Comisia Europeana vrea să limiteze prețurile la energie
Comisia Europeană propune să se plafoneze o parte a prețurilor de gros ale electricității, să se adopte tarife reglementate pentru cei mai defavorizați și să se întărească măsurile care să incite la reducerea consumului, arată publicația belgiană Le Soir, citată de Rador.
Executivul european a anunțat luni că pregătește „o intervenție de urgență” pe piața electricității pentru a limita creșterea facturilor gospodăriilor și companiilor, lucrând în același timp la „o reformă structurală” pentru a disocia prețurile electricității de prețurile gazului, care au crescut mult din cauza războiului din Ucraina.
Într-un document care va fi examinat pe 9 septembrie de miniștrii europeni ai energiei la Bruxelles, Comisia detaliază trei căi de măsuri de urgență începând prin plafonarea prețurilor de gros pentru anumite surse de electricitate.
În prezent, pe piața europeană, prețul de cost al ultimei surse de electricitate mobilizate să răspundă cererii în fiecare moment determină prețul ce este impus tuturor operatorilor de pe continent: or, este vorba adesea de o centrală pe gaz. Celelalte surse de energie (regenerabilă, nucleară, cărbune) vând electricitatea pe care o produc la un preț indexat la cursul gazului, mult superior costurilor lor de funcționare: Bruxellesul propune deci să se plafoneze prețurile plătite acestor centrale, pentru a pune capăt profiturilor excepționale obținute de energeticieni.
În schimb, statele membre ar putea „obține încasări fiscale suplimentare” (diferite în fiecare țară în funcție de mixul sau energetic), pe care le-ar putea folosi pentru a susține consumatorii cei mai vulnerabili: ajutoare directe, tarife reglementate, reduceri ale facturilor de electricitate.
Este vorba de a două măsură preconizată. „Mai puțin de jumătate din state folosesc tarife reglementate, în vreme ce ajutorul direct al statelor la venituri rămâne instrumentul cel mai utilizat în UE pentru a susține gospodărie”, notează Comisia, care vrea „să asigure un grad mai mare de securitate juridică pentru a extinde tarifele reglementate (…) în special cu posibilitatea unei derogări clare (de la regulile europene) pentru a acoperi și IMM-urile”.
În schimb, executivul european se declară împotriva unei plafonări nediferențiate a prețurilor cu amănuntul pentru toți consumatorii, „o măsură politică intervenționistă care riscă să distorsioneze piețele” și să coste scump statele.
În sfârșit, pe linia planului adoptat în iulie pentru a diminua consumul de gaz al UE, Bruxellesul propune să se intensifice măsuri care să incite la reducerea cererii de electricitate, în special remunerând consumatorii care își restrâng nevoile sau prin licitații adjudecând unor industriași compensații în schimbul unei reduceri date a consumului lor. (Traducere: Gabriela Sîrbu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii