G4Media.ro

Comisia germană de vaccinare insistă ca vaccinul de la AstraZeneca să nu…

sursa foto: Pixabay

Comisia germană de vaccinare insistă ca vaccinul de la AstraZeneca să nu fie administrat persoanelor care au peste 64 de ani, în ciuda recomandării Agenţiei Europene a Medicamentului

Comisia germană de vaccinare (STIKO) şi-a reiterat vineri recomandarea ca vaccinul AstraZeneca să nu fie administrat persoanelor cu vârste de peste 64 de ani, contrar recomandării Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care a autorizat acest vaccin împotriva COVID-19 pentru toate vârstele începând cu cea de 18 ani, relatează AFP, preluată de Agerpres.

”Ţinând cont de datele disponibile, vaccinul (AstraZeneca) nu este recomandat la ora actuală decât persoanelor cu vârste între 18 şi 64 de ani (…) Nu există suficiente date pentru a se pronunţa asupra eficacităţii vaccinului la persoanele cu vârste de la 65 de ani în sus”, explică această comisie ce reuneşte experţi germani.

Ministerul german al Sănătăţii va ţine cont, probabil, de această recomandare în decizia sa privind autorizarea vaccinului AstraZeneca în Germania, aşteptată la începutul săptămânii viitoare, notează AFP.

Conform unei evaluări provizorii publicate în decembrie în revista The Lancet după un studiu clinic la care au participat 11.636 de persoane, eficacitatea vaccinului AstraZeneca a fost cuprinsă între 60% şi 90%, în timp ce compania producătoare indică o eficacitate de circa 70%. Însă majoritatea persoanelor care au participat la testul clinic aveau vârste de până în 55 de ani, numai 8% aparţinând categoriei de vârstă 56-69 de ani.

Potrivit evaluării autorităţii sanitare din Marea Britanie, ţară unde vaccinul AstraZeneca este deja administrat populaţiei, acesta oferă un răspuns imun bun în cazul persoanelor vârstnice, deşi în prezent există puţine date despre nivelul precis al protecţiei.

La rândul ei, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care vineri a autorizat folosirea acestui vaccin contra COVID-19 pentru toate persoanele cu vârste de cel puţin 18 ani, a menţionat că, deşi nu există suficiente date pentru categoria de vârstă peste 55 ani pentru a calcula eficacitatea vaccinul în cazul acestor persoane, ”totuşi, o protecţie este aşteptată” întrucât a fost identificat un răspuns imunitar.

”Întrucât există informaţii fiabile privind siguranţa” pentru persoanele cu vârste peste 55 de ani, ”experţii ştiinţifici ai EMA au estimat că vaccinul ar putea fi utilizat la persoanele în vârstă. Mai multe informaţii sunt aşteptate de la studiile în desfăşurare, care includ o proporţie mai mare de participanţi în vârstă”, a explicat agenţia europeană.

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Oare are legătură cu faptul ca biontech (din asocierea cu pfizer) e o firma germana?

  2. Deci AstraZeneca a facut studiul pe 11.000 pacienti, minimum pentru stadiul 3, in timp ce Pfizer si Moderna au testat vaccinul pe aprox 40.000 persoane.
    Iar din aia 11.000, doar vreo 900 aveau intre 55-69 ani si NICIUNUL peste 69 ani.
    La o eficacitate de 60-70% discutabila si cu tehnologia clasica a virusului inactivat parca de preferat e sa nu te vaccinezi deloc daca nu prizi Pfizer sau Moderna. Iar celalalt vaccin “clasic” ce se testeaza de la Johnson are o eficacitate similara de vreo 60%. Nici vaccinul chinezesc nu e mai breaz, din studiile facute in Turcia si Brazilia tot pe la 50-60% eficacitate se invarte.
    Nici nu e de mirare ca germanii se opun folosirii unui vaccin netestat pe batrani.

    • C-am asa zic și eu și parca nu era cu rapel la vaccin pentru Astra

    • ASTRA ZENECA nu are la bază tehnologia virusului inactivat.
      La fel ca PFIZER și MODERNA, se bazează pe vector de transmitere a informației.
      În cazul PFIZER și MODERNA vectorul de transmitere este dat de fragmente de ARN de coronavirus ce codifică proteina SPIKE a coronavirusului.
      În cazul ASTRA ZENECA vectorul de transmitere este dat de un virus de cimpanzeu, modificat să nu fie contagios, care, la fel ca la celelalte două, codifică proteina SPIKE.Nu conține ARN viral(de coronavirus)
      Adică prin vectori diferiți de transport, organismul, în cazul acestor trei vaccinuri, primește informație pentru a produce proteinele SPIKE ale coronavirusului.
      Apoi sistemul imunitar produce anticorpi la aceste proteine pe care le vede ca antigeni.
      Ulterior în cazul unui contact cu coronavirusul anticorpii creați îi vor ataca și distruge proteinele SPIKE, care nu sunt altceva decât țepii care se văd în imaginea sa și cu care se leagă de receptorii ACEEA 2, care se află în nas, gât, plămâni, inimă, rinichi etc, pentru a pătrunde în organism.
      Îi este astfel stopată pătrunderea în celule prin distrugerea acestor tentacule.
      La fel acționează și SPUTNIK, dar vectorul de transmitere a informației este dat de doi viruși banali, modificați să nu infecteze organismul.

      În cazul tehnologiei bazate pe viruși inactivați, sistemul imunitar reacționează prin producerea de anticorpi împotriva acestor viruși inactivați, care ei joacă rolul de antigen, organismul nu mai produce el antigenul și apoi anticorpi împotriva lui(ca în cazul celor patru vaccinuri de mai sus; antigenul = proteina SPIKE).

      Asemănător tehnologiei ce se bazează pe viruși inactivați ce livrează organismului antigen, este cel american, bazat pe fragmente de coronavirus, NOVAVAX. Nu conține ARN viral.
      Baza acestor fragmente este dată de proteina SPIKE, antigen livrat prin vaccin și la care se produce răsuns imunitar prin producția de anticorpi. Și aici organismul nu mai produce el antigenul(proteina S).

      Și sunt mai multe tehnologii..

  3. Cred ca nu gresesc prea mult cand afirm ca vaccinul Pfizer se va folosi in Romania pentru imunizarea politicienilor si „specililor” in timp ce pentru restul se va aduce Astra Zeneca – un vaccin cu mari probleme de incredere pana acum.

    • Ce le-ar mai placea asta ! Vaccinul AstraZeneca e ieftin si usor de transportat. Nu cheltuie prea mult cu el si pot sa si pretinda ca s-au dat peste cap si au oferit populatiei vaccin. Ei deja au prins Pfizer care e cel mai bun de pe piata deocamdata, ii doare la bascheti, restul pot sa primeasca posirca lesinata de la AstraZeneca. N-avem noi astia care platim taxe fata de vaccin asa de scump. Pai se poate sa primim acelasi vaccin ca aristocratia bugetara? Unde s-a mai vazut asa ceva?