G4Media.ro

BREAKING Comisia Europeană cere României înăsprirea politicii fiscale, reforme și accelerarea atragerii…

Sursa foto: Dreamstime

BREAKING Comisia Europeană cere României înăsprirea politicii fiscale, reforme și accelerarea atragerii de fonduri europene / Deficit bugetar prognozat de 6,9% din PIB, cu mult peste ținta guvernului

România se confruntă cu dezechilibre excesive și un deficit bugetar prognozat la 6,9% din PIB (diferența dintre venituri și cheltuieli), potrivit unui raport al Comisiei Europene. Comisia cere României să înăsprească politica fiscală, ceea ce înseamnă fie eliminarea unora dintre facilitățile existente (scutiri de taxe și impozite), fie introducerea de noi taxe și impozite, fie creșterea unor taxe și impozite.

De asemenea, Comisia Europeană cere României să facă reforme structurale și să accelereze absorbția fondurilor europene, inclusiv a banilor din PNRR.

Reamintim că România nu a încasat nici acum tranșa a 3-a din PNRR, deși mai sunt doar doi ani și jumătate din acest program.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luna trecută, că România va închide anul 2024 cu un deficit bugetar în jur de 5% din Produsul Intern Brut, dar că va avea un nou acord cu UE pentru reducerea deficitului sub ținta de 3% din PIB, iar discuția se poartă în jurul unei reduceri în interval de 5 sau de 7 ani. Cu toate acestea, Comisia estimează că în acest an deficitul bugetar al României va fi de 6,9% din Produsul Intern Brut, comparativ cu ținta de 4,9% din PIB asumată de Guvern, potrivit Economedia.

Comisia Europeană recomandă României să prezinte un plan structural-fiscal pe termen mediu în timp util şi să adopte o înăsprire a politicii fiscale pentru a realiza o ajustare pe ansamblul acestui an, conform pachetului de primăvară din cadrul semestrului european 2024.

De asemenea, Executivul comunitar apreciază că, în 2025, în linie cu cerinţele modificate ale Pactului de stabilitate şi creştere, România trebuie să limiteze creşterea cheltuielilor nete la un nivel compatibil cu reducerea deficitului guvernamental general spre 3% din PIB şi să menţină datoria guvernamentală la un nivel prudent pe termen mediu, transmite Agerpres.

Comisia Europeană recomandă României accelerarea semnificativă a implementării programelor politicii de coeziune şi Planului de redresare şi rezilienţă, inclusiv capitolul REPowerEU, asigurând finalizarea reformelor şi a investiţiilor până în august 2026, prin garantarea guvernanţei eficiente şi întărirea capacităţii administrative.

În plus, România trebuie să se concentreze în continuare pe priorităţile convenite, luând măsuri pentru o mai bună rezolvare a necesităţilor legate de locuinţele sociale, serviciile sociale şi dezvoltarea zonelor urbane mai mici, în timp ce ia în considerare oportunităţile furnizate de Platforma „Tehnologii strategice pentru Europa” pentru îmbunătăţirea competitivităţii.

Comisia Europeană a atenţionat că România se confruntă cu dezechilibre excesive, deoarece se menţin vulnerabilităţile legate de conturile externe şi, în principal, de deficitele guvernamentale mari şi în creştere.

Totodată, presiunile semnificative ale preţurilor şi costurilor au crescut, iar acţiunea politică a fost slabă, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

În 2020, Consiliul a decis că în România există deficit excesiv, pe baza datelor din 2019. Conform evaluării Comisiei, România nu a luat măsuri eficiente pentru a remedia aceasta şi a pune capăt situaţiei de deficit excesiv.

Executivul comunitar a evaluat existenţa dezechilibrelor macroeconomice în 12 state membre selectate pentru o revizuire amănunţită în Raportul din 2024 privind mecanismul de alertă. Per ansamblu, după şocul provocat de condiţiile comerciale din 2022, dezechilibrele macroeconomice tind să se atenueze în majoritatea statelor membre, apreciază Comisia Europeană.

De asemenea, instituţia a efectuat pentru prima dată o analiză a ocupării forţei de muncă, a calificărilor şi a provocărilor la nivel social în fiecare stat membru.

Primul stadiu al analizei este inclus în în Raportul comun privind ocuparea forţei de muncă (JER) 2024, în timp ce o analiză mai detaliată a fost publicată în mai 2024 pentru şapte state membre: Bulgaria, Estonia, Spania, Italia, Lituania, Ungaria şi România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Mai duceti-va băăă…Romania a ales usl-amismul, recte trai pe datorie, hotie, inflatie minciuna, pr stie, ….

    • Ale naibi sincronizari de evenimente aleatorii. 🙂 Cum au aparut fisuri in alianta vietii, cum a aparut mesajul. Ai cateodata impresia ca intelegerea este: ba noi va lasam tura asta cu deficit bugetar horror dar doar daca voi livrati niste stabilitate. Cand stabilitatea devine invers propotionala cu deficitu, jap! Lol!

  2. Lasati ca stie nea Kiolaku ce fake. Ii mareste pensiuca lui Nicu, mai da la bugetari..bla bla…mai mareste taxele pentru cei din privat
    Nici nu avem idee ce urmeaza…oricum…romanii au ales 1 din 2 au pus stampila pe Rares Bogdan Ham Ham, Gabita, Tudose, Dincu, Musoiu
    Astia suntem ce sa mai
    !#ciolaniada

  3. Să ne lase în pace CE, că noi avem un război la graniță…și am fost și bolnavi!

  4. Nu conteaza ce zice docomento’…50% alianta asta conteaza…si mere la romani traba asta
    Sa mearga si la parlamentare si aia e…vedem la anu’ ce o face nea Kiolaku
    Nicu oricum isi primeste pensioara orice s ar intampla cu bugetul…si salariul la fel..nu conteaza
    #ciolaniada pe spatele privatilor

  5. nea covrig mai impoziteaza inca odata IMM-urile ale acare va stau in gat !!! ( de ce oare ?)

  6. Momentan guvernul injura printre dinti… asteapta alegerile ca sa poata jupui apoi IMM-urile… Probabil a doua zi dupa alegeri deja ies cu trambita ca maresc taxele…

  7. Ar fi fain daca in fiecare zi ar intreba presa: „ce reforme ati facut?”. Dar daca esti platit sa taci e mai greu. Clar ca pot mari din pix taxe. pe moment arat ca a mers. Dupa in an cand totul e in WC zicem ca nu stim de ce pt ca oricum e greu sa arati o cauzalitate la asa ceva…..decat statistici macro ce oricum doar guvernul le are…..deci tot la ei e singura dovada a propriului esec.

  8. 2025 o sa fie anul jalaniei pentru mediul privat si nu numai. O sa fie o avalansa de mariri de taxe, dar hei votam uslamistii ca dau 2 bani in plus la pensie.

  9. Tovarasii Ciuca si Ciolacu o sa pensioneze eroii angajati la stat la 29 de ani si o sa taxeze chiaburii din privat care au mai mult de o pereche de pantaloni cu 90%.

  10. Voi credeți că Nea Nicu și Marcelino înțeleg deficitul? De ce ar trebui să fie mic și nu mare? Ei sunt cu datul la toată lumea care cere ca să nu fie cu supărare, ci cu stabilitate.