G4Media.ro

Carantina se încheie la termen în satul Gornet, în această seară

Sursa foto: G4Media.ro

Carantina se încheie la termen în satul Gornet, în această seară

UPDATE: Carantina instituită în satul prahovean Gornet la data de 22 iulie se va încheia la termen, miercuri la ora 22.00, informează Instituţia Prefectului Prahova.

În cursul zilei de miercuri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a adoptat o hotărâre privind ridicarea carantinei zonale în satul Gornet, începând cu data şi ora emiterii ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta.

Instituţia Prefectului a precizat că acest ordin nu va mai fi emis, carantina urmând să se încheie la termen, relatează Agerpres.

În perioada următoare, starea de sănătate a populaţiei din satul Gornet va fi monitorizată prin intermediul asistenţei medicale primare (medici de familie, asistenţi sociali), sub supravegherea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

Știrea inițială: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a adoptat, miercuri, o hotărâre privind ridicarea carantinei zonale în satul Gornet, începând cu data şi ora emiterii ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Prahova, în perioada următoare, starea de sănătate a populaţiei din satul Gornet va fi monitorizată prin intermediul asistenţei medicale primare (medici de familie, asistenţi sociali), sub supravegherea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

Conform anchetelor epidemiologice efectuate de către DSP Prahova, în perioada 22 iulie – 3 august au fost depistate 13 cazuri noi de infecţie COVID-19, dintre care patru au fost din comunitate şi nouă au fost din rândul contacţilor celor 15 cazuri confirmate înainte de instituirea carantinei zonale.

Dintre cele patru cazuri din comunitate, două sunt izolate în spital, iar două la domiciliu. Pentru acestea au fost identificaţi zece contacţi, patru având test RT-PCR pentru SARS-CoV-2 negativ, iar ceilalţi şase fiind carantinaţi la domiciliu.

Hotărârea de instituirea a carantinei zonale, luată în pe 22 iulie, a fost adoptată în conformitate cu prevederile privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, care precizează că o astfel de măsură se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică teritoriale şi cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

La această oră, nu a fost emis Ordinul şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta pentru ridicarea carantinei zonale.

Curtea de Apel București a admis, marți, acțiunea autorităților din comuna Gornet, județul Prahova, și a decis anularea ordinului de carantinare a localității. Instanța a respins însă solicitarea de despăgubiri din partea autorităților locale. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Sursa foto: G4Media.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. nea arafat , ti-au dat peste gornet cu legea !

    • Sentinta nu e definitiva, dar este executorie

      Foarte important de subliniat este ca desi sentinta nu este definitiva, ea este executorie.

      Motivul il constituie faptul ca avocatul a introdus actiunea

      nu in baza Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ,

      ci in temeiul Legii nr. 136/2020

      privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic („Legea carantinarii”).

      Aici, in Legea 136/2020, art. 17 alin. 6 teza I prevede cat se poate de clar ca

      „hotararea primei instante este executorie”.

      Acelasi act normativ stabileste competenta exclusiva a Curtii de Apel Bucuresti pentru tot ceea ce inseamna act emis de catre autoritatile centrale.