G4Media.ro

Comisia Europeană propune o schemă de program de lucru redus la nivelul…

Comisia Europeană propune o schemă de program de lucru redus la nivelul UE pentru a evita concedierile, urmând ca o parte din salariul angajaților să fie suportată de stat / Modelul a fost aplicat de Germania în timpul crizei din 2008

Comisia Europeană a propus miercuri o nouă schemă de program de lucru redus la nivelul UE, schemă care va fi sprijinită de stat, pentru a ajuta oamenii să îşi păstreze locurile de muncă într-un moment în care pandemia de  afectează economiile din blocul comunitar, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Schema este în mod clar copiată după programul ”Kurzarbeit” care funcţionează în Germania şi în conformitate cu care Guvernul de la Berlin plăteşte o parte din salariul unui angajat astfel încât companiile să nu elimine locuri de muncă în perioadele în care economia încetineşte. Conform programului de muncă redusă, sau „Kurzarbeit”, introdus pentru prima dată în perioada crizei financiare din 2008, companiile pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaţilor care lucrează un program mai scurt.

„Companiile plătesc salarii angajaţilor lor chiar dacă, în prezent, nu fac bani. Europa vine acum în sprijinul lor cu o nouă iniţiativă”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj video. „Programul este destinat să ajute Italia, Spania şi toate celelalte state care au fost grav lovite. Şi va face acest lucru graţie solidarităţii celorlaltor state membre”, a spus Ursula von der Leyen, adăugând că schema va fi garantată de toate statele membre UE, fără a dezvălui cum anume va fi finanţată.

Uniunea Europeană se pregăteşte pentru o recesiune severă şi creşterea şomajului. Măsurile de carantină introduse pe întreg continentul au dus la închiderea restaurantelor şi magazinelor, iar producţia s-a oprit.

Conform datelor publicate miercuri de Eurostat, în luna februarie 2020, chiar înainte de declararea pandemiei de , rata şomajului a coborât la 7,3%, acesta fiind cel scăzut nivel de după criza financiară mondială din 2008. În Uniunea Europeană, rata şomajului a rămas stabilă la 6,5% în luna februarie 2020.

Cu toate acestea, analiştii cred că o creştere a şomajului este inevitabilă, având în vedere că începând din luna martie în Europa au început să fie introduse măsuri de izolare pentru a împiedica răspândirea pandemiei de .

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Ultimul act- Marea depresiune mondiala !!!!

  2. Europa poate rezista multa vreme dar altii ?

    • Altii? Colaps, evident.

  3. Principiul de baza al Uniunii: intr-ajutorarea. Principul al doilea: empathia. Va trebui sa ii ajutam pe cei care nu vor putea rezista, cei din afara Uniunii. Trebuie sa fim pregatiti sa ne reducem cheltuielile legate de modul nostru de viata, pentru a ii ajuta pe cei care nu vor mai avea.

    Intr-ajutorarea si empathia. Cele doua principii de baza ale umanului;

  4. Citesc: „Uniunea Europeană se pregăteşte pentru o recesiune severă şi creşterea şomajului.”
    Si mai sus: „Programul este destinat să ajute Italia, Spania şi toate celelalte state care au fost grav lovite. Şi va face acest lucru graţie solidarităţii celorlaltor state membre”, a spus Ursula von der Leyen, adăugând că schema va fi garantată de toate statele membre UE, fără a dezvălui cum anume va fi finanţată.

    Romania NU prea e atat de „grav lovita”, dupa cum a raspuns azi intrebarilor Dl Florin Catu la HotNews, nu stiu daca are nevoie de „ajutoare”, ca Italia si Spania, uite:
    R: Ce se întâmplă în sistemul bugetar? / amintim tăierea din 2010 de 25%.
    F. Catu: Până acum sistemul public s-a ADAPTAT. Cei din ministere LUCREAZA de acasă. Dar este clar că acest cost trebuie suportat de toată lumea, trebuie să fim solidari indiferent din ce mediu venim. Sunt multe forme de a reduce cheltuielile aparatului public, nu stiu ce decizie va lua Guvernul, NU CRED ca este cazul să vorbim de TAIERI.(e sanatos la cap?!)

    R: Vă veţi adresa FMI pentru un nou acord?
    Catu: NU este nevoie. Există facilităţi fără acord din alte surse, dar ne uităm întâi pe piaţa locală şi apoi pe piaşa internaţională unde sunt posibilităţi de împrumut în condiţii mai bune.

    R: Sunt în Sectorul Bugetar oameni în şomaj tehnic?
    Catu: Sunt oameni care lucrează de acasă, în sistemul telemuncă, NU ştiu să fie angajaţi în şomaj tehnic.”

    Si acum SOCUL PNList:
    R: Ca macroeconomist, pe ce scenariu lucraţi – unde se va duce Creşterea economica, dar Deficitul?
    Catu: Pe creşterea economică NU sunt atât de PESIMIST, discut şi cu cei din sectorul privat. Cred ca dacă putem să PASTRAM capacitatea de producţie şi oamenii sunt sănătoşi ne vom reveni repede.(aiurea: Industria AUTO: Dacia si Ford sunt OPRITE, iar la producatorii de componente doar o parte lucreaza. „La noi peste 16.000 de angajați de la cele mai mari fabrici de autoturisme și subansamble au fost deja trimiși în SOMAJ tehnic.” a declarat la RRA Secretarul general al Asociației Constructorilor de Autoturisme din România, Adrian Sandu!). La deficit, discutăm şi de un deficit suplimentar. Fac un apel şi către companii, cei care pot să îşi plătească impozitele să o facă. Nu pot să vă spun Deficitul acum pentru că suntem la rectificare, costul estimat de noi pentru Deficitul suplimentar este de 3%.”

    Catule, esti paralel!
    Pariez ca Deficitul bugetar va DEPASI 10%!
    In 2008, cand Economia lui Tariceanu „duduia” iar Criza a lovit Romania incepand cu Noiembrie 2008( cand Ind AUTO s-a INCHIS), Deficitul bugetar a fost de 5,7% din PIB (29,24 miliarde de lei).
    Ieri, Germania a anuntat:
    „Consiliul inteleptilor – cei 5 economisti care SFATUIESC Guvernul de la Berlin – au avertizat luni ca pandemia de coronavirus (COVID-19) va provoca Germaniei cea mai SEVERA Recesiune de la criza financiara globala din 2009, transmit Reuters si Bloomberg.
    Chiar daca majoritatea restrictiilor de circulatie sunt ridicate la mijlocul lunii mai, permitand economiei sa se redreseze pe perioada verii, PIB-ul Germaniei ar urma sa se contracteze cu 2,8% anul acesta, si sa creasca in mod potential cu 3,7% anul viitor, conform Raportului Consiliului german al expertilor economici. Daca restrictiile dureaza mai mult sau productia va fi si mai mult timp oprita, cea mai mare economie europeana ar putea inregistra un declin de 5,4%. Orice varianta ar reprezenta cea mai severa recesiune de la criza financiara globala din 2009.”
    Mai mult, conform unei estimari a Ministerului de Finante, economia Germaniei s-ar putea contracta anul acesta cu cel putin 5%.
    Germania e pe EXCEDENT Financiar de 6(SASE!) ANI consecutiv!

  5. Universal Basic Income si Program redus de muncă sunt pe țeavă! Desigur, va scădea productivitatea dar va fi compensată cu taxe vamale…

  6. Cei afectati de scaderea afacerilor pot reduce norma de lucru la jumatate, la fel si salariile exceptand salariile care sunt mai mici decat 2x minim pe economie, care pot fi limitate la salariul minim.
    Sprijin guvernamental doar acolo unde salariul nu este redus proportional cu norma, cu anumite conditii si in limita a 3-4 luni.

  7. Din ceea ce vedem acum ,in acest moment , cetatenii , populatia europeana, se poate multumi o perioda lunga de timp cu foarte putin si se constata respectarea de noi toti a regulilor impuse de starea de urgenta .Bogatiile Europei nu sunt concentrate ,ca in alte cazuri, in mina a putini oameni . Europa aproape in totalitate are moneda proprie, iar tarile europene care nu au , folosesc totusi moneda europeana in multe dintre activitatile lor .Cetatenii europeni pot ajuta statul in momente de mare restriste si isi pot folosi propriile fonduri o lunga perioada de timp . Industria europeana exista si prin activele aflate in strainatate ce inca produc plusvaloare . Industria europeana se poate reprofila rapid si poate astfel asigura o parte de contributivitate la viata tuturor . Faptul ca suntem impreuna avantajeaza o redistribuire a alimentelor si a tuturor produselor de imediata necesitate , mai usor, fara costuri de depozitare sau transport exagerate , Parte a economiei care nu se poate reprofila si care nu are cum sa isi continue activitatea va fi pusa in conservare pina la trecerea epidemiei . Mari sume de bani vor fi aruncate in joc (in sensul de distributie ) si vor fi retrase ulterior (in timpuri mai bune ) etapizat . Vor exista si pierderi,dar ele vor fi compensate de STAT si de fondurile UE , Bancii Mondiale si Europene si parte vor fi imprumutate de la FMI. Aceasta imagine de ansamblu face ca noi toti sa putem fi optimisti (o vreme nu foarte indelungata )si sa incercam sa traim si cu speranta ca epidemia se va opri curind . Intelegeti ca avem un avantaj major in fata tuturor celor ce traim azi pe planeta , ba mai mult inteleti ca vom putea ajuta si pa altii . Alarma de securitate este declansata doar in momentul in care UE va cere populatiei de 450 mil de locuitori ajutor direct ,prin renuntarea la unele bunuri valoroase, dar nu absolut necesare .

  8. Si ca scenariul sa fie complet, AZI, ONU si OMS si Organizația Mondiala a Comerțului(OMC) au anuntat SEC intr-un Comunicat!
    „Există un risc de ”penurie alimentară” pe piața mondială, din cauza efectelor măsurilor luate împotriva pandemiei cu Covid-19, au avertizat miercuri președinții Organizației pentru alimentație și agricultură (FAO) din cadrul ONU, Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și Organizației Mondială a Sănătății (OMS), într-un Comunicat comun”:
    „Incertitudinea privind disponibilitatea alimentelor POATE provoca un val de restricții la export, generând o PENURIE pe piața globală.
    Astfel de reacții pot afecta echilibrul dintre oferta alimentară și cerere, ducând la creșterea prețurilor și a volatilității prețurilor.
    Știm din crizele anterioare că astfel de măsuri sunt deosebit de dăunătoare pentru statele cu venituri mici și deficit alimentar, precum și pentru eforturile organizațiilor umanitare ce achiziționează alimente pentru cei aflați în situații disperate.
    Trebuie să prevenim repetarea unor astfel de măsuri dăunătoare. Sunt momente precum acesta în care este vitală mai multă cooperare internațională, nu mai puțină (…)
    Trebuie să ne asigurăm că răspunsul la pandemia cu Covid-19 nu generează involuntar penurii nejustificate de produse esențiale și nu exagerbează foametea și malnutriția.”

    Avertizarile din 2019 ale OMS si BM privitoare la Pandemia inevitabila cu un Virus respirator patogen NU au fost luate in seama de Tarile lumii..avertizarea asta va fi?!

    • Doar prin renuntarea la tot ceea ce inseamna conflict militar, economic , religios , ideologic , si punerea in armonie a popoarelor lumii se poate rezolva problema .

    • Lili, cat timp angajatii din industria agro-alimentara continua sa mearga la lucru nu se va declansa penurie.
      Cei care exporta alimente vor avea interesul sa o faca in continuare in conditiile exporturile non-alimentare au scazut aproape de zero.
      Tocmai pentru a evita penuria alimentelor ar trebui exluse politici de inghetare a preturilor si incurajata o crestere usoara pentru stimula producatorii.
      Majoritatea oamenilor (care nu traiesc la limita subzistentei) isi vor permite cresteri ale preturilor alimentelor de pana la 10%.

    • @George: Jumatate din produsele din rafturi sunt din Importuri, Deficitul comercial, adica dintre Importurile uriase si Exporturi a fost pe Anul 2019 :
      „Deficitul balanţei comerciale s-a adâncit în anul 2019, ajungând la 17,28 miliarde de euro, cu 2,16 miliarde de euro mai mare decât cel înregistrat în 2018, în condiţiile în care exporturile au crescut cu 1,9%, iar importurile cu 4,2%.
      România este tot mai dependentă de importuri.
      Anul trecut, am cumpărat produse din străinătate de aproape 90 de miliarde de euro, în timp ce exporturile nu au depășit 70 de miliarde de euro.
      Explicația economiștilor este că producția internă NU face faţă cererii.
      Asta e marea problemă: că producţia internă nu acoperă necesarul de consum.
      România a Exportat în 2019 alimente şi animale vii în valoare de 4,773 miliarde de euro, reprezentând 6,9% din total exporturi, în creştere cu 13,1% comparativ cu 2018.
      În paralel, IMPORTURILE la acelaşi capitol au totalizat 6,762 miliarde de lei, în urcare cu 11,4%.
      Ca pondere în total importuri, cele de alimente şi animale vii s-au situat la 7,8%.
      La capitolul băuturi şi tutun, România a exportat în valoare de 1,11 miliarde de euro (+31,9%) şi a importat de 740,1 milioane de euro (+3,8%).”

      Va amintiti cum Dragnea a Adoptat in Parlament Legea 51% Produse romanesti(care evident, NU a functionat din motive obiective: NU exista Fructe romanesti suficiente in timpul Iernii, de exemplu!), tocmai pentru a OBLIGA magazinele sa promoveze marfuri roamnesti la raft, problema e ca cel putin iarna Legume si fructe NU sunt in Romania in cantitati mari, suficiente, nici macar Mere in cantitati uriase care sa fie garantie ca Supermarketul sa primeasca REGULAT cantitatile cerute in Contract(pentru ca celebrele Depozite pentru Legume-fructe PROMISE de Dragnea in 2016 NU sunt!), Romania Importa paine congelata(!), carne de porc(numai la pui si vita satisface productia interna) NU exista, uitati-va la un raft in supermarket, ca nu sunt prea multe rpoduse romanesti, PESTE deloc NU avem, IMPORT total la Peste si la Conserve de peste, MULTE sunt din Importuri!
      Gasiti pe net!
      Nu vad SIGURANTA alimentara in vreme de pandemie, cand depinzi de Importuri…cum e acum batalia pe Echipamentte de protectie contra COVID, asa va fi batalia pentru grau, porumb si alimente… Doamne-Doamne ce ne mai poate salva, sa vina calduri excesive in vara si sa trmimita COVIDul la plimbare…

    • Draga lili ai ramas agatata intr-o idee veche , nesustenabila economic , ce a dat de mult faliment in epoca Ceausescu . Noi ca natie nu putem produce marfuri la un pret competitiv pe piata ,costurile productiei sunt mai mari decit pretul la raft . Nu avem tehnologie , nu avem retele de distributie , nu avem mijloace de transport , nu avem o viziune globala implementabila in vederea obtinerii de profit . Metoda de a produce in pierdere a aratat falimentul vechiului sistem comunist . Doar multinationalele pot aproviziona in aceste zile omenirea ,sistemele statale au dat de mult faliment (cele care au incercat singularizarea ). Multinationalele au si tehnologia si dispun si de mijloace de toate felurile si au si o imagine de ansamblu asupra cererii si ofertei de peste tot in lume si in acest fel pretul la raft al produsului este accesibil tuturor .

    • Lili nici acum nu stii motivul deciziei cu rosiile ?