G4Media.ro

UPDATE Modificări cu dedicație aduse de Comisia Iordache la Codul de procedură…

UPDATE Modificări cu dedicație aduse de Comisia Iordache la Codul de procedură penală: Motive noi de revizuire a sentințelor definitive, comunicările referitoare la urmărirea penală – interzise

Comisia parlamentară specială condusă de deputatul PSD Florin Iordache a finalizat joi dezbaterile pe Codul de procedură penală și a adoptat un raport, cu 15 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”,  care urmează să fie trimis Senatului în calitate de primă cameră sesizată.

PSD a revenit la modificările iniţiale ale Codului de Procedură Penală, cu amendamente controversate adoptate pe ultima sută de metri.

Astfel, Comisia specială a introdus două noi motive care pot fi invocate pentru revizuirea unei sentințe judecătorești definitive:

  • Neredactarea și / sau nesemnarea hotărârii de către judecătorul care a participat la soluționarea dosarului (ar putea fi avantajat Liviu Dragnea);
  • Sancționarea disciplinară a judecătorului sau procurorului pentru exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă astfel a fost influențată decizia pronunțată (ar putea fi avantajat Dan Voiculescu).

De asemenea, a fost adoptat un amendament care prevede că este interzisă, în timpul urmăririi penale, comunicarea publică a oricărei informaţii referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii.

„În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţile publice referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul acestor proceduri şi nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca şi cum acestea ar fi fost condamnate”, se arată în amendamentul propus de PSD şi UDMR şi adoptat în Comisia care discută modificările la Codurile penale, potrivit News.ro.

O altă modificare prevede că, ”dacă organele judiciare au comunicat public date şi informaţii privind începerea urmăririi penale, luarea unor măsuri preventive sau trimiterea în judecată a unei persoane, acestea sunt obligate să comunice în mod similar şi soluţiile de achitare, clasare sau încetare a procesului penal, după caz”.

Totodată, instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanță decât dacă apar probe noi, ceea ce ar face procesul mult mai greoi.

Mai mult decât atât, suspiciunea rezonabilă este înlocuită cu indicii temeinice, iar durata urmăririi penale este redusă la un an. Dacă în acest timp procurorii nu reușesc să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat.

O altă modificare controversată adoptată de comisia Iordache și contestată de specialiști: convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală.

Raportul urmează să fie trimis Senatului în calitate de primă cameră sesizată, apoi Codul de procedură penală se va întoarce în comisia Iordache, urmând să fie transmis apoi Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că își dorește finalizarea dezbaterilor pe cele două Coduri penale până la finalul sesiunii parlamentare, în caz contrar spunând că va fi convocată o sesiune extraordinară în luna iulie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. „Romanii sunt un fel hoti lenesi” zicea un invatat grec prin secolul 17. Si asa a ramas. Adica daca pot sa fure, fura. Daca nu, fac foamea.

  2. Modificări extrem de bune și necesare,epoca binomista a apus.

    • Auzi, bah budilă, de ce extrem? Sunt bune și atât, mai duceți-vă-n sloboz de autiști cu mantie!

  3. „Genule, fii atent aici! Facem ca cu [sic] ălălalt! Îl urcăm sus, sus de tot, apoi îl ciuruim!”