G4Media.ro

Comisia Europeană vrea o politică migratorie comună în fața amenințării din Afganistan,…

sursa foto: Twitter/ U.S. Department of Defense

Comisia Europeană vrea o politică migratorie comună în fața amenințării din Afganistan, în ciuda împotrivirii multor țări reticente la cotele obligatorii de refugiați

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, a declarat sâmbătă că speră ca afluxul ilegal de migranţi la frontierele de est ale Uniunii Europene să fie drept un catalizator pentru stabilirea unor reguli comune în materie de migraţie, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Declarația vine pe fondul împotrivirii puternice a unor state, mai ales din estul Europei, față de impunerea unor cote obligatorii de refugiați. Lider de inițiativă e Ungaria, al cărei guvern a făcut de migrație o temă centrală de campanie, dar și România s-a împotivit în 2016 cotelor obligatorii.

Schinas s-a deplasat sâmbătă la graniţa dintre Lituania şi Belarus unde s-a înregistrat o creştere puternică a fluxului de migranţi ilegali din Belarus. ”Situaţia de aici prezintă un alt mesaj pentru noi în Uniunea Europeană: că este momentul să trecem la un cadru european mai previzibil şi mai complet pentru politica migratorie”, a declarat Schinas jurnaliştilor, potrivit Agerpres.

”Acum este momentul politic pentru a trece de la o operaţiune de luptă împotriva incendiilor la o operaţiune arhitecturală”, a adăugat el.

Comisia Europeană a propus un nou pact privind migraţia şi azilul în 2020 pentru a elabora o politică comună cu privire la aceste subiecte. Dar negocierile au fost oprite de pandemia de COVID -19. UE este acum din ce în ce mai preocupată de posibilul aflux de migranţi din Afganistan, după ce talibanii au preluat controlul asupra ţării la mijlocul lunii august.

În Lituania, migraţiile ilegale au explodat anul acesta, numărul de noi sosiţi detectaţi la frontieră ajungând deja la peste 4.100, comparativ cu doar 81 în 2020.

UE îl acuză pe preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, că a orchestrat afluxul de migranţi în Lituania, Polonia şi Letonia în represalii la sancţiunile impuse regimului de la Minsk de către UE în urma represiunii opoziţiei după scrutinul prezidenţial contestat anul trecut.

Numeroase state membre se tem că evenimentele din Afganistan ar putea duce la o repetare a crizei migranţilor cu care s-a confruntat Europa în 2015-2016, când sosirea a peste un milion de migranţi din Orientul Mijlociu a pus la încercare sistemele de securitate şi de beneficii sociale ale ţărilor europene şi a alimentat sprijinul pentru grupurile de extremă dreapta, notează Reuters.

”Este adevărat că acum suntem într-o criză majoră, dar nu UE a provocat situaţia, totuşi suntem chemaţi din nou să participăm la găsirea unei soluţii”, a declarat comisarul grec pentru cotidianul austriac Wiener Zeitung.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), până la 500.000 de afgani ar putea pleca din ţara lor până la sfârşitul anului.

De data aceasta, UE a fost mai bine pregătită, cu o protecţie mai puternică a graniţelor externe şi resurse financiare pentru a ajuta statele vecine Afganistanului, în timp ce politicile statelor UE sunt din ce în ce mai mari convergente, a spus de asemenea Schinas.

”Prin urmare, consider că acum este momentul pentru a conveni asupra unei politice europene comune pentru migraţie şi azil, aşa cum am propus în Comisia Europeană în septembrie”, a conchis el. (Foto: refugiația agfani / Twitter/ U.S. Department of Defense)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Decât moldoveni bețivi, popi șarlatani și trădători pesediși mai bine niște refugiați.

    • Cred că vrei să fi decapitat de islamiști ca în Franța. Habar nu ai ce vorbești.

    • Migranti = teroristi nu iti este clar pana in prezent???

    • Ion, eu le zic jihadiști dar tot terorism este. În Quran doar scrie că musulmanii trebuie să lupte împotriva creștinilor și să-i subjuge.

  2. Ok, facem 27 de referendumuri naționale pe „politică comună”! Dacă nu… are dreptate China când spune că SUA și multe state occidentale nu sunt democrații.

  3. Vă umple UE de islamiști. Aici în Canada deja a anunțat Trudeau că aduce 20,000 prima tură.

  4. Mars mah cu cotele tale de migranti. UE sa nu mai impuna statelor independente ce sa sa faca. Daca vor migranti sa ii ia ei.

  5. Globaliștii ăștia de la Bruxelles vor să facă totul obligatoriu. Vaccine obligatorii, cote the imigranți islamiști obligatorii…etc. Foarte democratică această uniune sovietică.

  6. Pt toti birocratii aia de la Bruxelles, trebuie sa inteleaga ca inainte de a impune asemenea cote, trebuie sa isi mareasca securitatea la granite, pentru nu a mai permite intrarea pe teritoriul UE a migrantilor care culmea, vin de la mii de kilometri distanta.
    UE trebuie sa mediatizeze pe toate canalele, ca migrantii care fug din tarile de origine de teama razboiului, trebuie sa se refugieze in unul din statele invecinate, si nu la 5000 km distanta, in tari cu culturi (religioase, etici de munca, sociale) complet diferite! Sosirea valurilor de migranti nu va face decat sa genereze enclavizari, deoarece doar un procent extrem de mic dintre migranti ajung sa se integreze cu adevarat.

  7. Readuc in atenția muncitorilor de ziua de la G4media următoarele prevederi ale Constituției României:

    Art. 3 – Teritoriul

    (4) Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.

  8. eu i as lua cu o conditie ,sa renunte la islam. sa vedem atunci ce le e mai drag, religia sau siguranta /linistea
    dar astia n u sint oameni sa-i aduci la tine acasa.mai bine ,nu

  9. Sa ii ducă americanii la ei acasă că tot și supt destul de la ei . Ei au început războiul să facă bani. Să mă lase cu migranți. Că pe noi nu ne a ajutat nici o țară dezvoltata când am fost la ananghie.