G4Media.ro

Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei a eliminat dintre abaterile disciplinare nerespectarea ”în…

Sursa foto: Pixabay

Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei a eliminat dintre abaterile disciplinare nerespectarea ”în mod vădit şi nejustificat” a deciziilor CCR / Luni e votul pe raport

Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei a finalizat joi dezbaterile la proiectul statutului procurorilor şi judecătorilor, adoptând o serie de amendamente, transmite Agerpres.

Una dintre marile modificări este eliminarea dintre abaterile disciplinare a „nerespectării în mod vădit şi nejustificat a hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, a deciziilor Curţii Constituţionale şi a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii ori în dezlegarea unor chestiuni de drept, în acord cu prevederile art. 20 şi art. 148 din Constituţia României, republicată”.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a explicat încă din luna august de ce a eliminat din proiectele Legilor Justiției posibilitatea sancționării disciplinare a judecătorilor pentru nerespectarea deciziilor Curţii Constituționale, în favoarea aplicării unei dispoziții obligatorii a dreptului Uniunii Europene, argumentând că „toate izvoarele de drept cu caracter obligatoriu sunt și rămân obligatorii, iar judecătorul trebuie să aibă deplina libertate și independență în interpretarea, armonizarea, înlăturarea lor (în caz de conflict) și aplicarea lor”.

Membrii comisiei au mai eliminat din lista de abateri disciplinare „manifestările care aduc atingere în mod grav şi vădit onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.

Printre amendamentele adoptate de comisie se numără unul care prevede că sancţiunile disciplinare ale magistraţilor se radiază de drept în termen de 3 ani de la data executării, dacă judecătorului sau procurorului nu i se aplică o nouă sancţiune în acest termen, potrivit Agerpres.

„Dispoziţiile privind abaterile disciplinare şi sancţiunile disciplinare ale judecătorilor şi procurorilor se aplică în mod corespunzător şi magistraţilor-asistenţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, iar procedura de aplicare a sancţiunilor disciplinare este cea prevăzută de prezenta lege”, stipulează un alt amendament adoptat joi de comisia parlamentară specială.

Potrivit unui alt amendament, pentru magistraţii-asistenţi comisia de disciplină este alcătuită din cinci membri: trei judecători desemnaţi de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi doi reprezentanţi ai magistraţilor-asistenţi, desemnaţi de adunarea generală a acestora, cu votul majorităţii celor prezenţi.

Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei va avea următoarea şedinţă luni, de la ora 11,30. În această reuniune urmează să se voteze rapoartele pe toate cele trei proiecte de lege ale Justiţiei – cel privind Consiliul Superior al Magistraturii, cel cu privire la organizarea judiciară şi statutul judecătorilor şi procurorilor.

După adoptarea rapoartelor în comisie, proiectele vor intra în dezbaterea plenului Senatului, for legislativ decizional în acest caz.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. era inevitabil . doar instantele si judecatorul are dreptul de a decide in sensul legilor europene nu in cele politic exprimate de ccr

    • Ar trebui intai sa vorbesti corect inainte sa iti postezi opinia aiurea. Articolul respectiv era asupra intregului plan legislativ inclusiv cjue si cedo si ccr. Legile erau politice mai mult decat deciziile ccr, daca ai putea macar citi o decizie CCR. E mai politizata pe vremea lui Ioha cu Licu la CCR decat facea si Dragnea.

  2. Încălcarea constituției este o regulă pentru adunătura lui Iohannis din Parlament.

  3. Dacă aveau așa bună intenție atunci modificau condițiile ce trebuiesc îndeplinite pentru ocuparea funcției de judecător CCR.
    Așa foarte bine putem DESFIINȚA CFR.Are rol decorativ și nu se justifică economic.
    De fapt au renunțat parțial la Suveranitatea ROMÂNIEI.
    Dar, cu slugile astea la ce să te aștepți.

  4. Dacă aveau așa bună intenție atunci modificau condițiile ce trebuiesc îndeplinite pentru ocuparea funcției de judecător CCR.
    Foarte bine putem DESFIINȚA CFR.Are rol decorativ și nu se justifică economic.
    De fapt au renunțat parțial la Suveranitatea ROMÂNIEI.
    Dar, cu slugile astea la ce să te aștepți.

  5. Deci racolările rămân 100% legale! 👍

  6. Iar se transformă generalii de la SECU in judecători? In ce tara de pe planeta asta hotărârile CC se ignora?Unde dreeeacu sunt #istii cu lanternele sa umple piata?

    • In ce tara din lumea astaa, CCR se baga in continuu peste judecatori, ca sa le indice cum sa judece o cauza? Nu e prea mult? Ca asta face CCR de mai bine de zece ani de zile: nu poti lua in considerare proba aia, pentru ca asa am zis eu, a trecut termenul de prescriptie, tot pentru ca asa am zis eu, nu mai poti sa il judeci pe ala pentru abuz in serviciu, pentru ca a incalcat „doar” legislatie secundara, nu o lege si tot asa.

      Judecatorii de la ICCJ, cu 20-25 de ani de vechime, nu mai pot interpreta legea, ca cica nu sunt capabili. Trebuie sa vina niste politruci sinistri, cu zero activitate profesionala, precum Dorneanu sau Gigi Stan sau Licu sa le spuna cum se face.

      Si, ce sa vezi. intotdeauna deciziile CCR lucreaza in favoarea acuzatilor. Mai scriu baietii o decizie, pac, mai inchid 2-3000 de dosare in derulare. Din pix.

    • Silicon fa si tu o scoala de drept si invata ce sunt deciziile CCR. Germania in acest moment se judeca pe o situatie de infringement asupra unei decizii CCR a Bavariei, decizie respectata de toate instantele din land. Abuzul in serviciu in acel moment nu era in lege ci in regulament interior. toata isteria asta este datorata faptului ca nu cunosti legea.

      Presedintele ICCJ doamna Corbu, desi facea contre cu CCR, este impotriva elminiarii acelei dispozitii.

  7. In conditiile acestea, Curtea Constitutionala trebuie desfiintata fiindca din momentul in care articolul este eliminat, abuzul este la ordinea zilei. Poate ar trebui ca justitia din Ro sa fie condusa direct de la UE.

    • Deci tie ti se pare democratic ca o adunare de 5 oameni (ca asta e majoritatea la CCR) sa se poate urca cu picioarele pe absolut orice decizie a instatelor din Romania? In felul asta crezi tu ca „stopezi abuzurile”? Construind o supra-curte care poate intra peste orice decizie in instanta? de cand pana cand, o curte constitutionala devine parte din procesul de justitie?

      Mai rau, aia 5 oameni nu sunt pusi acolo dupa cine stie ce selectie fabuloasa, dintre judecatorii cu o cariera impecabila, cu vechime, cu CV-uri beron. Nu, nene, sunt alesi cu mana de partidele politice la putere. Sunt alese nulitati fara coloana vertebrala. Sa ii serveasca. Ultimul exemplu: Bogdan Licu:

      A studiat dreptul la Universitatea particulară Spiru Haret din București (1991 – 1995) – facultate NEACREDITATA (diploma a fost eliberată de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.) Media anilor de studii din facultate a fost 7,08. La disciplina Drept penal, Licu a fost notat cu 5 și la drept civil cu 6. Mai rau, dupa dovezile clare ca Licu s-a plagiat lucrarea de doctorat, baiatul a renuntat de buna voie la doctorat si a gasit si o instanta de judecata care sa forteze ministerul educatiei sa accepte aceasta renuntare de buna voie! Ca sa nu poate fi acuzat de plagiat!

      Aceasta nulitate sinistra e acum judecator la CCR. El este pavaza pe care o vezi tu in fata „abuzurilor din justitie”. In fapt, e doar o sluga a celor care l-au numit. Si stie si el asa.

  8. Vedeți asta este trist, dar ce este respectat în România , dar și CCR și-a făcut de cap cu deciziile contradictorii, iar voi nu îi mai apărați pe usr căci sunt la fel de răi său poate mai decât PSD!!

  9. Ce se întâmplă acum cu legile justiției întrece în ticăloșie chiar perioada Dragnea ! Control politic total !
    Preș-oiu slugoi model, CCR =PCR= SECURICI !