Comisia Europeană va lua măsuri pentru a proteja consumatorii din piața energiei / Comisia vrea ca facturile să fie mai puțin legate de prețurile pe termen scurt ale combustibililor fosili
Comisia Europeană a lansat luni o consultare publică privind reforma organizării pieţei energiei electrice din Uniunea Europeană pentru a proteja mai bine consumatorii de volatilitatea excesivă a preţurilor, pentru a sprijini accesul acestora la energie sigură din surse curate şi pentru a spori rezilienţa pieţei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
UE își reformează piața de energie electrică pentru a încerca să evite repetarea situației de anul trecut, când reducerile de aprovizionare cu gaze rusești au dus prețurile europene la niveluri record la electricitate, crescând facturile pentru gospodării și forțând unele industrii să închidă, scrie Reuters.
Comisia a prezentat numeroase opțiuni de revizuire a modului în care centralele electrice vând energia electrică, ca parte a reformei pieței pe care o va propune în martie.
„Trebuie să facem ca designul pieței energiei electrice să fie adaptat pentru viitor, permițându-i să ofere tuturor beneficiile unei energii curate la prețuri accesibile”, a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie.
Propunerea UE va avea ca scop extinderea utilizării în Europa a contractelor pe termen lung care oferă centralelor electrice un preț fix pentru energia electrică – „contracte pentru diferență” (CfD) și acorduri de achiziție de energie (PPA), a declarat Comisia.
Extinderea acestor tipuri de contracte ar crea un tampon între consumatorii de energie și prețurile volatile de pe piețele de energie pe termen scurt, ceea ce ar duce la o mai mare stabilitate a facturilor la energie pentru gospodării și companii, a declarat Comisia.
La prima vedere, Comisia părea să evite capcanele legate de plafonarea prețurilor asupra cărora unii participanți pe piață au avertizat, a declarat Fabian Ronningen, analist la Rystad Energy.
„Ei doresc să se concentreze mai mult pe contractele pe termen lung, CfD și PPA, ceea ce este o cale firească de urmat dacă obiectivul este de a reduce volatilitatea prețurilor atunci când există mai multe surse regenerabile intermitente, nucleare și hidroelectrice în mixul energetic”, a spus el.
Stabilitatea pentru consumatori ar putea fi obținută prin introducerea unor norme specifice ale UE pentru CfD și lăsând la latitudinea guvernelor naționale decizia de a le utiliza, sau prin impunerea obligației ca noile centrale electrice care primesc sprijin de stat să semneze CfD, a declarat Comisia.
De asemenea, sunt posibile schimbări mai radicale, cum ar fi posibilitatea ca guvernele naționale să impună CfD pentru anumite centrale electrice existente, deși Comisia a afirmat că acest lucru ar putea crea incertitudine, ceea ce ar risca să descurajeze investițiile atât de necesare în energia regenerabilă.
Franța și Spania au solicitat deja extinderea CfD pentru producătorii de energie regenerabilă și nucleară.
Țările UE și legislatorii vor negocia reformele finale ale pieței energiei electrice.
Comisia a propus o serie de alte modificări, cum ar fi facilitarea alegerii de către consumatori a unor contracte de furnizare a energiei electrice cu preț fix pentru a reduce expunerea acestora la creșteri bruște ale prețurilor pe termen scurt sau prelungirea unei măsuri temporare a UE prin care se reduc veniturile excepționale ale producătorilor care nu folosesc gaze naturale.
Consultarea lansată luni va sprijini activitatea Comisiei cu privire la o propunere legislativă programată să fie prezentată în primul trimestru al anului 2023.
Consultarea se va desfăşura până la 13 februarie şi se va axa pe patru domenii principale: reducerea dependenţei facturilor la energia electrică de preţurile pe termen scurt ale combustibililor fosili şi stimularea utilizării surselor regenerabile de energie, îmbunătăţirea funcţionării pieţei pentru a asigura securitatea aprovizionării şi pentru a utiliza pe deplin alternativele la gaze, cum ar fi stocarea şi consumul dispecerizabil, consolidarea protecţiei şi a capacitării consumatorilor şi îmbunătăţirea transparenţei, a supravegherii şi a integrităţii pieţei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu