Comisia Europeană solicită o investigație asupra unor eventuale tratamente abuzive împotriva refugiaților la frontierele Greciei și Croației
Comisia Europeană a cerut joi desfăşurarea unei anchete privind eventuala respingere ilegală a migranţilor la frontierele Uniunii Europene, după ce organizațiile media germane Der Spiegel şi ARD au relatat despre existenţa unor asemenea cazuri la graniţele Croaţiei şi Greciei, transmite Reuters, citată de Agerpres.
O anchetă jurnalistică, realizată timp de opt luni de către jurnalişti din şapte ţări, a dezvăluit un „sistem” implicând „unităţi speciale” ai căror membri îşi ascund identitatea în cea mai mare parte a timpului purtând uniforme fără însemne şi cagule care le acoperă faţa, scrie Der Spiegel.
„Comisia se opune ferm oricăror practici de respingere şi a subliniat în mod repetat că astfel de practici sunt ilegale, iar autorităţile naţionale au responsabilitatea de a investiga orice acuzaţii, în vederea stabilirii faptelor şi a urmăririi corespunzătoare a oricăror nereguli”, a declarat joi un purtător de cuvânt al executivului UE.
În reacţie la relatările din media germane, ministrul de interne croat Davor Bozinovic a anunţat joi că poliţia va desfăşura o anchetă.
Bozinovic a precizat că poliţia croată acţionează conform legii pentru îndeplinirea misiunilor de control frontalier şi că nu va tolera niciun abuz de autoritate.
„O echipă de experţi va investiga ce şi unde s-a întâmplat şi cine a participat”, a spus demnitarul croat, citat de agenţia de presă Hina.
Ancheta jurnalistică respectivă este rezultatul unei colaborări între postul de televiziune public german ARD, săptămânalul Der Spiegel, cotidianul francez Liberation, publicaţia olandeză Pointer, cotidianul croat Novosti şi platforma de investigaţii olandeză Lighthouse Reports.
Potrivit Der Spiegel, înregistrări video ce atestă 11 cazuri de respingere a migranţilor la frontiera cu Croaţia arată cum mai mulţi bărbaţi lovesc refugiaţi înainte de a-i trimite înapoi în Bosnia.
Conform dreptului umanitar internaţional, oamenii au dreptul de a solicita azil şi este interzis ca potenţialii refugiaţi să fie trimişi acolo unde vieţile lor ar putea fi în pericol.
Sursa foto: UNHCR
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii