G4Media.ro

Comisia Europeană respinge acuzațiile că ar fi încercat să își prezinte pe…

Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană

Comisia Europeană respinge acuzațiile că ar fi încercat să își prezinte pe furiș planurile privind investițiile „verzi”

Comisia Europeană a respins luni acuzaţiile că ar fi aşteptat, în mod intenţionat, până în ajunul Anului Nou pentru a da publicităţii o propunere controversată privind clasificarea anumitor proiecte din domeniul gazelor naturale şi energiei nucleare drept investiţii sustenabile, oficialii Executivului comunitar subliniind că „nu au încercat să facă acest lucru pe furiş”, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Propunerea Comisiei Europene, prin care unele centrale nucleare şi o parte dintre centralele electrice care utilizează gazele naturale drept combustibil ar putea să fie considerate proiecte verzi, a fost prezentată în ziua de 31 decembrie sub forma unui variante de lucru şi trimisă unor organizaţii media.

„În afară de a săpa o groapă, Comisia Europeană s-a străduit din răsputeri să îngroape această propunere”, a apreciat Henry Eviston, purtător de cuvânt la ONG-ul de mediu WWF. „La întrebarea dacă energiile regenerabile sunt verzi, Comisia le-a dat cetăţenilor trei ocazii pentru a-şi exprima opinia. Pentru gaze nucleare şi energie atomică avem un document scris în spatele uşilor închise şi publicat în ajunul Anului Nou”, a adăugat Eviston. Potrivit acestuia, dacă Executivul comunitar ar fi avut încredere în propunerea sa ar fi trebuit să organizeze o consultare publică.

În replică, principalul purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a declarat luni, la un briefing de presă, că Executivul comunitar s-a angajat să prezinte, până la finele anului 2021, poziţia sa cu privire la ceea ce constituie „un subiect foarte complex şi sensibil”.

„Nu am încercat să o facem pe furiş, optând în mod intenţionat pentru 31 decembrie. Colegii noştri, pot să vă asigur, ar fi preferat să se relaxeze în vacanţă dar au decis să continue să lucreze în timpul vacanţei de Crăciun pentru a fi siguri că va fi gata până la finalul anului”, a spus Eric Mamer.

Cu prilejul mai multor luni de dezbateri cu privire la includerea centralelor pe gaze naturale pe lista investiţiilor „verzi”, unele state membre au subliniat că au nevoie de aceste centrale pentru a putea renunţa la termocentralele pe cărbune, mai poluante. În schimb, alte ţări membre susţin că etichetarea gazelor naturale drept investiţii „verzi” ar submina credibilitatea taxonomiei UE, într-un moment în care blocul comunitar vrea să fie lider global în combaterea schimbărilor climatice.

Subiectul centralelor nucleare provoacă şi el diviziuni în rândul UE. Franţa, ţară care îşi asigură 70% din electricitate din centrale nucleare, este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai energiei nucleare şi susţine că emisiile reduse de CO2 ale centralelor nucleare fac acest tip de energie crucial pentru tranziţia la energia verde. Însă Germania şi alte state se opun şi au început deja să îşi închidă propriile lor centrale nucleare.

La mijlocul lunii octombrie, 10 state membre UE, inclusiv România, au cerut în mod public includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor „verzi”. Toate ţările semnatare, în frunte cu Franţa, subliniază că avansul preţurilor la energie a scos în evidenţă importanţa reducerii dependenţei de terţele ţări, în cel mai scurt timp posibil. Energia nucleară este o sursă de energie accesibilă şi independentă şi ar trebui să fie inclusă pe lista investiţiilor „verzi” până la finele acestui an.

„Pentru a câştiga bătălia climatică, avem nevoie de energie nucleară. Pentru noi toţi, energia nucleară este un activ crucial şi fiabil pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, se arată într-o declaraţie care a fost semnată în octombrie de reprezentanţii Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Bulgariei, Croaţiei, României şi Sloveniei.

Taxonomia UE va deschide accesul la finanţare sustenabilă şi subvenţii pentru proiectele din domeniul energetic, un aspect crucial când vine vorba de exemplu despre modernizarea parcului de centrale nucleare, cum este cazul Franţei, precum şi pentru ţările din estul Europei, care mizează pe investiţiile în gaze naturale pentru a-şi reduce dependenţa de cărbune.

Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Este interesant cum ar putea fi clasificata drept energie verde o centrala care aduce numai pagube la o eventuala explozie ( a se vedea Cernobil sau mai recent centrala din Japonia care a contaminat radioactiv o zona vasta de jur imprejurul ei inclusiv apele oceanului)

    • Poate apare o tehnologie mai noua si mai sigura pt reactoare…..who knows. Green deal a fost frumos pana au inceput sa vina facturile si acum foarte multe tari declara ceva insa se uita catre alte surse de curent. Bula nu mai tine, dublarea si triplarea preturilor la curent si gaze vor scumpi absolut tot. Asa ceva nu este sustenabil. Givernantii spun de toate pana iese lumea in strada. Din pacate green deal a fost ceva heirupist, care a plecat de la o idee foarte buna insa a murit la implementare . Sa nu mai vb despre santajul lui putin cu gazele si jocul nemtilor in aceasta hora.

    • Toate incidentele petrecute la cetralele nucleare au facut mai putine victime incluzand aici si iradiatii fara simptome decat accidentele din mine si exploatare centrale pe carbuni in ultimii 50 de ani. Si in plus accidentele cu multe victime s-au inregistrat numai intr-o situatie speciala de incopetenta totala.

  2. Comisia Europeană, ca și Uniunea Europeană sunt structuri mafiote. Nu ne mira nimic

  3. Sustin afirmatia celui cu UE si CE structuri mafiote, asta e clar demult nu de acumm structuri care sustin anumite interese ale unor grupuri si tari puternice in rest praf in ochi

  4. Noaptea ca hotzii! Comisia aia trebe anchetata, inclusiv pt cum a dat 40 de miliarde fara sa publice contractele cu fizer!!!!

  5. In calitate de cetățean european votez nuclearul ca verde pentru că nu există alternativă la el și gazul ca combustibil de tranziție, o tranziție de minim 50 de ani de acum in colo. Cel de la oficialii naționali și europeni energie ieftină și permanent excedentară! Este inacceptabil să ai crize de genul cererii mai mari că oferta! Astfel de crize sunt artificiale, sper că nu intenționate…