Comori regale ascunse din al Doilea Război Mondial, recuperate din Catedrala din Vilnius
Comori istorice ascunse de zeci de ani au fost descoperite în criptele unei catedrale, obiectele incluzând coroane funerare și însemne aparținând conducătorilor europeni medievali, scrie CNN.
Ascunzătoarea din Catedrala Vilnius, din Lituania, nu a mai fost văzută de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, în 1939, potrivit unui comunicat de presă emis miercuri de agenția de promovare a turismului Go Vilnius. Printre obiecte se numără o coroană aparținând lui Alexander Jagiellon, sau Aleksandras Jogailaitis, rege al Poloniei și Mare Duce al Lituaniei, care a trăit în perioada 1461-1506.
Alte artefacte includ o coroană, un lanț, un medalion, un inel și o placă de sicriu aparținând Elisabetei de Austria, sau Elžbieta Habsburgaitė, care a trăit între 1436-1505.
Există, de asemenea, o coroană, un sceptru, un glob, trei inele, un lanț și plăci de sicriu asociate cu Barbara Radziwiłł, sau Barbora Radvilaitė. Ea a fost căsătorită cu Sigismund al II-lea Augustus, sau Žygimantas Augustas, rege al Poloniei și mare duce al Lituaniei, și a murit în 1551. „Insignele funerare descoperite ale monarhilor Lituaniei și Poloniei sunt comori istorice neprețuite, simboluri ale tradiției îndelungate a statalității lituaniene, semne ale orașului Vilnius ca capitală și lucrări magnifice de orfevrărie și bijuterii”, a declarat arhiepiscopul de Vilnius, Gintaras Grušas, într-o declarație trimisă joi la CNN de Arhiepiscopia de Vilnius.
Artefactele ar fi fost puse în interiorul sarcofagelor regilor atunci când aceștia erau înmormântați, iar coroanele nu ar fi fost purtate, fiind în schimb realizate după moarte pentru a face parte din mormântul funerar, potrivit declarației.
„Acest lucru reflectă practicile de înmormântare și onorare ale vremii”, se adaugă în declarație. „Această descoperire are o importanță deosebită pentru statalitatea noastră, deoarece arată locația Catedralei Vilnius ca necropolă a elitei Marelui Ducat al Lituaniei.”
„Aceste simboluri sunt importante atât pentru stat, cât și pentru fiecare dintre noi, ca semne ale identității europene, ca o identitate revendicată a vechiului stat, ca un semn al forței rădăcinilor noastre”, a declarat Rita Pauliukevičiūtė, directorul Muzeului Patrimoniului Bisericii din Vilnius, în declarația Arhiepiscopiei.
Obiectele au fost descoperite pentru prima dată în 1931, când catedrala a fost curățată în urma unei inundații de primăvară, dezvăluind o criptă care conținea rămășițele conducătorilor. Ele au fost expuse până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial în 1939, când au fost ascunse. Au fost efectuate mai multe căutări zadarnice înainte ca cercetătorii să își îndrepte atenția către cripte în septembrie 2024.
Folosind o cameră endoscopică, artefactele au fost în cele din urmă recuperate în decembrie, învelite în ziare datate septembrie 1939.
„Ele vor fi examinate, restaurate și prezentate publicului în viitor”, potrivit arhiepiscopiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.