Comitetul de miniștri al Consiliului Europei, ”profund preocupat” de abrogarea recursului compensatoriu fără a oferi deținuților altă modalitate de compensare: Este de ”importanță extremă” un plan de acțiune cu ”măsuri urgente”
Comitetul de miniştri al Consiliului Europei (CoE) îşi exprimă „profunda preocupare” faţă de faptul că la 4 decembrie a.c. parlamentul României a decis „din scurt” să adopte proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu, fără a oferi în acelaşi timp o altă modalitate de compensare care să îndeplinească cerinţele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, informează vineri într-un comunicat forul de la Strasbourg, transmite Agerpres.
Comitetul de miniştri, organismul de decizie al CoE, aminteşte de „vechile probleme structurale” ale României cu suprapopularea închisorilor şi condiţiile de detenţie inumane şi degradante, menţionând totuşi că s-au obţinut progrese importante, mai ales în ce priveşte reducerea supraaglomerării centrelor de detenţie.
Comunicatul Comitetului de miniştri al CoE este difuzat în urma reuniunii sale din această săptămână, la care s-a discutat între altele supravegherea executării unor decizii ale CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), inclusiv în cazul Rezmiveş şi alţii şi Brăgădireanu împotriva României, în care reclamanţii s-au plâns în special de condiţiile de detenţie în diferite unităţi penitenciare sau centre de reţinere şi arestare preventivă ale poliţiei.
Comitetul de miniştri precizează în comunicat că a avut un „schimb de opinii” cu ministrul român al justiţiei şi că a notat explicaţiile date de ministru referitor la efectele contraproductive ale recursului compensatoriu, salutând faptul că acesta s-a angajat, în numele guvernului român, să pregătească şi să prezinte fără întârziere Comitetului un nou plan „comprehensiv” de acţiune, care să cuprindă şi măsuri de consolidare „de urgenţă” a serviciilor de probaţiune şi, în general, de reglementare a cauzelor de bază ale „problemelor serioase” aflate la originea cazurilor discutate.
Este de importanţă „extremă”, mai subliniază Comitetul, ca acest plan de acţiune să cuprindă măsuri „urgente” de creare a unui nou sistem de remedii compensatorii conforme cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cu efect retroactiv, care să acopere toate cazurile similare aflate în prezent în atenţia CEDO sau care ar putea fi aduse în atenţia CEDO.
Comitetul de miniştri îl invită, în fine, pe ministrul român al justiţiei să revină în faţa sa la următoarea sa reuniune, din martie 2020, pentru a-şi prezenta noul plan de acţiune.
Context
Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, abrogarea Legii recursului compensatoriu. Camera Deputaților este forul decizional, astfel că legea pleacă la promulgare.
Proiectul de abrogare a Legii recursului compensatoriu a fost adoptat cu 272 de voturi „pentru” și 5 abțineri. Nu s-a înregistrat niciun vot „împotrivă”.
Printre cei care s-au abținut sunt și deputatul PSD Florin Iordache și deputatul UDMR Marton Arpad, cei care, împreună cu Eugen Nicolicea, au condus comisia specială prin care s-au făcut toate modificările controversate din domeniul justiției.
Totuși, conform listei de vot, Eugen Nicolicea a votat pentru abrogarea legii recursului compensatoriu.
De prevederile recursului compensatoriu vor beneficia în continuare toate persoanele condamnate până la intrarea în vigoare a abrogării.
Ministerul Justiţiei anunţă că, după ce ministrul Cătălin Predoiu a participat la dezbateri „intense” la Strasbourg în legătură cu punerea în executare a deciziilor CEDO referitoare la condițiile din penitenciare, Comitetul de Miniştri a decis să amâne emiterea unei rezoluţii critice la adresa sistemului penitenciar din România şi să dea în loc o decizie de recomandare după abrogarea de către Parlamentul de la București a recursului compensatoriu.
Citește integral
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii