G4Media.ro

Comisia Europeană refuză să deschidă discuții oficiale cu Kievul după ce vecinii…

Sursa: Petrotel.lukoil.com

Comisia Europeană refuză să deschidă discuții oficiale cu Kievul după ce vecinii săi, Ungaria și Slovacia, s-au plâns că acesta încalcă un acord comercial din 2014

Comisia Europeană nu intenționează să înceapă discuții oficiale cu Ucraina după ce Kievul a impus o interdicție parțială asupra exporturilor de petrol rusesc către Ungaria și Slovacia, a declarat joi executivul UE, potrivit Politico.

În iunie, Ucraina a adoptat sancțiuni care blochează tranzitul către Europa Centrală al țițeiului vândut prin conducte de Lukoil, cea mai mare companie petrolieră privată din Moscova, ceea ce a provocat temeri legate de lipsa aprovizionării în Budapesta și Bratislava.

Luna trecută, cele două țări au trimis o scrisoare executivului UE, solicitându-i să deschidă consultări de urgență cu Ucraina cu privire la această măsură – un precursor al unei acțiuni în justiție. Kievul, au susținut acestea, încalcă un acord comercial de mare anvergură încheiat în 2014 cu Bruxellesul.

Dar joi, executivul UE a respins cererea. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Balazs Ujvari, a subliniat că „nu nu pot fi garantate” consultări așa cum a solicitat Ungaria și Slovacia, adăugând că în evaluarea preliminară a Comisiei, sancțiunile nu prezintă „un risc imediat pentru securitatea aprovizionării [ambelor țări]”.

Ujvari a declarat că Comisia încă „verifică faptele” și a răspuns scrisorii Slovaciei și Ungariei cu o cerere de informații suplimentare.

Între timp, după întâlnirea de joi cu prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, șeful comerțului UE, Valdis Dombrovskis, a declarat, de asemenea, că exporturile de petrol către Ungaria și Slovacia „nu au fost afectate, atâta timp cât Lukoil nu este [proprietarul] petrolului”.

În urma invaziei la scară largă a Ucrainei de către Moscova în 2022, UE a impus un embargo asupra importurilor de petrol rusesc, dar a exceptat livrările prin conducte – inclusiv cele care ajung în Ungaria și Slovacia prin conducta Druzhba – pentru a da acestor țări timp să găsească surse alternative, cu înțelegerea că vor face acest lucru rapid.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...