Comisia Europeană vrea un ajutor de urgență în valoare de cel puțin 18 miliarde de euro pentru a ajuta guvernul ucrainean să se mențină pe linia de plutire anul viitor
Comisia Europeană dorește un ajutor de urgență în valoare de cel puțin 18 miliarde de euro pentru a ajuta guvernul ucrainean să se mențină pe linia de plutire anul viitor, în timp ce o criză economică se profilează în această țară, relatează The Guardian.
Oficialii de la Bruxelles consideră că UE ar trebui să furnizeze cel puțin jumătate din costurile lunare de funcționare de 3 miliarde-3,5 miliarde de euro, pe care estimează că statul ucrainean are nevoie pentru a funcționa în 2023.
Ajutorul financiar ar fi cel mai probabil sub forma unor împrumuturi ieftine cu termene lungi de rambursare. Dar ar necesita ca statele membre ale UE să găsească bani suplimentari pentru a garanta împrumuturile și, eventual, pentru a plăti dobânzile.
Potrivit Băncii Mondiale, economia Ucrainei este pe cale să se micșoreze cu peste o treime (35%) în 2022, ca urmare a distrugerii pe scară largă a fabricilor, a infrastructurii, a terenurilor fertile, precum și a strămutării a 14 milioane de persoane. Surse din UE se tem că, dacă Ucraina nu își poate permite să își plătească facturile, ar putea tipări bani, declanșând inflația.
Oficialii UE sunt optimiști cu privire la un acord privind noul ajutor financiar, în ciuda întârzierilor mari în ceea ce privește deblocarea fondurilor de 9 miliarde de euro pentru Ucraina promise în luna mai. La aproape cinci luni de când Comisia a propus o „asistență macrofinanciară” în valoare de 9 miliarde de euro pentru Ucraina, doar 1 miliard de euro a fost deblocat.
La începutul acestei luni, Bruxelles-ul și Kievul au semnat un acord privind următoarele 5 miliarde de euro, deschizând calea pentru o tranșă de 2 miliarde de euro care va fi eliberată luna aceasta.
Statele membre ale UE s-au certat dacă ajutorul pentru Ucraina ar trebui să fie oferit sub formă de granturi nerambursabile, așa cum preferă Germania, sau sub formă de împrumuturi ieftine, opțiunea susținută de majoritatea statelor membre.
Banii ar permite guvernului ucrainean să plătească salariile, să finanțeze ajutorul umanitar și să facă reparații de urgență la unele infrastructuri esențiale. Dar este departe de a acoperi costurile uriașe ale reconstrucției Ucrainei, estimate de Banca Mondială la 349 de miliarde de dolari.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.