G4Media.ro

DOCUMENT Comisia Europeană, prognoză economică mult mai pesimistă decât a guvernului: Scădere…

Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeana

DOCUMENT Comisia Europeană, prognoză economică mult mai pesimistă decât a guvernului: Scădere cu 6% a economiei, deficit bugetar de 9,2% din PIB

Comisia Europeană a publicat miercuri prognoza economica de primăvară, mult mai pesimistă decât prognoza pe care guvernul Orban a fundamentat rectificarea bugetară din luna aprilie.

Astfel, Comisia Europeană prognozează o scădere cu 6% a economiei (guvernul prognozase o scădere de doar 1,9% din PIB) și un deficit bugetar de 9,2% din PIB (guvernul prognozase un deficit de 6,7% din PIB). De remarcat că executivul european prevede o creștere economică de 4.2% pentru anul viitor, dar și o explozie a deficitului bugetar de 11,4% din PIB în 2021.

Scăderea economică prognozată de Comisie pentru România în 2020, de 6%, este mai mică decât media europeană, de 7,4%. La fel stau lucrurile și în cazul șomajului (6,5% în România față de 9% în UE). În schimb, deficitul bugetar prognozat pentru România (9,2% din PIB) e mai mare decât cel la nivel european (8,3%).

Principalii indicatori prognozați de Comisia Europeană:

Potrivit previziunilor economice din primăvara anului 2020, în România, PIB va scădea cu 6% în 2020, urmând să crească cu 4,2% în anul 2021. Inflația va atinge valoarea de 2,5% în cursul anului 2020, fiind urmată de un procent de 3,1% în 2021, în timp ce rata șomajului va ajunge la 6,5% în 2020 și la 5,4% în 2021.

Principalele concluzii ale prognozei pentru România:

  • Consumul intern, principalul factor de creștere economică în ultimii ani, va fi afectat sever de măsurile de izolare, exporturile nete vor contribui pozitiv la formarea PIB
  • Șomajul va crește, dar inflația va scădea, mai cu seamă pe fondul prăbușirii prețului la combustibili
  • Deficitul bugetar va avea o creștere majoră, măsurile fiscale necesare pentru susținerea economiei venind pe fondul derapajelor fiscale anterioare
  • Investițiile – atât cele private, cât și cele publice – vor scădea semnificativ pe fondul crizei
  • Creșterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie va avea un impact major asupra deficitului bugetar atât în 2020 (9,2% din PIB), cât și în 2021 (deficit prognozat de 11,4% din PIB)

 

De asemenea, economia zonei euro va înregistra o contracție-record de 7¾ % în 2020, urmând ca în 2021 să cunoască o creștere de 6¼ %. Se preconizează că economia UE se va contracta cu 7½ % în 2020 și va crește cu aproximativ 6 % în 2021. Previziunile în materie de creștere pentru UE și zona euro au fost revizuite în sens negativ cu aproximativ nouă puncte procentuale față de previziunile economice din toamna anului 2019.

Pandemia de coronavirus a afectat grav cheltuielile de consum, producția industrială, investițiile, comerțul, fluxurile de capital și lanțurile de aprovizionare. Relaxarea progresivă a măsurilor de izolare care se anunță ar trebui să pregătească terenul pentru redresare. Cu toate acestea, nu se așteaptă o recuperare în urma pierderilor suferite anul acesta de economia UE înainte de sfârșitul anului 2021. Investițiile vor rămâne modeste, iar piața forței de muncă nu se va redresa în totalitate.

În curs de actualizare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Cred ca si astia sunt optimisti. Urmeaza mama rectificarilor, dupa care game over, se lasa iarna peste romania, pensiile speciale si pensii in general. Fasten your seat belt.

    • Eeee.. alt destept evazionist. NU E NORMAL DACA FACI AFACERI SA PLATESTI SI TAXE.SAU CREZI CA VREUN PSEUDO PATRON SE ANGAJEAZA CU SALARIUL MINIM PE ECONOMIE ??? IN LOC SA FACA AFACERI.

    • Nu, nu e normal sa platesti taxe. Serfii din evul mediu o duceau mai bine decat noi, bai bolsevicilor! Aveau 20-25% taxe si alea erau considerate mari si erau impuse cu sabia.
      Noi avem 42% din brut plus TVA si totusi luam apararea statului.

      #SocialismulEsteCancer

    • BA SARACIE DUPA CUM BORBESTI SI SCRII CRED CA ESTI SOMER SAU CU MINIM PE ECONOMIE.NU AM CE SA DISCUT CU OMENI DEFAVORIZATI ASA CA TIBE.IMI PROVOACA MILA….

  2. Nu-i adevarat!!!! Romania o sa aibe crestere de peste 7% a PIB si deficit de sub 3%!!! Ba mai mult o sa mareasca pensiile cu 40% si o sa dubleze alocatiile!!! In Romania curge lapte si miere, CE nu stie nimic!!!! Romania isi permite sa dea cate 500 de euro pe luna stimulent personalului medical, inclusiv medicilor de familie care lucreaza de acasa in perioada asta!!!! Criza? Nu exista asa ceva!!!!!! Cum sa fie asa ceva cand bugetarii isi primesc salariile integrale si pensiile speciale nu s-au redus deloc? Lasati ca privatul isi revine repejor si o sa inceapa sa plateasca din nou taxe!!!!Ba mai multi, de la anul o sa plateasca taxe si mai mari!!!!

    • ASA SI ??
      PRICATUL TREBUIE SA PLATEASCA TAXE PENTRU CA FACE AFACERI SI CASTIGA AICI IN RO.NU E NORMAL ASA???
      E CLAR EVAZIONISTULE?????

    • bybby , stai tu linistit pana mai iei salarii de la privat, o sa iti iei exact o lopata in dinti.

  3. Așa si?! Nu trebuie sa ai nu stiu ce cunoștiinte economice sa prevezi asta! E clar că guvernul nu poate împrăștia panică, vrea să pară optimist, mare brânză, ati descoperit America! Asta e o non știre, ce toată lumea știe! Mai lipsește să spuneți că e luna mai!

  4. România are o singură șansă BNR.
    Dacă EURO scade masiv la 4,7 lei spre 4,5 lei in 2021,garantat Robor de 2,0% ,deci ratele bancare mai ieftine.
    Un EURO la 4,7-4,5 inseamna leul apreciat, economie in crestere,deficit mic.
    Combustibilul e ieftin – benzină si motorină deci servicii mai ieftine de transport,producție, industrie.
    Oricum Guvernul a renunțat la OUG 114,deci scutirea de taxe la banci,energie,telecom in principiu multinaționale care in România au profituri imense raportat cu alte tari UE.
    SOLIDARITATE LE CER.

    Aici avem nevoie de Consiliul Concurenței.

    Este singura soluție _Scaderea euro.

    • Vai de capul tau daca crezi ca poti scade cursul asa cu mana, poate prin koreea de nord, bnr intervine temporar cu cat le permite rezerva cand aia e gata ce sa mai scada, pff si ne mai miram de educatia financiara a romanilor

    • @ Halo
      Să te lămuresc!
      Cursul euro este dictat de piață prin cerere si oferta.
      In urmatoarea perioada cererea de euro scăzută datorită amânarii ratelor bancare.
      Exporturile sunt scăzute deci intrarea de valută mica in tara. Se face o contrabalanta.
      Aici intervine BNR si scade dobânda de politică monetară cu 0,5%.

      Lămurit?

  5. ASA SI ??
    PRICATUL TREBUIE SA PLATEASCA TAXE PENTRU CA FACE AFACERI SI CASTIGA AICI IN RO.NU E NORMAL ASA???
    E CLAR EVAZIONISTULE?????

  6. Eeee.. alt destept evazionist. NU E NORMAL DACA FACI AFACERI SA PLATESTI SI TAXE.SAU CREZI CA VREUN PSEUDO PATRON SE ANGAJEAZA CU SALARIUL MINIM PE ECONOMIE ??? IN LOC SA FACA AFACERI.

    • Bai bugetarule, nu mai sta cu mana intinsa, patronii NU mai platesc impozite, isi platesc angajatii si isi protejeaza afacerile, bani o sa va dea guvernul de acuma in colo. Multi.

  7. BAI EVAZIONISTULE.DACA NU PKATESC TAXE II EXECUTA SILIT STATUL PRIN ANAF.NO PROBLEM

  8. Astept cu interes primele maraieli ale guvernului la adresa CE. Pe unguri i-am rezolvat, what next?

  9. BA SARACIE DUPA CUM BORBESTI SI SCRII CRED CA ESTI SOMER SAU CU MINIM PE ECONOMIE.NU AM CE SA DISCUT CU OMENI DEFAVORIZATI ASA CA TIBE.IMI PROVOACA MILA….

  10. Vine Pîrțu și rezolvă tot .Mai ia un împrumut de 20 miliarde euro cu dobândă mai mare decât oriunde în lume și rezolvă tot .Pensii speciale ,salarii nesimțite ,prime de vacanță ,ajutoare pentru multinaționale ,prime de performanță pentru companiile de stat etc,etc Poate vine și Fondul Monetar Internațional,Bancă Mondială și chiar Soroș în persoană ( dacă se mai poate deplasa) să ne explice cum trebuie să plătim ratele globalizării
    Coronavirusul trebui să înfățișeze la bănci următoarele 2 generații dacă între timp nu se mai naște un alt Pârțu că atunci vor ajunge datori următoarele 10 generații