru dezvoltarea statelor din sudul Europei. Astfel, Polonia ar urma să primească cu 23% mai puţin (echivalentul a 19,5 miliarde de euro), comparativ cu perioada 2014 – 2020. Ungaria, Cehia, Estonia şi Lituania ar urma să piardă un procent şi mai mare, 24%, maximul cât prevede actuala legislaţie europeană.

Publicația remarcă și faptul că UE vrea şi schimbarea modului de alocare a fondurilor europene, înlocuind criteriul PIB/cap de locuitor cu alte criterii, ca de exemplu rata şomajului în rândul tinerilor, nivelul de educaţie, emisiile de bioxid de carbon şi nivelul imigraţiei din perioada 2014 – 2017.

Foto: Klaus Iohannis, Jean-Claude Juncker și Corina Crețu la Bruxelles (sursa: Presidency)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Felicitari a-n primul rind PSD si domnu Dragnea!

    • Multumim celui mai iubit fiu al poporului nostru, ptiu…

    • Aici trebuie sa i se multumeasca lui Iohannis care are o relatie foarte buna cu Junker (fiind de obarsie luxemburgheza amandoi). Dar cel mai mult trebuie sa le multumim tarilor grupului de la Visegrad. Pur si siplu grupul de la Visegard, in frunte cu Ungaria si Polonia, care istaureaza treptat regimuri nedemocratcice, s-au impuscat singuri in picior. Trebuie sa ii multumim indirect deci si lui Viktor Orban pentru politica sa antieuropeana, antiliberala, autoritarista, si rasista (inclusiv in ceea ce priveste tarile vecine), care a facut ca fondurile sa scadat pentru ei si sa fie redirectionate catre state ca Romania.

  2. .”..cu ce ai mai gresit ,jo hazz is -de te lauda stainatatea!..prea tarziu excelenta,a inceput deja decimarea umana ,dupa resurse!”

  3. Corectati 2017-2021 in loc de 2021-2017.

    „România va primi 27,2 miliarde de euro fonduri de coeziune în perioada 2021-2017, potrivit propunerii Comisiei Europene anunțate marți de comisarul Corina Crețu.”

    Stiu ca poate unii dintre voi traiesc inaintea erei noastre.

  4. -Fiți liniștiți! Rămâneți la locurile voastre! Vom face totul, vom respecta statul de drept penal, paralel cu Uniunea Europeană, stat moșit de Ciordache și botezat de Tudorache!

    DraKnea și Cacareanu, Palatul Belina
    TELEORMANIA

  5. Nu va fi nicio crestere la noi, ce capacitate de negociere are Romania sub dictatura neocomunista a lui Dragnea si slugilor PSD?

    Sa fim multumiti daca nu va fi o scadere, cu ce prosti conduc tara, la fel de prosti ca cei care n-au votat.

    • Trebuie ca PSD sa pice intre timp si sa se organizeze alegeri anticipate, cu un guvern cat de cat competent vom avea putere de negociere, daca lupta impotriva statului de drept este oprita.

  6. Scadere sau crestere, la ce rata de absorptie avem chiar nu conteaza.

  7. Le aruncă sclavilor o ciosvârtă pe care oricum nu o pot absorbii,oricum nu va trece așa,asta e o propunere a șobolanilor europenicaci,se infoaie un pic in fata polonezilor,dar cu aia nu le merge!

    • Cu indivizi ca tine s-a dus dracu’ tara asta

  8. Sa fim seriosi. Ce sa caute emigrantii in Romania daca romanii fug in strainatate pe capete. Ne-au premiat pentru ca vad o amenintare in grupul Visegrad nu ca am fii noi chiar atat de grozavi. Asta a fost un fel de „uite tarilor din Visegrad ce cuminti sant catelusii romani si bulgari in comparatie cu voi care ne faceti numai probleme. Ia de aici un ciolan mai gras Romania si Bulgaria. Bravo voua” Chiar am crezut ca Romania ar avea oarecare coloana sa infrunte politicile impuse de EU?! Pe de alta parte bravo grupului Visegrad, nu-si vand interesul national si vointa propilor cetateni pe bani europeni

  9. Mai terminați cu naționalismul asta.Grupul Visegrad este un grup condus de către KGB-istul șef.UE este viitorul.Si apoi va mai mirați ca încă nu am ajuns pe Marte? În loc să fim uniti cu toții stăm si ne certam ptr niste psd-isti infecții care ne conduc si ne dezbină?

  10. O sa luam fix cateva milioane.
    Restul vor fi returnati din motive bine stiute..

  11. Buna ziua
    Ce mai e de zis?decat ca se freaca la maini politicienii „patrioti”care vor putea fura gramada din moment ce fondurile europene au crescut ,clar vor ajunge in buzunarele lor si nu a populatiei ce platesc darile la statul subjugat