Comisia Europeană propune suspendarea vizelor pentru oficialii georgieni invocând un „recul democratic grav”
Comisia Europeană (CE) a propus vineri suspendarea vizelor pentru diplomaţi şi alţi oficiali georgieni, precum şi pentru familiilor acestora, din cauza „reculului democratic grav” din Georgia, informează agențiile de știri EFE şi dpa, citate de Agerpres.
Executivul european a explicat, într-un comunicat, că prezintă această propunere ca răspuns, printre alte motive, la reprimarea violentă de către autorităţile georgiene a protestatarilor, politicienilor şi jurnaliştilor, în urma deciziei sale de a îngheţa deschiderea negocierilor cu Uniunea Europeană până în 2028.
„Astăzi propunem restricţii de viză pentru diplomaţii georgieni. Mesajul nostru către lideri este clar: Încetaţi să mai face rău propriului popor”, a spus preşedinta CE, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe reţelele de socializare.
Revine acum Consiliului Uniunii Europene să decidă asupra propunerii de astăzi de suspendare parţială a acordului de facilitare a vizelor dintre UE şi Georgia, se arată în comunicatul CE.
Dacă Consiliul va adopta această propunere, diplomaţii şi funcţionarii georgieni şi membrii familiilor acestora care deţin paşapoarte diplomatice şi oficiale vor avea nevoie de viză pentru a călători în UE pentru sejururi scurte de până la 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.
În acest fel, facilităţile de obţinere a vizelor, cum ar fi termene mai scurte de aplicare, taxe de viză mai mici şi cerinţa de a prezenta mai puţine documente justificative, nu s-ar mai aplica deţinătorilor de paşapoarte diplomatice şi oficiale georgiene.
Această decizie nu ar urma să aibă însă un impact negativ asupra contactelor interpersonale, deoarece cetăţenii georgieni care deţin paşapoarte obişnuite vor continua să beneficieze de scutirea de viză dacă călătoresc în UE pentru sejururi scurte.
CE a justificat această propunere ca reacţie la reprimarea de către autorităţile de la Tbilisi a unor „protestatari paşnici, politicieni şi a presei independente”.
Îngheţarea negocierilor de aderare la UE pe 28 noiembrie a declanşat actualelor proteste antiguvernamentale din Georgia, în care au fost arestate peste 500 de persoane, iar 300 au fost rănite, inclusiv 73 de jurnalişti.
În plus, comunicatul Bruxelles-ului a adăugat că legislaţia georgiană recentă, inclusiv cea care se referă la „transparenţa influenţei străine” (adoptată în mai 2024) şi cea referitoare la „valorile familiei şi protecţia minorilor” (septembrie), subminează drepturile fundamentale, care se află la baza valorilor UE. Respectarea drepturilor fundamentale, precum implementarea eficace a politicilor anti-discriminare, este o cerinţă crucială pentru a obţine liberalizarea vizelor, conform sursei citate.
Acordul dintre UE şi Georgia privind facilitarea eliberării vizelor a intrat în vigoare pe 1 martie 2011. În 2017, în urma încheierii cu succes a dialogului privind liberalizarea vizelor, Georgiei i s-a acordat o scutire generală de viză pentru şederi de scurtă durată, care este revizuită anual.
Intenţiile anterioare recente de a impune sancţiuni UE persoanelor responsabile de violenţele comise în Georgia au fost blocate de Ungaria şi Slovacia, notează dpa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank