G4Media.ro

Comisia Europeană vrea să aibă un rol mai mare în politicile de…

Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană vrea să aibă un rol mai mare în politicile de sănătate, iar statele membre să participe la crearea unui sistem comun de reacție la crizele medicale

Comisia Europeană dorește să își crească rolul în domeniul politicilor sanitare, urmare a experienței de la declanșarea pandemiei cu noul coronavirus, printre măsurile propuse fiind instrumentul achizițiilor comune, începând în scurt timp cu vaccinurile, coordonarea reacției la crizele din sănătate și crearea unui spațiu european comun pentru schimbul de date medicale, care va sprijini și cercetarea în domeniu.

„Criza de sănătate publică cu care se confruntă în prezent Uniunea noastră a demonstrat puterea, abilitatea și curajul lucrătorilor din domeniul sănătății din Europa. Cu toate acestea, sistemele noastre de sănătate publică, care rămân unele dintre cele mai bune și mai accesibile din lume, s-au aflat sub tensiune. Și coordonarea dintre statele membre cu privire la problemele de sănătate a fost, de asemenea, testată la debutul crizei”, notează Comisia Europeană în planul de resuscitare a economiei UE, transmis Parlamentului European și Consiliului UE.

În document, Comisia arată că, pornind de la această situație, este necesară pregătirea comună pentru viitoarele crize de sănătate. De aceea, executivul comunitar propune consolidarea Agenției Europene a Medicamentului în monitorizarea producției și furnizarea de medicamente esențiale în UE, pentru a evita deficitele, precum și oferirea unui rol mai puternic Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) în coordonarea supravegherii, pregătirii și reacției la crizele de sănătate.

„De asemenea, ar trebui consolidat cadrul de reglementare al UE în domeniul sănătății și sporită utilizarea achizițiilor comune în domeniu, începând cu procurarea de vaccinuri în viitorul imediat. Vom propune, de asemenea, crearea unui spațiu european de date privind sănătatea, pentru a promova schimbul de date despre sănătate și pentru a sprijini cercetarea, cu respectarea deplină a protecției datelor”, subliniază Comisia.

Sistemele de sănătate mai reziliente au nevoie de investiții și de sprijin financiar corespunzător, argumentează Comisia, propunând programul EU4Health, pentru a sprijini statele membre și Uniunea în creșterea capacității de pregătire pentru viitoarele crize de sănătate. Acesta va ajuta la oferirea unei viziuni pe termen lung pentru sisteme de sănătate publice performante și reziliente, în special prin investiții în prevenirea și supravegherea bolilor și îmbunătățirea accesului la asistență medicală, diagnostic și tratament.

Cercetarea și inovarea vor fi esențiale pentru a crește cunoștințele despre boli, tratamente și vaccinuri, iar ca parte a următorului buget pe termen lung, Comisia își propune să consolideze Orizont Europa, pentru a sprijini cercetarea și inovarea în domeniul sănătății, extinderea studiilor clinice, îmbunătățirea accesului la infrastructura de cercetare.

Comisia își propune consolidarea rescEU pentru crearea capacității permanente de gestionare a tuturor tipurilor de urgențe, care va consolida capacitatea de a investi în infrastructura de răspuns la situații de urgență și va crea rezerve la nivelul UE de materiale și echipamente esențiale care vor fi mobilizate în cazuri de urgență majoră.

„O altă lecție este necesitatea unui răspuns rapid, flexibil și coordonat al UE la crize. În acest spirit, Comisia își propune să își consolideze instrumentele de urgență și să le facă mai flexibile, astfel încât resursele să poată fi utilizate rapid atunci când este nevoie. Aceasta include Fondul european de solidaritate și Fondul european de ajustare la globalizare. Rezerva de ajutor de solidaritate și ajutor de urgență va fi, de asemenea, consolidată în mod semnificativ pentru a permite un răspuns rapid la crizele atât în ​​cadrul UE, cât și în afara acesteia”, mai precizează Comisia Europeană.

Sursa Foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. foarte bine, sa controleze C.E. sanatatea, ca de romani m-am convins…

    • Te-ai convins in ce sens? in sensul ca romanii au combatut mult mai bine criza, de departe, si cu muuult mai putine cazuri decat tarile @bogate@?
      Sau erai si tu in trecere pe aici si trebuia sa arunci o vorba….
      Ce interesant! ieri ce a aparut un sondaj facut pe genunchi cum ca cetatenii UE ar dori ca aceasta Comisie sa aiba mai multe atributii si…. pac, azi apare cuvantarea Comisiei pe aceasta tema!
      Sa ne imaginam ca noi nu vrem da comisia ne obliga sa eliminam caranatina sau izolarea la intrarea in tara; sau c anoi nu vrem sa deschidem campionatul de fotbal, sau scolile etc. dac Comisia zica ca da, ca altfel infringment!!!
      Acestea sunt decizii ce tin de siguranta si bucataria interna a fiecarui stat in parte, nu de impresiile unora de la mii de km care, pe langa ca sunt impotenti, se mai si dau in spectacol la spartul targului.

  2. Șpaga din spitale tot nu dispare.

  3. Unde am avea norocul sa fim sub umbrela UE in materie de sanatate. La noi pe langa acei medici deosebiti sunt acele hahalere care nu stiu ca trebuie sa se spele pe maini cand intra in spital sau opereaza cu ceasul pe mana. Hai cu schimbarea !

    • Ce bine are fi daca Herr Degeneratu de la Viena ar lua conducerea asupra sistemului medical romanesc. Cum ar gasi o badanta inca apta de munca, cum ar baga-o in trenul special, alaturi de cheretea.

      Ca s-o protejeze de Dragnia, desigur.