Comisia Iordache a adoptat în viteză noul raport al Codului penal. Actul normativ va fi trimis miercuri Camerei Deputaților în forma adoptată de Senat
Comisia specială condusă de Florin Iordache a adoptat marți, în mai puțin de două ore, un nou raport de admitere pentru modificările aduse Codului penal. Forma care va intra miercuri dimineață în plenul Camerei Deputaților – forul decizional – este identică cu cea adoptată marți de Senat.
Dezbaterile au fost de formă în comisie, toate amendamentele opoziției, inclusiv cele ale UDMR, fiind respinse fără drept de apel.
Raportul a fost adoptat cu voturile PSD și ALDE, PNL și USR au votat împotrivă, iar UDMR s-a abținut.
G4Media.ro a transmis în regim de live text principalele momente ale ședinței Comisiei Iordache:
Update 18:18 Comisia a votat raportul de admitere a modificărilor aduse Codului penal. Forma care va fi trimisă Camerei Deputaților este identică cu cea adoptată marți de Senat. PSD și ALDE au votat ”pentru”, PNl și USR au votat ”împotrivă”, UDMR s-a abținut.
Update 18:15 Marton Arpad propune anularea dezincriminării neglijenței în serviciu. Amendamentul a fost respins, deși a fost votat inclusiv de senatorul PSD Robert Cazanciuc.
Update 17:46 Florin Iordache îi ironizează pe liberalii care iau cuvântul în comisie pe marginea abuzului în serviciu spunându-le că ”vorbesc pentru camerele de luat vederi”.
Update 17:36 Liberalii propun o nouă formă a articolului privind abuzul în serviciu, similară cu cea propusă de UDMR. Și amendamentul PNL a fost respins de PSD și ALDE.
Update 17:31 PNL anunță că susține amendamentul UDMR privind abuzul în serviciu. Amendamentul UDMR a fost respins de PSD și ALDE.
Update 16:45 UDMR propune un nou amendament la articolul privind abuzul în serviciu: nu sunt eliminați terții de sub incidența infracțiunii de abuz în serviciu, sunt păstrate limitele actuale ale pedepsei (de la 2 la 7 ani), este menținută pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi și nu se prevede niciun prag:
- Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unei legi, a unei ordonanțe sau ordonanțe de urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială gravă sau o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau alte unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani sau cu interzicerea unor drepturi – propunerea de marți, 3 iulie, a UDMR
- Fapta funcționarului public care, cu scopul de a obține pentru sine sau pentru soț, rudă sau afin de până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, și prin aceasta cauzează o pagubă materială gravă sau o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent, dacă fapta nu îndeplinește elementul constitutiv al alte infracțiuni, se pedepsește cu închisoare de la 2-5 ani sau cu amendă – propunerea de săptămâna trecută a UDMR (făcută de deputatul Marton Arpad)
- Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, Ordonanţe de guvern sau Ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, Ordonanţă de urgenţă sau Ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, un folos material necuvenit şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă – propunerea PSD, adoptată de Senat
- Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică – forma aflată acum în vigoare
Update 16:42 Toate amendamentele Opoziției sunt respinse fără drept de apel de majoritatea PSD – ALDE – UDMR. Nu există nicio dezbatere în comisie, majoritatea își impune brutal punctul de vedere.
Update 16:31 Solicitarea de amânare a ședinței comisiei speciale a fost respinsă. Încep dezbaterile pe articole.
Update 16:19 Alina Gorghiu (PNL): În Senat nu s-a modificat nimic. Vă întreb dacă chiar mai contează sau nu să susținem amendamentele?
Update 16:12 Stelian Ion (USR) atrage atenția că, potrivit hotărârii de înființare a comisiei speciale, convocarea unei ședințe se face cu cel puțin 24 de ore înainte. Azi ședința a fost convocată cu mai puțin de 2 ore înainte de a începe. ”Solicit amânarea cu cel puțin 24 de ore”, a spus Stelian Ion. Florin Iordache i-a explicat că ședința a fost convocată intempestiv deoarece miercuri dimineață Codul penal va intra cu prioritate pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.
Update: Ședința Comisiei speciale condusă de Florin Iordache începe la ora 16:00, urmând ca raportul să fie finalizat tot azi.
Comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache se va întruni marți, după ora 15:00, în regim de urgență pentru a adopta un nou raport pe modificările aduse Codului penal, care să fie trimis miercuri Camerei Deputaților, forul decizional.
Anunțul convocării comisiei a fost făcut de deputatul USR Stelian Ion, membru al comisiei speciale, pe Facebook.
Ședința comisiei Iordache are loc la mai puțin de două ore de la votarea, în regim de urgență și fără dezbateri, a Codului penal în plenul Senatului.
În Senat, PNL și USR și-au susținut toate cele 161 de amendamente respinse în comisia Iordache, dar acestea au fost respinse pe bandă rulantă de majoritatea PSD – ALDE.
Senatorii au aprobat toate modificările la Codul penal propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache, inclusiv dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu, infracțiunea pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță, pe 21 iunie, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.
S-au înregistrat 74 de voturi ”pentru”, 28 de voturi ”împotrivă” și 9 abțineri – senatorii UDMR. Maghiarii au anunțat încă de la început că nu vor vota Codul penal pentru că nu sunt de acord cu redefinirea abuzului în serviciu în forma PSD și nici cu dezincriminarea neglijenței în serviciu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii