Comisia Europeană recomandă în continuare înghețarea a 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria/ Comisarul pentru buget: ”Reformele guvernului ungar nu au schimbat nimic” (publicația germană FAZ)
Comisia Europeană recomandă în continuare înghețarea fondurilor alocate Ungariei, în valoare de 7,5 miliarde de euro, transmite publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Suma de penalizare urmează să fie discutată în zilele următoare.
Aceste fonduri sunt utilizate în special pentru a finanța infrastructura publică din statele membre. Comisarul responsabil pentru buget, Johannes Hahn, a scris președinției cehe că „riscul fundamental pentru bugetul Uniunii rămâne” și că reformele recente ale guvernului ungar nu au schimbat nimic.
Hahn a răspuns la solicitarea majorității statelor membre, inclusiv a Germaniei, de a reexamina eforturile Ungariei și de a include măsurile luate după 19 noiembrie, data limită pentru evaluarea anterioară. În spatele acestui demers s-a aflat voința recunoscută de a reduce suma fondurilor care urmează să fie înghețate și de a atinge astfel majoritatea calificată necesară.
Majoritatea statelor consideră că reformele din Ungaria ar trebui să se reflecte într-o reducere a sumei. Pe de altă parte, Comisia susține că deficitele structurale, în special în ceea ce privește noua agenție anticorupție, rămân neschimbate și, prin urmare, riscul global este neschimbat. Pe de altă parte, considerentele politice joacă un rol important. Mai multe state, printre care țările baltice și Slovacia, doresc să înghețe fondurile doar dacă suma este redusă.
Suedia și Finlanda sunt, de asemenea, ezitante, deoarece aderarea lor la NATO nu a fost încă ratificată de Budapesta.
Consiliul se pregătește pentru un plan B în cazul în care Budapesta continuă să blocheze sprijinul bugetar pentru Ucraina. Sâmbătă, statele au adoptat o decizie care le-ar permite să susțină Kievul fără Ungaria. Potrivit acesteia, acestea ar urma să suporte singure costurile dobânzilor pentru împrumutul de 18 miliarde de euro, suma urmând să fie garantată de la bugetul UE sau de la bugetele naționale.
Ungaria a respins decizia în Consiliu, dar în acest caz nu a fost necesară unanimitatea. Kievul ar putea „conta pe un sprijin financiar regulat din partea UE” în 2023, a anunțat ministrul ceh de finanțe Zbyněk Stanjura. Germania și alte state au transmis clar Ungariei că vor respinge planul de reconstrucție dacă Budapesta nu va fi de acord mai întâi cu deblocarea a 18 miliarde de euro, finanțate integral din bugetul UE.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank