Comisiile ministerelor ”de foc”: Nelu Tătaru și Streinu Cercel la Sănătate, Vicol și Cătăniciu la Justiție, Firea la Dezvoltare, Ciolacu la Fonduri Europene, plus ”greii” de la Finanțe
- Miniștrii propuși de premierul desemnat Dacian Cioloș sunt audiați marți în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului. Fiecare ministru are la dispoziție câte o oră pentru a-și susține proiectul și pentru a răspunde întrebărilor deputaților și senatorilor. Excepție fac miniștrii Justiției, Educației și Mediului care au alocată câte o oră și jumătate fiecare, dar mai ales ministrul Sănătății care va fi audiată ultima, timp de două ore. Programul complet al audierilor poate fi consultat aici.
În cheia multiplelor crize pe care România le traversează (sanitară, economică, politică) și a haosului din sistemul de învățământ, dublate de importanța vitală a celor 30 miliarde de euro, bani de la UE direcționați prin Programul Național de Redresare și Reziliență, ministerele de foc ale viitorului Executiv sunt Sănătatea, Educația, Dezvoltarea, Fondurile Europene, Justiția, Transporturile și Finanțele.
Sănătate. Pentru acest portofoliu a fost desemnată Ioana Mihăilă, ministru demisionar în Cabinetul condus de Florin Cîțu, premierul demis la moțiunea de cenzură din 5 octombrie. Ioana Mihăilă l-a urmat la conducerea ministerului pe Vlad Voiculescu, a cărui demitere intempestivă a provocat prima criză majoră din coaliția de guvernare PNL USR UDMR, în 14 aprilie. Din comisia de Sănătate fac parte, printre alții, fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru (deputat PNL), fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila (deputat PSD), dar și fostul șef al Institutului ”Matei Balș” din Capitală, Adrian Streinu Cercel (senator PSD). Din comisie mai fac parte fostul șef PNL, Ludovic Orban (deputat), Emanuel Ungureanu (deputat USR), dar și fostul ministru al Sănătății Florian Bodog (senator PSD). Ioanei Mihăilă i-a fost rezervată audierea în intervalul orar de prime-time pentru televiziuni, de la 18:30 la 20:30. De altfel, la audierea lui Mihăilă e așteptat un tir de întrebări dure din partea parlamentarilor PSD, PNL și AUR.
Justiție. Ruptura ireversibilă a coaliției a fost provocată de demiterea de către același premier Florin Cîțu a ministrului Justiției Stelian Ion, la 1 septembrie. Ministrului i s-a imputat, printre altele, faptul că nu a desființat Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). În fapt, Ion s-a lovit de un blocaj în Parlament tocmai din partea parlamentarilor PNL. Stelian Ion a declarat în mai multe rânduri, că președintele Klaus Iohannis i-a cerut să renunțe la proiectul de desființare a Secției speciale pentru magistrați, iar Iohannis nu a negat public niciodată declarațiile ministrului. Stelian Ion a fost demis cu puțin timp înainte de a numi procurorii șefi din cele mai importante parchete. Din comisia juridică face parte și Steluța Cătăniciu (deputat PSD), vârf de lance a ofensivei PSD-ALDE-UDMR împotriva Justiției și o prezență frecventă în emisiunile Antena 3. Laura Vicol este un alt membru al comisiei juridice (deputat PSD) și o altă susținătoare de pe vremea lui Liviu Dragnea a modificărilor PSD-ALDE-UDMR la legile Justiției. Avocata Laura Vicol e cunoscută pentru clienții săi, printre care și persoane acuzate de cămătărie, și a fost achitată definitiv în 2018 într-un dosar de corupție. Laura Vicol a fost și avocata fostului colonel SRI, Daniel Dragomir. În 2019, ea a fost anunțată de Sebastian Ghiță drept candidată pe un loc fruntaș la europarlamentare pe listele partidului PRU, cu orientare puternic anti-europeană. Laura Vicol este o prezență constantă la Antena 3 și RTV. Din comisie mai fac parte senatorii Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției (PSD) și o apariție frecventă la Antena 3, Daniel Fenechiu (PNL), un susținător vocal al premierului demis Florin Cîțu, și Sorin Mateescu (AUR).
Transporturi. Cătălin Drulă este un alt ministru controversat din Cabinetul Cioloș. Drulă a stârnit discuții în spațiul public încă de la începutul mandatului când a declarat că ”Un cartel se destructurează cu ranga”, făcând referire la evacuările cu scandal ale comercianților care ocupau ilegal spațiile de la metrouri. Drulă a intrat în dizgrațiile lui Florin Cîțu după ce l-a numit pe premier ”zombi politic”, în urma demiterii lui Vlad Voiculescu. Ministrul a fost poreclit ”Drulău” pe rețelele de socializare după apariția stenogramelor DNA în care era numit în discuția unor afaceriști ”câine” pentru că refuza să cadă la înțelegere cu aceștia. Deputatul PNL George Stângă și președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, au fost înregistrați de procurorii DNA chiar în biroul ministrului Cătălin Drulă în timp ce îi cereau acestuia să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, după cum rezultă din propunerea de arestare preventivă transmisă de procurorii DNA Tribunalului Constanța. Din comisia de transporturi fac parte, printre alții, fostul și actualul ministru interimar Lucian Bode (deputat PNL), Ionuț Moșteanu (deputat USR) și Francisc Tobă (deputat neafiliat, ex-AUR), asociat cu reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989. Foștii miniștri ai Transporturilor Alexandru Cuc (senator PSD) și Felix Stroe (senator PSD) fac parte de asemenea din comisie.
Educație. Portofoliu deosebit de important prin prisma haosului din sistemul de învățământ cauzat de deciziile privind susținerea orelor online sau în format fizic, Educația ar urma să ajungă la Corina Atanasiu, expert în fonduri europene și reprezentant al unei asociații de părinți. Unul dintre exemplele de haos din Educație vine de la Buzău, unde, luni, o hotărâre CJSU privind trecerea școlilor în online a fost anulată câteva zeci de minute mai târziu. Portofoliul a aparținut până acum liberalilor, Monica Anisie și Sorin Cîmpeanu fiind miniștrii susținuți de PNL de la preluarea guvernării în 2019. Președintele comisiei de învățământ din Camera Deputaților este fostul ministru al Românilor de Pretutindeni Natalia Intotero (PSD), pe vremea lui Liviu Dragnea. La Senat, comisia este condusă de Monica Anisie (PNL), iar din comisie mai fac parte actualul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu (PNL) și un fost ministru în primul Cabinet Cioloș, în prezent membru PSD, Vasile Dîncu.
Fonduri Europene. Portofoliul a fost deținut de Cristian Ghinea, singurul ministru căruia Florin Cîțu i-a propus să rămână în Guvern după ce miniștrii USR au demisionat în bloc. În timpul mandatului lui Cristian Ghinea România a construit Programul Național de Redresare și Reziliență, o provocare uriașă desfășurată contratimp: România trebuie să acceseze 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană până în 2027. Pentru implementarea mizei uriașe USR îl propune tot pe Cristian Ghinea, care a refuzat propunerea premierului de a rămâne în Guvern după ruperea coaliției. Comisia pentru Afaceri Europene este formată, printre alții, din liderul PSD Marcel Ciolacu (deputat PSD), fostul premier Sorin Grindeanu (deputat PSD), Ionel Dancă (deputat PNL), fostul purtător de cuvânt al PNL în timpul lui Ludovic Orban. Fosta președintă a Senatului Anca Dragu (senator USR) face parte, de asemenea, din comisie, dar și fostul ministru al Justiției Robert Cazanciuc (senator PSD) sau fostul ministru de Finanțe Alexandru Nazare (senator PNL), demis de asemenea de Florin Cîțu în urma susținerii lui Nazare pentru Ludovic Orban în campania internă din PNL.
Dezvoltare. Miza uriașă a acestui portofoliu este reprezentată de împărțirea banilor din Programul ”Anghel Saligny”, extrem de contestat de USR prin prisma faptului că ar imita PNDL-ul înființat de Elena Udrea și perfecționat de Liviu Dragnea pentru acapararea influenței în teritoriu, în rândul primarilor care primesc bani pentru proiecte fără o verificare riguroasă a modului în care aceștia sunt cheltuiți, spre deosebire de fondurile europene, controlate la dungă de UE. ”Anghel Saligny” a fost criticat dur inclusiv de o asociație de magistrați care l-a caracterizat ca fiind un instrument de ”devalizare a bugetului”. Portofoliul ar urma să îi revină lui Ionuț Moșteanu, actualul purtător de cuvânt al USR, și ar fi preluat de la Cseke Attila (UDMR). Din comisie fac parte fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea (senator PSD) și fostul ministru PDL din Guvernul Boc, Roberta Anastase (senator PNL), iar secretarul comisiei de la Senat este Maricel Popa (PSD).
Finanțe. Ministerul este deosebit de important fiind cel care croiește bugetul anual al țării și decide alocările și rectificările bugetare. Funcția de ministru al Finanțelor l-a propulsat pe Florin Cîțu în funcția de premier, luându-i astfel locul lui Ludovic Orban. Finanțele au aparținut lui Alexandru Nazare, demis Cîțu care a invocat performanțele slabe ale acestuia, în contextul în care ministrul îl susținea pe Orban la președinția partidului. Lui Nazare i-a luat locul Dan Vîlceanu, un apropiat al premierului demis Cîțu și fost șef al Organizației de Tineret a PSD. Pentru Finanțe, USR a găsit soluția lui Dragoș Pîslaru, europarlamentar european. Din comisie fac parte, pe lângă ministrul interimar Dan Vîlceanu, Sebastian Burduja (deputat PNL), liderul PNL Sector 1, aflat într-un conflict exploziv cu primarul USR al sectorului, Clotilde Armand, dar și Florin Roman (deputat PNL), una dintre vocile liberale extrem de dure împotriva USR, sau Robert Sighiartău (deputat PNL), de asemenea un critic important al partidului condus de Dacian Cioloș. Barna Tanczos (senator UDMR), fost ministru al Mediului, și Radu Oprea (senator PSD) fac parte de asemenea din comisia de finanțe.
sursa foto: Colaj G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
52 comentarii