
Comisia Europeană propune ca în special statele din vecinătatea Rusiei să poată folosi fondurile de coeziune pentru cheltuieli legate de apărare
Comisia Europeană a propus marţi ca ţărilor Uniunii Europene, în special celor care se învecinează cu Rusia, să li se permită să folosească banii pe care îi primesc de la bugetul UE pentru a-şi consolida capacităţile de apărare, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.
Propunerea se referă la cele 392 de miliarde de euro pe care UE le cheltuieşte în mod normal ca parte a politicii sale de coeziune pentru a egaliza nivelul de trai în întregul bloc şi care acum ar putea fi utilizate pentru a spori capacitatea de apărare.
Redirecţionarea unor fonduri de coeziune către apărare ar urma să fie voluntară pentru fiecare guvern, astfel încât este dificil de estimat impactul asupra efortului global de apărare al UE.
Dar fondurile s-ar adăuga celor 150 de miliarde de euro de împrumuturi comune planificate de UE pentru cheltuielile de apărare şi unei iniţiative de exceptare a cheltuielilor de apărare de la limitele anuale ale UE privind cheltuielile publice nete.
Comisia a estimat că scutirea ar trebui să genereze cheltuieli suplimentare de 650 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani.
În mod normal, ţările UE trebuie să împartă costurile unui proiect pe care UE îl finanţează din fonduri de coeziune. Conform noii propuneri, investiţiile în domeniul apărării ar beneficia de o prefinanţare unică de 30% în 2026 şi de posibilitatea ca UE să acopere întregul cost al proiectului.
Deoarece tratatele UE interzic bugetului UE să finanţeze în mod direct armata, banii ar merge către proiecte cu dublă utilizare civilă şi militară, cum ar fi consolidarea drumurilor şi podurilor pentru a permite trecerea tancurilor.
De asemenea, banii din bugetul UE ar putea fi cheltuiţi pentru adăposturi civile, protejarea infrastructurii critice, instalaţii de producţie legate de apărare şi formarea angajaţilor.
„Propunerea de astăzi va permite în continuare statelor membre şi regiunilor să utilizeze fondurile actuale pentru a spori capacităţile de producţie în sectorul apărării”, a declarat Comisia într-un comunicat.
Propunerea va trebui aprobată de Parlamentul European şi de guvernele UE pentru a intra în vigoare la începutul anului 2026.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.