G4Media.ro

Comisia Europeană reacționează după ce parlamentul Georgiei a trecut controversata lege privind…

Photo by Giorgi ARJEVANIDZE / AFP

Comisia Europeană reacționează după ce parlamentul Georgiei a trecut controversata lege privind „agenții străini”: „Îndemnăm autoritățile georgiene să revină ferm pe calea UE. Mai este încă timp”

Comisia Europeană a reacționat marți după ce parlamentul Georgiei a trecut controversata lege privind „agenții străini”, în ciuda veto-ului prezidențial, și a îndemnat autoritățile de la Tblisi să „revină pe calea UE”.

Josep Borrell, Înaltul comisar european pentru afaceri externe, a emis un comunicat împreună cu Comisia Europeană, notează The Guardian.

„Uniunea Europeană regretă profund faptul că Parlamentul georgian a decis să treacă peste dreptul de veto al președintelui cu privire la legea privind transparența influenței străine și să ignore argumentele juridice detaliate ale Comisiei de la Veneția, care au condus la o recomandare clară de abrogare a acestei legi.

UE a subliniat în repetate rânduri că legea adoptată de Parlamentul georgian contravine principiilor și valorilor fundamentale ale UE. Promulgarea acesteia duce la un regres în cel puțin trei din cele nouă etape (dezinformarea, polarizarea, drepturile fundamentale și implicarea organizațiilor societății civile) stabilite în recomandarea Comisiei pentru obținerea statutului de candidat, aprobată de liderii UE, și va avea un impact negativ asupra parcursului Georgiei în UE.

Dincolo de legea privind transparența influenței străine, până în prezent nu a fost mobilizată suficientă atenție politică pentru a se înregistra progrese substanțiale în ceea ce privește cele nouă etape.

Îndemnăm autoritățile georgiene să inverseze această tendință și să revină ferm pe calea UE. Mai este încă timp pentru a schimba dinamica – dar este nevoie de un angajament ferm din partea autorităților guvernamentale.

UE și statele sale membre iau în considerare toate opțiunile pentru a reacționa la aceste evoluții.

Continuăm să fim alături de poporul georgian și recunoaștem opțiunea majorității covârșitoare a acestuia pentru un viitor european pentru țara sa”.

Context

Parlamentul georgian a votat pentru a trece peste veto-ul prezidențial asupra controversatei legi privind „agenții străini”, de inspirație rusească, în ciuda protestelor de amploare și a criticilor internaționale.

Votul de marți de a ignora obiecțiile președintelui georgian Salome Zourabichvili, ale cărui puteri sunt în mare parte ceremoniale, pregătește terenul pentru ca președintele parlamentului să semneze legea în zilele următoare, notează Reuters.

Disputa legată de legea recent adoptată a ajuns să fie considerată un test cheie pentru a vedea dacă Georgia, care timp de trei decenii s-a numărat printre cele mai pro-occidentale state succesoare ale Uniunii Sovietice, își va menține orientarea occidentală sau va pivota în schimb spre Rusia.

Proiectul de lege ar impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți de influență străină”, introducând, de asemenea, amenzi punitive pentru încălcări, precum și cerințe oneroase de divulgare a informațiilor.

Opozanții proiectului de lege au organizat, timp de mai bine de o lună, unele dintre cele mai mari proteste pe care le-a cunoscut Georgia de la obținerea independenței față de Moscova în 1991, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice.

Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană au criticat proiectul de lege, pe care grupurile de opoziție georgiene l-au numit „legea rusească”, afirmând că este inspirat din legislația rusă folosită pentru a viza oponenții Kremlinului lui Vladimir Putin.

Rusia este nepopulară în rândul multor georgieni din cauza sprijinului acordat regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud, iar opinia publică susține în general aderarea la UE și NATO.

Statele Unite au amenințat că vor sancționa oficialii georgieni care votează pentru proiectul de lege, ceea ce reprezintă o schimbare majoră în politica americană față de ceea ce fusese una dintre cele mai pro-occidentale țări care au ieșit din blocul sovietic.

Guvernul georgian a acuzat țările occidentale de șantaj din cauza opoziției lor față de proiectul de lege și a declarat că acesta este necesar pentru a le împiedica să antreneze Georgia într-un război cu Rusia.

Rusia neagă orice rol în susținerea proiectului de lege, pe care l-a apărat de criticile occidentale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...