G4Media.ro

Comisia juridică a Senatului a constatat abateri de la deontologia parlametară în…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Comisia juridică a Senatului a constatat abateri de la deontologia parlametară în cazul Dianei Şoşoacă. Biroul Permanent va decide ce sancțiune va primi fosta senatoare AUR

Comisia juridică a Senatului a constatat abateri de la deontologia parlamentară în cazul senatoarei Diana Şoşoacă, aşa cum sunt reclamate în sesizarea grupului PNL, a afirmat, luni, preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei.

„Comisia juridică a constatat cu majoritate de voturi că faptele reclamate în cuprinsul sesizării de către grupul PNL se subscriu conţinutului a trei abateri de la deontologia parlamentară care sunt identificate în Regulamentul Senatului, în Codul de conduită al parlamentarilor, precum şi în Legea Statutului deputaţilor şi senatorilor. Comisia juridică va înainta Biroului permanent raportul cu aceste constatări ale abaterilor de la deontologia parlamentară a senatorului în cauză, urmând ca Biroul permanent să decidă ce sancţiune este oportun a fi aplicată senatoarei în cauză”, a afirmat Iulia Scântei.

Ea a adăugat că dacă lucrurile „vor escalada” şi vor fi înregistrate noi comportamente care nu se subscriu conduitei unui senator, va fi luată o decizie de către reprezentanţii Coaliţiei şi de către Comisia pentru regulament.

„Se impune să avem cel puţin o abatere consistentă obiectiv, nu doar cele cu caracter simbolic, dar subscriu şi punctelor de vedere ale colegilor mei, care astăzi în comisie au spus: ‘Poate e bine ca un avertisment şi o astfel de discuţie să simbolizeze, să arate mai mult detaşarea, delimitarea noastră netă, categorică faţă de continuarea exercitării în acest mod de până acum a mandatului de către senatorul care a fost sesizat în Biroul permanent’. Sper să aibă un efect. E dorinţa noastră să ne continuăm activitatea pe următorii 4 ani, până la finalizarea mandatului, cu respectarea Regulamentului, pentru că suntem aici în slujba cetăţenilor, nu pentru a face scandal sau a exercita mandatul într-un mod injurios. Nu pentru asta am fost aleşi”, a mai afirmat Scântei.

Senatorul Daniel Fenechiu a menţionat că sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate, în prezent, parlamentarilor „sunt mai mult simbolice”, cea mai gravă pe care o poate aplica Biroul permanent fiind aceea că „trei luni nu poţi reprezenta Senatul”.

„În contextul în care nu există o sancţiune pecuniară, sancţiunea nu îţi afectează activitatea parlamentară, poţi lua cuvântul, poţi să faci de toate, sancţiunile sunt simbolice (…). Eu, personal, mă simt deranjat de un asemenea comportament. Am asistat săptămâna trecută – povestea cu uşa din Comisia juridică. Nu cred că politica în România şi activitatea parlamentară trebuie să ajungă să aibă asemenea episoade (…). Anumite fapte care pun Parlamentul într-o lumină extrem de proastă nu aduc onoare Parlamentului şi nu îmbunătăţesc cu nimic viaţa românilor”, a spus Fenechiu.

Pe 13 aprilie, Comisia juridică a Senatului a fost pusă în imposibilitatea de a ţine şedinţa în care să analizeze comportamentul Dianei Şoşoacă, potrivit solicitării Biroului permanent, care a dat curs unei cereri a grupului parlamentar PNL, a declarat atunci preşedintele comisiei, Iulia Scântei.

Diana Şoşoacă s-a prezentat la şedinţa comisiei din 13 apilie. La intrare, preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei, a încercat să o oprească, pentru că „poartă o mască (de protecţie sanitară – n.r.) neconformă”. Şoşoacă a intrat în sală de două ori, în pofida acestui avertisment. Ea şi-a manifestat îndelung nemulţumirea atât în comisie, cât şi la uşa sălii de şedinţă vizavi de obligaţia de a purta o mască „care nu o apără de virus”.

„Grupul parlamentar din Senat al Partidului Naţional Liberal vă propune eliminarea unei probleme care se perpetuează de la începutul legislaturii în Parlamentul României: comportamentul necorespunzător, nociv şi neregulamentar al doamnei senator Diana Iovanovici-Şoşoacă. (…) Este inadmisibil să mai tolerăm ca parlamentarul Diana Iovanovici-Şoşoacă să sfideze orice normă legală şi orice regulă a bunului-simţ în cea mai prestigioasă instituţie a ţării, în care fiecare dintre noi, la fel ca şi domnia sa, este legitimat prin votul electoratului. O asemenea atitudine reprezintă o gravă ofensă adusă atât Parlamentului, cât şi românilor”, se arată în sesizarea senatorilor PNL, adresată grupurilor parlamentare ale USR PLUS, UDMR, PSD şi AUR.

Potrivit semnatarilor, Diana Şoşoacă „încalcă măsurile sanitare, nu poartă mască de protecţie în sala de plen a Senatului, dând în permanenţă dovadă de iresponsabilitate”.

„Instigă la ură şi haos în luările de cuvânt din plenul Senatului, jigneşte, aduce ofense şi grave acuzaţii neîntemeiate, utilizează discurs homofob, xenofob, extremist, în loc să îşi respecte statutul de parlamentar şi să facă legi în interesul românilor şi pentru electoratul care a trimis-o în Parlament. Sunt prea multe derapaje care pun în pericol buna funcţionare a Legislativului, dar şi aplicarea şi respectarea măsurilor de protecţie. Este grav să tolerăm asemenea conduită, mai ales că există sancţiuni disciplinare, statuate clar în cuprinsul art. 207 din Regulamentul Senatului”, se menţionează în documentul PNL.

Articolul 207 din Regulamentul Senatului prevede pentru abateri de la deontologia parlamentară sancţiunile: atenţionare, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, îndepărtarea din sală pe durata şedinţei şi avertisment public scris.

Citește și: Comisia Juridică a Senatului i-a interzis accesul Dianei Șoșoacă pentru că refuză să poarte mască. Senatoarea forțează ușa cu piciorul și face scandal: Mi-a strivit picioru’

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Sancțiune: rețetă obligatorie de la farmacie pentru cipralex, distonocalm, anxiar si imovane.

  2. Ce sa spun, au altoit-o la soso.

  3. ”pentru că suntem aici în slujba cetăţenilor”… Ha-ha-ha! În slujba cetățenilor?! Cum de i s-a putut învârti limba să pronunțe aceste cuvinte?! Nu, nu sunteți în slujba ceteținilor, ci sunteți acolo, în cea mai ”prestigioasă” instituție din România, pentru a vă vedea de propriile voastre interese de grup.

    70% dintre cetețenii României nu au participat la vot. Ce înseamnă aceasta?! Nimic altceva decât faptul că cea mai ”prestigioasă” instituție nu este o instituție reprezentativă.

    Iar în privința faptului că așa numita comisie juridică a fost pusă în imposibilitatea de a-și desfășura ședința… iarăși cine le cumpără minciuna?!

    Atunci când judeci pe cineva este imperios necesar să-i dai persoanei judecate posibilitatea să se apere. Aceasta este o noțiune elementară de drept. Dacă nu înțelegi lucrul acesta, atunci locul tău nu este într-o comisie juridică, ci la măturat străzile. Comisia Juridică știa că dacă-i dau cuvânt Șoșoaicei, atunci toată șandramaua lor cădea precum un castel de nisip. În plan juridic, dreptatea nu este de partea lor.

    Iar faptul că acea persoană nu acceptă să poarte o cârpă nenorocită (numită pe nedrept ”mască de protecție”) pe fața ei nu este nicidecum un motiv să-i negi posibilitatea de a se apăra în fața acuzatorilor săi.

    Faptul că cineva nu poartă cârpa aceea infectă pe fața sa nu înseamnă, că tu – cel care crede cu fervoare religoasă în proprietățile magice ale măștii de ”protecție” – nu o poți purta pe chipul tău. Crezi că te apără? Poart-o fericit! Poți să porți chiar și două/trei în același timp – una peste alta, pentru mai multă protecție – pe fața ta, cine te împiedică?! Este chipul tău doar, poți să-și bați joc de propria ta persoană cât de mult dorești! Însă faptul că-ți poți bate joc de propriul tău chip nu înseamnă în mod automat că ai dreptul să-și bați joc și demnitatea altui om. În această țară mai există încă oameni care au coloană și nu acceptă să fie îmbotnițați precum animalele.

    Legea 55/2020 (legea botniței) este profund neconstituțională. În plus, o intervenție în domeniul sănătății nu poate fi inpusă nicidecum (în orice caz nu poate fi atâta timp cât România rămâne un stat de drept). Convenția de la Oviedo (care potrivit art. 20 din Constituție are prioriatate față de legile interne) afirmă foarte clar următoarele:
    ”CAPITOLUL I:
    Dispoziţii generale
    Art. 1: Scopul şi obiectul
    Părţile la această convenţie protejează demnitatea şi identitatea fiinţei umane şi garantează oricărei persoane, fărădiscriminare, respectul integrităţii sale şi al celorlalte drepturi şi libertăţi fundamentale faţă de aplicaţiile biologiei şi medicinei.Fiecare parte va lua în legislaţia sa internă măsurile necesare pentru a da efect dispoziţiilor prezentei convenţii.
    Art. 2: Întâietatea fiinţei umaneInteresul şi binele fiinţei umane trebuie să primeze asupra interesului unic al societăţii sau al ştiinţei.
    CAPITOLUL II:
    Consimţământul
    Art. 5: Regula generală
    O intervenţie în domeniul sănătăţii nu se poate efectua decât după ce persoana vizată şi-a dat consimţământul liber şi în cunoştinţă de cauză. Această persoană primeşte în prealabil informaţii adecvate în privinţa scopului şi naturii intervenţiei, precum şi în privinţa consecinţelor şi riscurilor. Persoana vizată poate în orice moment să îşi retragă în mod liber consimţământul.”

    Aceasta înseamnă că ESTE PERFECT LEGAL pentru orice persoană din România să spună atât Da măștii de ”protecție”, cât și Nu. Nu știu aceste lucruri cei din Comisia Juridică?! Sunt atât de incompetenți?!

    România nu este un stat nazist. Nimeni nu poate fi constrâns, împotriva voinței sale, să-și batjocorească propriul său și chip și să-și calce în picioare propria sa demnitate umane, ca să poarte pe fața sa o botniță care în planul medical este bună de nimic (la ce bun folosește o mască de ”protecție” neconformă – în peste 90% din cazuri – și infecte/superinfectă – probabil în peste 99% din cazuri?) și care, în fapt, nu are alt rol decât să transmită ideea de robie și batjocoră.

    Jos Botnița!!!

    • Mrs. Șoșoacă, in person, I presume ?

    • Mr Brian, you presume a little bit too much! Nice try though!

      Believe it or not but there are a lot of men in Romania who hate to wear a muzzle on their faces. Why? Well, for one thing, it’s not manly. And for another, it is certainly cowardly.

      At least this is my opinion…

    • hai ca nu-i sosoaca, ca stie engleza. o fi sotul ei.

    • scroafei urlatoare ii sta mai bine cu masca…

  4. Acum ii zice „deontologie”? Pe vremea copilariei mele se numea „cei sapte ani de-acasa”.