Comisia Europeană solicită statelor membre să facă analize pentru a depista noile tulpini ale coronavirusului pentru cel puțin 5% din testele pozitive / Vlad Voiculescu în urmă cu zece zile: În România se poate face secvențierea doar în 3 laboratoare și „costă relativ mult”
Comisia Europeană solicită statelor membre să facă analize pentru a depista noile tulpini ale coronavirusului pentru cel puțin 5% din testele pozitive și să își actualizeze în cursul lunii februarie strategiile de testare pentru a reflecta noile variante.
Comisia Europeană a publicat, marți, documentul de lucru care va fi dezbătut în 21 ianuarie la summit-ul UE în sistem de videoconferință.
În privința testării, potrivit documentului, Comisia susține că statele membre trebuie să își actualizeze strategiile de testare pentru a ține cont de noile variante ale coronavirusului și să extindă folosirea testelor rapide antigenice.
„Statele membre ar trebui să crească urgent secvențierea genomului la cel puțin 5%, de preferat 10% din rezultatele pozitive ale testelor de depistare. Testele făcute în prezent de numeroase state membre conțin mai puțin de 1% dintre probe, ceea ce este insuficient pentru a observa răspândirea tulpinilor sau pentru a detecta altele noi”, avertizează Comisia Europeană.
România nici nu este inclusă în datele prezentate de Comisia Europeană privind secvențierea genomului virusului.
Comisia Europeană precizează că Centrul European pentru Prevenirea Bolilor (ECDC) poate să suplimenteze eforturile naționale, cu o capacitate de secvențiere de până la 18.000 de probe. Până acum, doar două state au apelat la acest sprijin și se așteaptă ca încă două să o facă. Statele membre, în special cele care nu au această capacitate, ar trebui să folosească serviciul ECDC pentru secvențierea genomului, subliniază Comisia.
Amintim că în România a fost identificat până în prezent un singur caz de infectare cu noua tulpină a virusului depistată în premieră în Marea Britanie. Este vorba despre o tânără din Giurgiu care nu ar fi călătorit în străinătate, ceea ce înseamnă că această variantă a virusului circulă deja în comunitate, declara la acel moment (9 ianuarie) secretarul de stat Raed Arafat.
Afirmațiile acestuia au fost susținute și de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în aceeași zi. Ministrul preciza totodată, la Digi24, că secvențierea genomului se poate realiza în România doar în 3 laboratoare și „costă relativ mult”.
Voiculescu mai spunea că Ministerul Sănătății își propune să aibă un program de finanțare pentru secvențierea genomului virusului și să crească testarea pentru COVID. Declarația poate fi văzută aici
Deocamdată, numărul de teste rămâne la un nivel scăzut în România, mult sub capacitatea de testare.
Citește și
Sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii