G4Media.ro

Comoara ascunsă din Donbas: Subsolul bogat în minereuri rare, esențiale pentru industria…

Sursa foto: Unsplash / Slejven Djurakovic

Comoara ascunsă din Donbas: Subsolul bogat în minereuri rare, esențiale pentru industria hi-tech, dar și uraniu, cobalt este râvnit de Putin

„Obiectivul prioritar este Donbass”, a clarificat Vladimir Putin în ultimele zile, intensificându-și eforturile pentru a cuceri întreaga regiune. Dar de ce este această zonă atât de importantă pentru Kremlin?

Așa-zisul colac de salvare al vorbitorilor de limbă rusă a fost una dintre cauzele care au declanșat conflictul în această zonă încă din 2014 și Moscova vrea „să încheie” ceea ce a început în urmă cu opt ani, scrie Il Fatto Quotidiano, citată de Rador.

Celălalt motiv este militar și politic: este nevoie de Mariupol pentru a controla coridorul dintre Rostov și Crimeea, dar și zona mai de la nord, evitând contraatacuri ucrainene dinspre nord. Peninsula de la Marea Neagră are serioase dificultăți în aprovizionarea de energie electrică și apă și de aceea Putin are nevoie de acest teritoriu, garantându-și un canal direct cu patria-mamă.

Dar există și motive economice relevante. Donbasul, din punct de vedere istoric, este bogat în mine pentru extracția cărbunelui, fierului, dar și metanului, manganului, cobaltului și acele metale rare care sunt din ce în ce mai prețioase pentru dezvoltarea tehnologică.

Referirea este la zăcămintele cu care se recuperează „ingredientele” pentru a construi smartphone-uri și fibre optice, sau titanul și litiul pentru sectorul auto electric.

„Motivele pentru care acest teritoriu este fundamental pentru Putin sunt variate” – explică Marco Di Liddo, analist senior la Ce.S.I. – Centrul Internațional de Studii – dar dacă avem în vedere că actuala operațiune militară este deosebit de costisitoare pentru finanțele rusești, rentabilitatea economică trebuie să fie adecvată eforturilor”.

De aici și nevoia de a lua Mariupol: „Este al doilea cel mai important port din toată Ucraina și poate găzdui nave de marfă. Mai mult, prin cucerirea orașului de coastă, Rusia ar pune o ipotecă serioasă asupra zăcămintelor de gaze offshore din Marea Azov, în timp ce pe continent există mai multe depozite de roci bituminoase din care se extrage gazul de șist. Este vorba despre un bazin care a fost doar parțial explorat: nu se știe cu exactitate câte resurse sunt disponibile, dar merită aprofundată cercetarea”.

Ucraina are 8.500 de zăcăminte minerale de importanță industrială și aproximativ 110 tipuri diferite de minerale; industria minieră, până în 2014, a generat 15 miliarde de dolari pe an. În mineritul cărbunelui, din care Donbasul este deosebit de bogat, țara se află pe locul zece în lume.

„Și apoi există grafit, titaniu, fier, uraniu și așa-numitele minerale rare, inclusiv litiu, precum și aluminiul și cuprul, atât de prețioase în dezvoltarea hi-tech-ului”, continuă Di Liddo. Deci, este interesul economic principala motivație care îl împinge pe Putin să concentreze zeci de mii de trupe pentru a cuceri Donbasul?

„Nu aș spune asta. Motivele politice, mai ales la nivel de propagandă internă, sunt cele care permit un sprijin popular mai mare, pentru că impresionează alegătorul și influențează societatea. Presupusa dorință de a elibera teritoriul de naționaliștii ucraineni și de a apăra entitatea rusofonă este obiectivul declarat de Moscova încă de la început, dar bogăția prezentă în această regiune ar putea servi, cel puțin parțial, la finanțarea reconstrucției unei zone deja distruse și care la sfârșitul războiului va fi în condiții și mai proaste”.

În orice caz, Donbas are teritorii destul de diferite: zona Donețk este mai dezvoltată, în timp ce Lugansk este mult mai puțin. Dacă interesul principal al lui Putin ar fi economic, ar fi mai logic să se anexeze în totalitate la primul, în special zonele Sloviansk și Kramatorsk, mai puțin la cel din urmă, unde economia este mai modestă.

Potrivit centrului de cercetare ucrainean YouControl, dintre cele mai mari o mie de companii din țară, doar șase sunt înregistrate în regiunea Lugansk… Celălalt aspect de luat în considerare este că în Donbas se extrag în jur de 23-24 de milioane de tone de cărbune pe an. Dintre acestea, în cele două republici autoproclamate controlate de Moscova de opt ani deja, 18 milioane. Prin urmare, este evident că cele mai profitabile zone sunt deja în mâinile Rusiei.

Mai mult, dacă în epoca Uniunii Sovietice această zonă era printre cele mai prestigioase, în ultimii 20 de ani s-a înregistrat un declin lent, exacerbat de războiul care a început aici în 2014. Generațiile tinere au plecat și au rămas în mare parte bătrâni și categorii mai puțin înstărite.

În 2013, provinciile Donețk și Lugansk au reprezentat aproape 16% din Produsul Intern Brut al Ucrainei, a doua după Kiev, dar în ultimii opt ani, producția de cărbune a scăzut de aproape trei ori. Sunt aproximativ 80 de firme metalurgice, dar multe nu mai sunt în funcțiune de dinainte de 24 februarie.

Mai multe companii miniere mari și numeroase companii petrochimice, inclusiv rafinăria mamut din Lisichansk, sunt acum inactive și nu din cauza conflictului în curs. Rămâne un potențial de creștere enorm, dar într-o zonă în declin, care la sfârșitul acestui război va fi în mare măsură distrus.

Sursa Foto: Il Fatto Quotidiano/ Rador/ Traducerea: Oana Avram

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Credea cineva ca putinel a declansat razboiul de grija etnicilor rusi din donbas si luhansk ?
    De fapt e doar un mod de a mai fura el si siloviki cateva zeci de miliarde, sa aiba amantele de 20 de ani ce cheltui incercand sa le mai activeze o data barbatia nefunctionala !
    A dat ordine de bombardare a civililor si violare in masa a femeilor, permitand un jaf generalizat tocmai pentru a le arunca rusilor de rand niste laturi ramase de la masa stapanului.
    Poporul rus se complace in barbarie si iobagie, fiind folosit drept carne de tun pentru ingrasarea conturilor catorva zeci de oameni de la varful rusiei care se ascund ipocrit dupa o falsa imagine de patrioti crestini ! Dar na, de la un popor analfabet si sarac nu poti avea pretentii sa gandeasca. Ei au ramas blocati in mentalitatea imperiala ca rusii sunt poporul ales caruia i se cuvine totul, mandrii ca sunt rusi chiar daca sunt rupti in fund si nu au ce manca.
    Lui putin, lavrov, soloviev, etc. nu le pasa decat de contul bancar, ar flutura steagul SUA sau UE non-stop daca le-ar permite sa fure si sa minta in continuare.

    • Acest război nu are nici o justificare economică.
      1. Ruții puteau face profit di presupusele zăcăminte și fără război.
      2. Războiul a costat și va mai costa Rusia mult mai mulți bani decât orice profituri ar fi putut obține de acolo. Și nu-i va costa numai bani. Uită-te la pierdera de spionaj ce o suferă acum.
      Se poate argumenta că nu credeau că va fi așa rău.
      Oricum, mie mi se pare clar că a fost mai mult o chestie de imagine a lui Putin.

  2. Noi fraierii europeni ne gindim la al saselea pachet de autosanctionare .si altii cîștigă miliarde pe prosti noastră.

    • Gandire de Menghele, sugerezi ca trebuia sa ne asezam toti la masa la care era infulecata Ucraina ? Din aceasi serie, in pandemie moartea batranilor si vulnerabililor ne scapa de platit pensiile si tratamente scumpe?

  3. Da este știut ca regiunea Donbas este bogata în substanțe minerale utile. Și da este știut ca rusii nu a făcut și nu fac altceva decit sa fure.