G4Media.ro

Comisia pentru votul în diaspora: Ministerul de Externe, obligat să solicite informații…

Comisia pentru votul în diaspora: Ministerul de Externe, obligat să solicite informații despre numărul românilor din diaspora de la autoritățile străine

Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor electorale a decis joi ca, pentru diaspora, la următoarele scrutine, Ministerul Afacerilor Externe să transmită Autorităţii Electorale Permanente lista cu informaţiile furnizate de autorităţile străine competente privind numărul cetăţenilor români, transmite Agerpres.

Parlamentarii au modificat Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor precum şi pentru funcţionarea AEP şi au adăugat un nou alineat la art. 23, care prevede ca MAE să transmită AEP lista cu informaţiile furnizate de autorităţile străine competente privind numărul cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa sau alte forme de înregistrare în străinătate, defalcat pe state.

Parlamentarii au mai introdus amendamente la Legea 208/2015, care spun că membrul Biroului electoral al secţiei de votare are obligaţia de a face cunoscute alegătorilor numele, prenumele şi funcţia în biroul electoral prin intermediul unui ecuson purtat în mod vizibil asupra sa.

Totodată, au mai adoptat un amendament prin care se stipulează că în relaţiile cu ceilalţi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, precum şi cu alegătorii şi persoanele acreditate, membrul biroului electoral al secţiei de votare este obligat să aibă un comportament bazat pe respect, bună-credinţă, corectitudine şi amabilitate, fiindu-i interzise manifestările indecente.

Membrii Comisiei de cod electoral au mai decis ca Legea 334/2006 privind finanţarea partidelor politice să rămână în forma actuală.

De asemenea, parlamentarii au mărit cuantumul indemnizaţiilor membrilor birourilor electorale de la 100 de lei la 150 de lei şi au stabilit că listele electronice suplimentare din străinătate sunt generate în format electronic în mod automat pe baza datelor înregistrate în sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Foto: Români stând la coadă pentru a vota la Madrid / 26 mai 2019

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Astia sunt redusi mintal? Banuiesc ca pentru ei un om care voteaza cat e in concediu se pune drept turism electoral atunci sau cum?
    Ce importanta are evidenta romanilor pe teritoriul altor tari daca ei pot vota o singura data datorita sistemului STS?

  2. Adica pana acum nu era obligat?! Frumoasa legislatie avem, ‘ti-ai dracului de parlamentari cu legile voastre tampite, interpretabile si cu destinatie!
    30 de ani ne-ati futut numai prin legislatie!

  3. Astia sunt batuti in cap. Eu am cetatenia romana plus inca una, si traiesc intr-o terta tara. Autoritatile din tara in care traiesc habar nu au ca sunt roman si nu-i intereseaza, pe ei i-a interesat a doua mea cetatenie care imi da drept de rezidenta automat in tara lor. Deci daca ii intreaba Melescanii si Helvigii, ei habar n-au de mine ca sunt cetatean roman, si nu-i intereseaza. Ca sa nu mai spun ca o sa fie tari care o sa spuna ‘nu am centralizat datele astea’ sau ‘le-am colectat pe baza benevola, deci sunt incomplete’ sau ‘ nu e treaba noastra, dati anunturi in presa si colectati raspunsurile la ambasada voastra sau la MAE’.