Comisia pentru votul în diaspora: Vot prin corespondenţă şi anticipat pentru prezidenţiale, cu condiția înregistrării prealabile în registrul electoral ca alegător în străinătate
Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală a decis miercuri ca, pentru diaspora, la alegerile prezidenţiale, alături de votul clasic, să funcţioneze şi votul prin corespondenţă şi votul anticipat, transmite Agerpres.
Parlamentarii comisiei au început miercuri dezbaterea, amendarea şi votarea pe articole a proiectului de modificare a Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui, act normativ propus de Autoritatea Electorală Permanentă.
Articolul 8 al legii a fost modificat astfel încât „începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.
Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate – se menţionează în articolul 8 al legii, în forma stabilită de parlamentarii comisiei.
Potrivit preşedintelui comisiei, Dorin Bădulescu, s-au modificat anumite perioade de timp pentru a se putea încadra în termenele pentru votul prin corespondenţă.
Astfel, proiectul stipulează că cel puţin cu 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre. În forma legii aflată în vigoare, termenul era de 60 de zile.
Un alt articol modificat (articolul 23) se referă la faptul că numărul membrilor Biroului electoral, dacă este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.
„Preşedintele Biroului Electoral al unei secţii de votare din străinătate, dacă constată că în ziua sau preziua votului numărul membrilor Biroului Electoral este insuficient, poate suplimenta numărul membrilor Biroului din personalul ambasadei sau dintre românii cu domiciliul în străinătate, astfel încât să evităm subdimensionarea birourilor secţiilor de votare din străinătate, ceea ce mi se pare o idee foarte bună”, a susţinut Bădulescu.
Următoarea şedinţă a comisiei este programată pentru joi, de la ora 10,00.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu