G4Media.ro

Comisia Europeană renunță la planurile de a sancționa sectorul nuclear al Rusiei…

Sursa foto: Dreamstime

Comisia Europeană renunță la planurile de a sancționa sectorul nuclear al Rusiei (Politico) / Președintele ucrainean a îndemnat blocul european să sancționeze Rosatom, compania rusă de stat pentru energie nucleară

Comisia Europeană a renunțat la planurile de a sancționa sectorul nuclear rusesc sau pe reprezentanții acestuia în următorul său pachet de sancțiuni, au declarat joi trei diplomați pentru Politico.

Inițial, executivul european a comunicat țărilor UE că va încerca să elaboreze sancțiuni care să vizeze sectorul nuclear civil al Rusiei. Și, înaintea unei reuniuni a liderilor UE de săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a îndemnat blocul european să adopte sancțiuni împotriva companiei rusești de energie nucleară Rosatom.

Dar acest plan a eșuat, au declarat cei trei diplomați, arătând spre ultimele proiecte de sancțiuni.

Pachetele de sancțiuni ale UE sunt împărțite în mai multe părți: noi reguli care vizează sectoare specifice, cum ar fi aviația sau armata, și liste care impun restricții de viză și înghețarea activelor persoanelor și companiilor, dar niciuna nu include sectorul nuclear, potrivit proiectelor văzute de Politico și de diplomați UE care au vorbit sub protecția anonimatului.

„Din nefericire, sectorul nuclear nu este inclus în această propunere”, a declarat un diplomat UE.

Ungaria se opune de mult timp sancționării sectorului nuclear, arătând că este dependentă de Rosatom. Pentru a depăși un potențial veto din partea Ungariei, UE a luat în considerare includerea pe listă a angajaților individuali ai Rosatom și ai altor companii, dar a ales în cele din urmă să nu facă acest lucru.

„Ungaria nu o lasă să treacă, deoarece centrala lor nucleară este deținută de Rosatom și spun că produce 50% din aprovizionarea cu energie a țării. Dar sancțiunile împotriva unor persoane (altele decât directorul general) nu ar trebui să aibă impact asupra securității energetice”, a declarat un al doilea diplomat european de rang înalt. „Iar UE ar trebui să răspundă la solicitarea lui Zelenski”.

Franța și-a exprimat, de asemenea, prudența, un oficial al Ministerului francez al Economiei declarând reporterilor la începutul acestei săptămâni că „multe centrale nucleare folosesc combustibil din energie rusească”.

Unii diplomați ai UE și-au exprimat dezamăgirea față de această mișcare. „Este trist. Când vine vorba de secțiunea nucleară… nimeni nu ne-a spus că nu este în regulă sau că va fi o problemă”, a declarat unul dintre diplomați. „Acesta este motivul pentru care suntem surprinși”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dupa ce ne-am taiat gazul, „din pacate” nu putem sa ne taiem si centralele nucleare!

    Va dati seama ce indivizi de toata jena avem in diplomatia Europeana?! Astia ne duc la pieire!