G4Media.ro

Comisia pentru cercetarea influenței Rusiei asupra Guvernului Poloniei recomandă ca fostul ministru…

Foto: Captură video

Comisia pentru cercetarea influenței Rusiei asupra Guvernului Poloniei recomandă ca fostul ministru al Apărării să fie anchetat pentru trădare

O comisie înființată de guvernul de la Varșovia la începutul acestui an pentru a investiga influența rusească a solicitat procurorilor să îl ancheteze pe Antoni Macierewicz, ministrul Apărării în cadrul fostului guvern condus de Partidul Lege și Dreptate (PiS, dreapta populistă), pentru infracțiunea de „trădare diplomatică”, relatează NotesFromPoland.

Printre alte concluzii provizorii anunțate miercuri de șeful comisiei, generalul Jarosław Stróżyk, se numără presupusa finanțare de către Polonia a operațiunilor de influență rusească în SUA, deteriorarea capacităților serviciilor de securitate poloneze și eșecul de a pregăti Polonia pentru invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

„Incidentele dezvăluite de comisie atestă slăbirea deliberată a securității Poloniei, inclusiv a potențialului forțelor armate și al serviciilor de securitate, și slăbirea Poloniei pe scena internațională, ceea ce este în conformitate cu obiectivele politice ale Rusiei”, a declarat generalul Stróżyk.

Cu toate acestea, Macierewicz, care a fost ministru al apărării între 2015 și 2018 și este în prezent vicelider al PiS, a declarat că nu are „nimic de ce să se teamă” din partea comisiei, în timp ce colegii săi de partid au calificat concluziile acesteia drept „politice”.

Stróżyk, care este șeful Serviciului militar de contrainformații (SKW), a declarat că comisia sa a analizat până în prezent mii de pagini de documente și sute de răspunsuri din partea agențiilor guvernamentale.

În timp ce activitatea lor continuă, Stróżyk a spus că a recomandat ca materialele colectate să fie deja trimise procurorilor pentru a evalua dacă acțiunile lui Macierewicz îndeplinesc pragul legal pentru trădare diplomatică, o infracțiune care atrage după sine o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani.

„Notificarea oficială [către procurori] în cazul lui Antoni Macierewicz nu a fost încă depusă. Aceasta va fi depusă în următoarele săptămâni. Cererea necesită mult timp, dar promit că se va întâmpla”, a declarat Stróżyk, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

Ca exemplu al slăbirii capacităților de apărare ale Poloniei în perioada în care Macierwicz conducea ministerul, comisia a citat retragerea Poloniei dintr-un program internațional de achiziționare de avioane de realimentare din aer, o decizie pe care Stróżyk a descris-o drept „nefondată, lipsită de viziune și prost gândită”.

Această decizie a costat Polonia „câteva milioane de zloți în contribuții [deja făcute]” și a lăsat-o fără acces la o flotă de avioane cisternă staționate în prezent la Köln, în Germania, dar care ar fi putut fi amplasate la Powidz, în Polonia, a susținut comisia. (1 Euro = 4,35 Zloți, n.r.)

Stróżyk a susținut că retragerea din program a reflectat mai degrabă resentimentele personale ale lui Macierewicz față de partenerii Uniunii Europene decât calculele strategice.

Comisia a subliniat, de asemenea, decizia de a desființa 10 din cele 15 birouri regionale ale Agenției de Securitate Internă din Polonia (ABW) în 2017, atribuind acest lucru procesului decizional „ad hoc” care a epuizat personalul și a perturbat funcțiile agenției.

„Restabilirea acestor capacități nu va fi rapidă sau ușoară, dar inversarea acestor politici este esențială”, a declarat Stróżyk, subliniind eforturile în curs de desfășurare pentru reconstruirea agenției.

Generalul a remarcat, de asemenea, că comisia nu a găsit nicio dovadă substanțială a acțiunilor guvernamentale ca răspuns la avertismentele SUA cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei înainte de invazia sa din februarie 2022. Acest lucru s-a întâmplat într-un moment în care PiS era încă la putere, dar Macierewicz nu mai conducea Ministerul Apărării.

„Nu am văzut nicio documentație care să indice o pregătire semnificativă a guvernului”, a declarat Stróżyk. „Știm din surse media că primele avertismente ale SUA au fost încă din noiembrie 2021. Nu am găsit nicio urmă de discuție în cadrul organismelor de securitate cu privire la acest lucru. Prima urmă este 24 februarie 2022”.

Comisia susține, de asemenea, că agențiile de stat poloneze și companiile de stat – cum ar fi Agenția Poloneză pentru Investiții și Comerț (PAIH) și Grupul Polonez de Armament (PGZ) – au cheltuit „milioane de dolari… finanțând companii suspecte care lucrează pentru interesele Rusiei în SUA”.

„Un exemplu ar putea fi Grupul BGR [o firmă de lobby]… care a desfășurat activități pentru două companii Gazprom, Alfa Bank și compania care se ocupă de Nord Stream 2”, a declarat Stróżyk.

O altă astfel de firmă de lobby a fost Park Strategies, care a fost fondată de fostul senator american Repubican Alfonse D’Amato, care în anii 1990 s-a opus aderării Poloniei la NATO. „Dacă el ar fi trebuit să reprezinte interesele poloneze în SUA, o las fără comentarii”, a declarat generalul.

După anunțul de miercuri, ministrul de externe, Radosław Sikorski, a declarat că, „dacă Antoni Macierewicz a fost un agent rus, nu ar fi putut face o treabă mai bună… Sper că va fi în sfârșit închis”.

Cu toate acestea, Macierewicz, care este deputat PiS, a declarat că nu are „nimic de a se teme în acest caz”.

„ ‘Trădarea diplomatică’ a constat în faptul că, datorită politicii mele ca ministru al apărării, am încheiat o alianță cu Statele Unite pentru prima dată în istoria Poloniei, garantând prezența armatei americane în Polonia”, a declarat el, citat de site-ul de știri wPolityce.

„Ceea ce a fost prezentat astăzi de generalul Stróżyk cu greu poate fi considerat un raport serios”, a adăugat Marcin Przydacz, deputat PiS. „Încă de la început, comisia a fost marcată de păcatul politizării. La urma urmei, nu a fost aleasă de parlament, ci de politicieni, de miniștri ai acestui guvern.”

Când PiS era la guvernare, a înființat propria comisie pentru a investiga influența rusă, care a fost criticată pe scară largă în Polonia și în străinătate – inclusiv de UE și SUA – pentru că a fost o încercare de a-l discredita pe Tusk și opoziția de atunci înainte de alegeri.

Comisia PiS a emis un raport în care recomanda ca Tusk și unii dintre cei mai apropiați aliați ai săi să nu poată ocupa funcții responsabile cu securitatea statului. Comisia a fost desființată la scurt timp după aceea de către noua coaliție de guvernare a lui Tusk, care a câștigat alegerile din octombrie 2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...