Comisia Europeană vrea tăierea subvențiilor pentru marii latifundiari și sprijinirea micilor fermieri. România și alte state se opun
Comisia Europeană a propus vineri plafonarea subvențiilor pentru marii latifundiari beneficiari de plăți directe în agricultură, o mișcare ce a stârnit imediat riposta marilor state beneficiare, printre care și România.
Astfel, Comisia propune o plafonare a subvențiilor până la nivelul maxim de 100.000 de euro pe fermă, potrivit unui comunicat de presă. În schimb, Bruxelles-ul propune sume majorate pentru fermele mici și le-a recomandat statelor membre să utilizeze pentru micii fermieri cel puțin 2% din banii veniți din bugetul UE.
Propunerea Comisiei pentru bugetul agriculturii în perioada 2021-2027 prevede scăderea subvențiilor pentru agricultură, o scădere cauzată de Brexit și de reorientarea spre alte priorități, transmite Reuters. Propunerea ar duce la scăderea plăților pentru fermieri până la 232 miliarde euro, cu 30 de miliarde de euro mai puțin decât în prezent.
Principalele victime ar fi marii fermieri beneficiari de subvenții directe, printre aceștia numărându-se multinaționale din industria agro-alimentară, dar și producători de medicamente. Cu toate acestea, comisarul european Phil Hogan a recunoscut că nimic nu îi va putea opri pe marii fermieri să-și împartă fermele pentru a beneficia de mai mulți bani.
Imediat după ce Comisia Europeană și-a anunțat propunerea de buget, miniștrii agriculturii din Franța, Spania, Portugalia, Irlanda, Finlanda și Grecia au semnat un protest comun, anunțând că nu sunt de acord cu tăierile de bugete, transmite Reuters. Și ministrul agriculturii din guvernul Dăncilă, Petre Daea, anunțase că România se opune tăierii subvențiilor pentru marii fermieri, potrivit Euractiv.ro.
Odată ce Comisia Europeană a făcut propunerile de buget, acestea vor fi negociate în Consiliul UE și Parlamentul European, iar cuvântul decisiv îl vor avea șefii de stat și de guvern în Consiliul European. Comisia și-a propus ca finalizarea negocierilor să aibă loc înaintea alegerilor europene din vara anului viitor, dar majoritatea observatorilor susțin că e puțin probabil ca acest termen-limită să fie respectat, dat fiind că e vorba de negocieri extrem de complicate.
Foto: Petre Daea (InquamPhotos, Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii