G4Media.ro

Comisia Europeană vrea să investească 9,2 miliarde de euro în dezvoltarea digitală…

Comisia Europeană vrea să investească 9,2 miliarde de euro în dezvoltarea digitală a UE. România încă nu ştie care sunt direcţiile strategice în care vrea să se dezvolte

România nu ştie ce să facă cu banii europeni la care va avea acces pentru a dezvolta programe de inteligenţă artificială şi securitate cibernetică, arată o analiză G4Media.ro. Comisia Europeană vrea să investească 9,2 miliarde de euro în programul Europa digitală în vederea alinierii următorului buget pe termen lung al UE, în perioada 2021-2027, la provocările tot mai mari din domeniul digital.

România nu are o strategie pentru digitalizarea industriei, arată raportul intermediar al Comisiei Europene pe 2017 privind sectorul digital din UE. Ea se află pe ultimul loc între cele 28 de state membre ale UE conform indicelui economiei şi societăţii digitale. Potrivit raportului, componente precum cloud computing, datele deschise și comerțul electronic sunt incluse în Strategia națională privind Agenda Digitală pentru România, însă accentul pare să fie pus mai mult pe măsuri de sprijin pentru cetățeni decât pe mediul de afaceri.

G4Media.ro a cerut Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale să-i comunice direcţiile strategice pe care România ar vrea să se extindă pentru a obţine aceşti bani. Răspunsul? Biroul de Presă al ministerului a răspuns copiind câteva paragrafe din comunicatul de presă emis de Comisia Europeană, la care au adăugat un paragraf plin de generalități.

Pe de altă parte, România are unul dintre cele mai performante sectoare private de IT din regiune, cu companii mari sau start-up-uri care investesc masiv în dezvoltarea de noi tehnologii.

Context. În funcţie de proiectele propuse de ţări şi de bugetul aprobat, sumele vor fi împărţite ulterior pe ţări. Segmentele pe care programul Europa digitală le vizează sunt inteligența artificială, calculul de înaltă performanță, securitatea cibernetică, competențele și guvernarea electronică, acestea fiind considerate domenii-cheie pentru competitivitatea viitoare a UE.

„Următorii paşi sunt discuţiile extinse în Parlamentul European şi în Consiliul European. Scopul este să avem acest buget agreat înainte de alegerile parlamentare anul viitor”, a declarat pentru G4Media.ro Ştefan Turcu, şeful biroului de presă al Comisiei Europene în Romania.

Vor putea depune proiecte pentru a accesa aceste fonduri atât companiile, cât şi sectorul public.

România va prelua în ianuarie 2019, timp de şase luni, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Detalii. Unul dintre principalii piloni ai programului constă în investiții care să le permită membrilor UE să dobândească competențele digitale necesare pentru a avea acces la tehnologii digitale ce pot fi folosite în toate domeniile, de la siguranţa auto, securitate cibernetica, energie din surse regenerabile și agricultură la asistență medicală și cultură.

Propunerea Comisiei vizează cinci domenii:

• Cele mai multe fonduri, 2,7 miliarde de euro, se vor îndrepta spre dezvoltarea supercalculatoarelor, adică a facilităților de calcul de înaltă performanță și de prelucrare a datelor în Europa.
• Al doilea domeniu vizat, inteligenţa artificială, va beneficia de 2,5 miliarde de euro. Scopul este să faciliteze accesul autorităților publice și al întreprinderilor, în special al celor de mici dimensiuni, la instalațiile de testare și experimentare a inteligenței artificiale în statele membre. Comisia propune crearea unor „biblioteci europene” comune de algoritmi care să fie accesibile tuturor, cu ajutorul căreia sectorul public și cel privat să identifice și să achiziționeze soluția cea mai adecvată pentru nevoile lor.
• Pentru securitate cibernetică și încredere vor fi disponibili 2 miliarde de euro pentru finanțarea de echipamente și infrastructură de ultimă generație în domeniul securității cibernetice, precum și prin sprijinirea dezvoltării competențelor și a cunoștințelor necesare. Propunerea se bazează și pe primul act legislativ adoptat la nivelul UE privind securitatea cibernetică, care a intrat în vigoare în mai 2018.
• În zona competențelor digitale sunt alocate 700 de milioane de euro astfel încât centrele de inovare digitală să trainuiască întreprinderile mici și mijlocii și administrațiile publice în folosirea noilor sisteme.
• Ultimul domeniu vizat beneficază de 1,3 miliarde de euro pentru a asigura utilizarea pe scară largă a tehnologiilor digitale la nivelul întregii economii. Scopul este transformarea digitală a administrației publice și a serviciilor publice și interoperabilitatea acestora în Uniunea Europeană. Se va facilita accesul la tehnologii și know-how pentru toate întreprinderile, în special pentru IMM-uri, iar centrele de inovare digitală vor avea rolul de „ghișee unice”.

Europa digitală este un program nou, care face parte din capitolul „Piața unică, inovarea și sectorul digital” al propunerii de buget pe termen lung al UE.

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Poate un sistem electronic national pentru incasarea de spagi, bacsisuri, comisioane si bani de santaj? Ii spunem Eastern Union, cu sloganul „La marginea lumii civilizate, spaga domneste!”

    Lui Dragnea o sa-i placa la nebunie.