G4Media.ro

Comisia Europeană trimite Polonia în judecată din cauza unui “Polexit de ordin…

Sursa foto: The European Court of Justice / Facebook

Comisia Europeană trimite Polonia în judecată din cauza unui “Polexit de ordin juridic”

Comisia Europeană trimite Polonia în judecată din cauza unor decizii ale judecătorilor polonezi calificate de experți drept un „Polexit de ordin juridic”, care subminează ordinea judiciară a UE, transmite The Guardian, citat de Rador.

Decizia de miercuri, vizând deferirea Poloniei în fața Curții Europene de Justiție – considerată de un expert drept o adevărată bombă – survine în timp ce guvernul naționalist de dreapta al Poloniei se zbate să primească cele 35,4 miliarde de euro (31,4 miliarde lire sterline) din fondul UE de redresare după pandemia de Covid-19, un fond care a fost blocat din cauza temerilor legate de o anume influență a guvernului asupra instanțelor.

Acest ultim demers juridic sporește presiunile asupra guvernului polonez, care se pregătește pentru alegerile din această toamnă și care s-a luptat să convingă autoritățile UE să elibereze miliardele livrate prin ajutoare nerambursabile și prin credite.

Demersul juridic al UE survine ca răspuns la o decizie din iulie 2021 a Curții Constituționale din Polonia, potrivit căreia măsurile impuse de Curtea Europeană de Justiție sunt neconstituționale – o încălcare fundamentală a supremației legislației UE, legislație la care guvernul de la Varșovia a aderat atunci când a devenit un stat membru.

Experți din justiție au calificat decizia din iulie 2021 drept un „Polexit de ordin legal”, care ar putea însemna un prim pas spre ieșirea Poloniei din uniune, în pofida sondajelor de opinie care demonstrează popularitatea UE la nivelul întregii țări.

Comisia a intentat Poloniei un proces în decembrie 2021, dar abia acum, după mai bine de un an de discuții fără niciun rezultat, a hotărât ca guvernul de la Varșovia să fie trimis în instanță.

Anunțându-și decizia, comisia a declarat, miercuri, că Curtea Constituțională a Poloniei a încălcat legislația UE, iar guvernul nu a răspuns îngrijorărilor exprimate.

„Toate statele din UE trebuie să sprijine drepturile fundamentale și ordinea juridică din UE, inclusiv dreptul la o instanță care, potrivit legislației UE, este independentă”, a declarat pe Twitter comisarul european al justiției, Didier Reynders.

Disputele pe tema statului de drept datează din 2015, de pe vremea revenirii la putere a partidului polonez naționalist Lege și Dreptate, când partidul a început să-și numească oamenii credincioși în diverse instanțe. Oficialii UE consideră că Curtea Constituțională din Polonia nu mai este o instanță independentă și imparțială, din cauza unor ‚nereguli’ în alegerea președintelui și a judecătorilor importanți.

În urma îngrijorărilor legate de independența instanțelor poloneze, comisia a blocat cele 35,4 miliarde de euro în ajutoare și împrumuturi, acordarea lor depinzând de reformele din sistemul juridic al Poloniei. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a înaintat trei condiții în vederea eliberării fondurilor: desființarea instanței disciplinare pentru judecătorii din cadrul Curții Supreme a Poloniei, schimbarea sistemului juridic disciplinar și repunerea în funcție a judecătorilor suspendați ca urmare a legilor actuale.

Dar guvernul Poloniei – împărțit între forțele moderate disperate să primească fondurile și radicalii care nu vor să dea înapoi – nu a reușit până acum să convină asupra reformelor care ar întruni condițiile puse de UE.

Sporind această nesiguranță, săptămâna trecută, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a refuzat să semneze o importantă reformă judiciară care, potrivit speranțelor guvernului, ar fi întrunit cerințele UE și ar fi dus la deblocarea fondurilor. Duda a trimis legea la controversata Curte Constituțională a Poloniei, aceasta urmând să se pronunțe asupra constituționalității ei.

Jakub Jaraczewski, un cercetător de la Democracy Reporting International, un ONG din Berlin, a calificat demersul comisiei drept o bombă, criticând totodată executivul UE pentru reacția sa lentă.

El a evidențiat o opinie tot mai răspândită, potrivit căreia s-ar fi putut ca sprijinul neprecupețit al Poloniei față de Ucraina și ajutorul acordat milioanelor de refugiați ucraineni să încetinească reacția comisiei. „Da, știu: război, tancuri, Polonia, prima în luptă, cât de multe poate îndura o țară care acum se confruntă cu atâtea greutăți?”, a scris el pe Twitter. „Dar Rusia va fi învinsă, iar problema statului de drept polonez nu va dispărea tot atunci. Așadar, e grozav că se întâmplă asta acum, dar ar fi trebuit să se întâmple mai devreme”.

sursa: The Guardian (traducere: Rador/ Alexandru Danga)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Așteptăm să se ia aceleași măsuri și împotriva Guvernului Ciucă-Ciolacu, precum și împotriva CCR-ului, CSM-ului etc, toate fiind politizate și impanzite cu politruci.
    S-a ajuns mai rău că pe timpul când Stănoiu semna sentințe din biroul lui Bombonel. Acum sentințele nu se mai dau din biroul lui Ciolacu, ci din biroul lui Savonea, la cererea borfașilor useliști.