G4Media.ro

Comitetul Olimpic, una dintre cele mai opace instituții care folosesc bani publici,…

Comitetul Olimpic, una dintre cele mai opace instituții care folosesc bani publici, e obligat să își facă publice cheltuielile

Camera Deputaţilor a adoptat joi o lege care obligă Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) să publice sursele de finanţare, bugetul şi bilanţul contabil, potrivit unui comunicat al inițiatorului, deputatul USR Cristian Brian. COSR, un ONG al căruit buget depinde de fondurile de la stat, a refuzat constant să își facă publice veniturile și cheltuielile.

Dacă COSR nu va respecta prevederile legii, va putea fi amendat cu 25.000 de lei. Proiectul a trecut deja de Senat și, pentru a intra în vigoare, mai tre uie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

COSR este condus de președintele Mihai Covaliu, fost scrimer de performanță. În ciuda creșterii constante a bugetului COSR, performanțele olimpice ale sportului românesc s-au prăbușit dramatic în ultimele decenii.

Proiectul de lege modifică şi completează Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000.

”Societatea civilă, sportivii şi antrenorii au reclamat activitatea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) pentru lipsa de transparenţă legată de execuţia bugetară, fondurile transferate către federaţiile de specialitate şi criteriile în baza cărora acestea au fost acordate. O bună parte din bugetul COSR este subvenţionat din bani publici. Recent, a fost adoptat un proiect de lege prin care 1% din taxele percepute pentru obţinerea licenţei de organizare a jocurilor de noroc şi a autorizaţiei de exploatare a acestora vor merge la COSR. Aşadar, prin mâinile Comitetului vor trece şi mai mulţi bani”, a declarat Cristian Brian.

În 2019, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a dispus de un buget de 14,4 milioane de euro, în condiţiile în care organismele similare din Ungaria (Magyar Olimpiai Bizottsag) au avut 7,9 milioane de euro, cel din Franţa (Le Comite national olympique et sportif francais,CNOSF) 24, 3 milioane de euro sau cel din Marea Britanie (British Olympic Association) 15,2 milioane de euro, potrivit inițiatorului legii. Ajustat cu puterea de cumpărare (Purchasing power parity, PPP), aceste sume pun de departe Comitetul Olimpic şi Sportiv pe primul loc în ceea ce priveşte bugetul de care dispune, cu 41 de milioane de dolari, urmat de CNOSF, Franţa cu 29 de milioane de dolari, British Olympic Association, 19 milioane de dolari şi Magyar Olimpiai Bizottsag cu 18 milioane de dolari.

Foto: Mihai Covaliu, președintele COSR / Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Oh, nu! Pai cum mai fac pe urma combinatii Lipa, Branza etc?

  2. Cum adica 25.000 lei?!

    Sub sanctiunea taierii finantarii. Scurt si la obiect.

    Ce e asa de complicat? … sau doar ne facem ca facem?

  3. Pai ati omis ceva esential, sa ajustati bugetul si cu VSBP. Dupa ce faceti si aceasta ajustare, veti constata ca bugetul COSR este unul infim, abia ajunge sa plateasca curentul electric de la sediu si sa cumpere apa plata pentru sportivi.
    Glosar:
    COSR = Comitetul Olimpic și Sportiv Român
    VSBP = Viteza de Sifonare a Banilor Publici

  4. Poate domnii parlamentari fac și o comisie de anchetă să vadă legalitatea constituirii acestui Comitet. Din punctul meu de vedere, acesta nu există

    Și o pot dovedi.