Comisiile juridice ale Parlamentului i-au validat pe toți cei trei candidaţi propuşi pentru Avocatul Poporului / Weber: Văd o delăsare din partea cetăţenilor când e vorba de drepturile lor / Eckstein-Kovacs a pledat ca instituţia Avocatului Poporului să fie una independentă
Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au validat, miercuri, prin vot în unanimitate, cei trei candidaţi propuşi pentru funcţia de Avocat al Poporului, constatând că aceştia au îndeplinit condiţiile pentru a candida.
Propunerile care au fost avansate de grupurile parlamentare sunt Renate Weber din partea PSD – ALDE, Peter Eckstein-Kovacs, susţinut de Opoziţie (PNL, USR şi UDMR) şi Cătălin Voinea Mic, din partea PMP.
Plenul Parlamentului urmează să decidă prin vot cine va fi ales Avocat al Poporului.
Renate Weber a subliniat că, în cazul în care plenul o va numi Avocat al Poporului, va lua decizii în privinţa atacării la CCR a unor legi sau ordonanţe de urgenţă, în urma unor discuţii cu adjuncţii săi şi cu Consiliul consultativ.
„Ştiu ce lucruri mi-ar plăcea să le văd un pic schimbate la instituţie, mai ales în ceea ce priveşte comunicarea publică şi ideea că libertăţile şi drepturile sunt importante şi că fiecăruia dintre noi trebuie să ne pese nu numai când e vorba de drepturile noastre, ci şi de drepturile celorlalţi. Instituţia a fost politizată prin schimbările legislative şi apoi constituţionale din 2003, ea a căpătat competenţe în plus faţă de misiunea ei iniţială, apărarea drepturilor şi libertăţilor, şi a căpătat competenţe în ceea ce priveşte sesizările de neconstituţionalitate ale legilor. Din ceea ce ştiu eu, Avocatul Poporului din România este singura instituţie din Europa care are asemenea competenţe”, a spus Weber.
Ea a menţionat că atenţia publică nu a mai fost îndreptată în ultimii ani pe dimensiunea instituţiei de a apăra drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, ci s-a mutat pe zona atacării la CCR, de către Avocatul Poporului în special, a ordonanţelor de urgenţă.
„Văd o delăsare din partea cetăţenilor când e vorba de drepturile lor.(…) Văd o uşurătate care pe mine mă pune pe gânduri, pentru că ştiu cât de uşor e, după ce ai creat o breşă de încălcare a unui drept, să continui cu alte abuzuri. Mi-ar face mare plăcere să găsesc o formulă prin care oamenii din ţara aceasta să înţeleagă cât este de importantă respectarea drepturilor pe care ei le au (…) E o activitate de apărare a lor care nu trebuie să înceteze nicio clipă”, a adăugat Weber.
Fostul europarlamentar consideră că numărul ordonanţelor de urgenţă trebuie „evitate, reduse la minim”.
Peter Eckstein-Kovacs a pledat ca instituţia Avocatului Poporului să fie una independentă.
Cătălin Voinea-Mic a evidenţiat că instituţia Avocatul Poporului trebuie să fie „echidistantă politic”, atacarea vreunei OUG nefiind legată de „interesul politic al vreunui partid”.
Luni, Victor Ciorbea a înaintat o adresă preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor prin care i-a informat că mandatul său de Avocat al Poporului a încetat.
Avocatul Poporului este numit în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului pentru un mandat de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată.
Foto: Peter Eckstein Kovacs și Renate Weber, candidați pentru funcția de Avocat al Poporului, la audierile din Comisiile juridice ale Parlamentului. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii