G4Media.ro

Comisia Juridică a Senatului: Izolarea pentru un pacient bolnav minor, într-o primă…

Comisia Juridică a Senatului: Izolarea pentru un pacient bolnav minor, într-o primă fază, la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta/ INSP are obligaţia să comunice zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate

Senatorii din comisia juridică au venit, miercuri seara, cu completări la proiectul de lege propus de Guvern, privind izolarea și carantinarea.

Ei au adăugat un alineat corespunzător procedurii de instituire a măsurii izolării, în situaţia în care persoana izolată ar fi minor.

„Dacă persoana este un minor, măsura izolării pentru acesta se instituie (…) la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta. Izolarea minorului într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare (…) se instituie potrivit reglementărilor legale în vigoare”, este precizat în respectivul alineat. De asemenea, nu este necesar ca minorii cu vârsta între 14 şi 18 ani să fie internaţi cu un părinte.

Potrivit completărilor aduse de Comisia Juridică a Senatului, „până la emiterea deciziei care infirmă măsura izolării, recomandată de medic sau, după caz, de organele de control (…) sau până la data pronunţării hotărârii de revizuire sau, după caz, de încetare a măsurii izolării, în condiţiile alineatului 3 sau 4, persoana în cauză nu poate părăsi unitatea sanitară ori, după caz, domiciliul sau locaţia declarată, fără încuviinţarea medicului sau reprezentantului de Sănătate Publică, unitatea sanitară sau locaţia alternativă”. Aceleaşi măsuri se aplică şi în cazul carantinei.

Comisia juridică a Senatului a mai decis că izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină.

O altă completare la lege vizează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Mai precis, senatorii cer ca INSP să comunice zilnic, obligatoriu, numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate.

„Mai avem o completare pe care trebuie să o facem cu privire la articolul privitor la obligaţia instituită pentru Institutul Naţional de Sănătate Publică, pe baza unui amendament venit de la Comisia pentru drepturile omului şi reformulat de Comisie: am statuat în lege că pe toată perioada situaţiei de risc epidemiologic şi biologic, pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul naţional, Institutul Naţional de Sănătate Publică are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate”, a declarat vicepreşedinta comisiei, senatoarea PNL Iuliana Scântei, care conduce şedinţa.

Forma finală a textelor va fi cuprinsă într-un raport care va fi supus dezbaterii plenului Senatului.

Premierul Ludovic Orban a anunațat că va participa la ședința plenului Senatului în care va fi supus votului acest proiect de lege. El a adăugat că așteptă ca legea carantinării și izolării să fie votată, pentru a putea fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, urmând să intre în vigoare înainte de a fi reintrodusă în Hotărârea Guvernului de prelungire a Stării de Alertă.

Reamintim că miercuri seara, Guvernul a votat pentru prelungirea stării de alertă cu 30 de zile.

Sursa Foto: comisia-juridica/Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dar o sa comunice statistica asta si pentru trecut? Sau nu avem voie sa stim ce a facut imparatul arafat in ultimele luni?