Compania condamnatului Ovidiu Tender, scoasă de la plata unui prejudiciu de aproape 33 de milioane de euro / Verdictul definitiv din dosarul Rafo-Carom, modificat după 8 ani printr-o altă decizie a Curții de Apel București / Unul dintre judecători a fost donator PSD
Verdictul definitiv din dosarul Rafo-Carom din iunie 2015 a fost modificat după mai bine de 8 ani printr-o altă decizie a Curții de Apel București (CAB): compania Tender SA a fost scoasă de la plata – în solidar cu inculpații condamnați Ovidiu Tender și Marian Iancu și alte companii responsabile civilmente – a unui prejudiciu de aproape 163 de milioane de lei, adică aproape 33 de milioane de euro, potrivit deciziei CAB din 25 octombrie 2023.
”Admite contestaţia la executare formulată de contestatoare (Tender SA – n.r.) împotriva deciziei penale nr. 862/A din data de 08.06.2015, pronunţată de Curtea de Apel București – Secţia a II-a Penală, pe care o lămureşte în sensul că:
Înlătură măsura confiscării speciale astfel cum a fost dispusă prin decizia penală nr. 862/A din data de 08.06.2015 pronunţată de Curtea de Apel București – Secţia a II-a Penală faţă de contestatoare în solidar şi, în consecinţă, ridică măsura sechestrului asigurator şi măsura popririi astfel cum au fost dispuse faţă de contestatoare prin decizia penală contestată.
În temeiul art. (…). cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția contestatorului și a procurorului, prin mijlocirea grefei, azi 25.10.2023”, se arată în decizia CAB.
Informația a fost dezvăluită în premieră de blogul thesolomoneffect.com și dezvoltată apoi de presshub.ro.
Timeline cu istoria dosarului Rafo-Carom
8 iunie 2015: Cu o zi înainte să se prescrie faptele, un complet al CAB format din judecătorii Georgiana Tudor şi Mihai Alexandru Mihalcea au pronunțat verdictul definitiv în dosarul Rafo-Carom:
omul de afaceri Ovidiu Tender a primit 12 ani şi 7 luni de închisoare, iar Marian Iancu, pe atunci patron al Poli Timișoara, s-a ales cu 14 ani de detenţie.
Instanța a decis și confiscarea a peste 320 de milioane de lei, adică aproape 65 de milioane de euro (la cursul actual de 4,97 leu/euro).
”Confiscă de la inculpaţii Iancu Marian Alexandru, Găureanu Toader, Sălăjan Bogdan, Basaran Kadri Mazhar şi de la părţile responsabile civilmente SC BKP Trading Impex S.R.L. (prin administrator judiciar CII Breza Justin Thomas) şi SC BKP Trust Invest S.R.L. (prin administrator judiciar Best Insolvency IPURL) suma de 137.442.576,7 lei RON, dobândită prin săvârşirea infracţiunilor şi care nu servește la despăgubirea persoanei vătămate S.C. Rafo S.A. Onești, la care se adaugă dobânzile şi penalitățile aferente calculate potrivit legislației fiscale în vigoare, de la data producerii prejudiciului şi până la data executării integrale a plăţii.
(…) Confiscă de la inculpatul Tender Ovidiu Lucian şi de la partea responsabilă civilmente S.C. Tender S.A., de la inculpatul Iancu Marian Alexandru şi de la părţile responsabile civilmente SC BKP Trading Impex S.R.L. (prin administrator judiciar CII Breza Justin Thomas) şi SC BKP Trust Invest S.R.L. (prin administrator judiciar Best Insolvency IPURL) şi de la inculpaţii Dumitrescu Cicilia şi Badea Marin suma de 162.993.336,8 lei RON (143.491.167 + 19.502.169,8 lei RON), care nu serveşte despăgubirii persoanei vătămate SC Carom SA, la care se adaugă majorările şi penalitățile aferente calculate potrivit legislației fiscale în vigoare, de la data producerii prejudiciului şi până la data executării integrale a plăţii.
(…) Confiscă de la inculpatul Tender Ovidiu Lucian suma de 21.697.600 lei RON, reprezentând valoarea creanţei dobândite de inculpat faţă de S.C. Tender S.A.”, se arată în sentința definitivă a Curții de Apel București din iunie 2015.
Notă: La termenul din mai 2015, judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea au extins sechestrul în dosarul Rafo-Carom inclusiv asupra concesiunilor din Africa de vest ale lui Ovidiu Tender, din Sierra Leone, Senegal şi Guineea Bisau.
Ulterior, judecătoarea Camelia Bogdan a fost recuzată şi a fost înlocuită de colega ei, Georgiana Tudor. Însă din sentinţa definitivă din 8 iunie 2015, luată de completul Tudor-Mihalcea, lipsește partea cu identificarea și indisponibilizarea concesiunilor din Africa de vest ale lui Ovidiu Tender, aşa cum prevedea decizia de extindere a sechestrului din mai, luată de completul Bogdan-Mihalcea.
octombrie 2021: Centrul pentru Investigații Media a dezvăluit că ANAF a reușit să recupereze doar puțin peste 1 % din prejudiciul de 65 de milioane de euro din dosarul Rafo-Carom.
În plus, omul de afaceri Ovidiu Tender a reușit să scoată un teren din patrimoniul falimentarei Vulcan SA după ce ANAF nu a cerut extinderea sechestrului asupra tuturor activelor deținute de compania Tender SA. Vulcan SA era deținută de către Tender SA.
Terenul a fost vândut ulterior cu 35 de milioane de euro unei firme preluate de un off-shore din Dubai. Profit.ro arăta că omul de afaceri Dragoș Bîlteanu se ocupa cu demolarea celor 63 de clădiri în suprafață de 13 ha de pe terenul de peste 25 de hectare. Detalii aici.
25 octombrie 2023: un complet al CAB alcătuit din judecătorii Răzvan Cristian Ilie și Petrică Iulian Bădoi a decis să scoată compania Tender SA de la plata – în solidar cu inculpații condamnați Ovidiu Tender și Marian Iancu și alte companii responsabile civilmente – a unei părți de 33 de milioane de euro din prejudiciul total de aproape 65 de milioane de euro.
Este vorba de o contestație la executare prin care a fost interpretat verdictul definitiv din 8 iunie 2015. Cu alte cuvinte, sentința definitivă – care are autoritate de lucru judecat și a fost trecută prin filtrul Tribunalului București și al Curții de Apel București – a fost modificată substanțial printr-o altă decizie a CAB, 8 ani mai târziu, fără cale de atac.
Cine sunt judecătorii care au luat decizia privind compania Tender SA
La primul termen din 23 iunie 2023, judecătorul Mihai Alexandru Mihalcea – care a făcut parte din completul ce a dispus verdictul definitiv din iunie 2015 – s-a abținut de la judecarea contestației la executare.
Dosarul a ajuns la judecătorii Răzvan Cristian Ilie și Ana Elena Dobre. Apoi, potrivit presshub.ro, în ziua deciziei, judecătoarea Ana Elena Dobre și-ar fi luat liber și a fost înlocuită de magistratul Petrică Iulian Bădoi.
Judecătorul Răzvan Cristian Ilie este chiar președintele Secției a II-a Penale a CAB. În februarie acest an, a venit la Curtea de Apel București de la Tribunalul Ilfov, prin delegare internă dispusă de șefa de atunci a CAB, judecătoarea Lia Savonea.
”Încetarea delegării domnului judecător cu grad profesional de curte de apel ILIE CRISTIAN RĂZVAN în funcția de vicepreședinte al Tribunalului Ilfov, începând cu data de 03.02.2023, ca urmare a delegării sale la Curtea de Apel București”, se arată în ordinea de zi soluționată a Secției pentru judecători a CSM din 7 februarie 2023.
Apoi, judecătorul Ilie a fost delegat șef al Secției Penale a CAB. ”Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât: (unanimitate, cu excepția pct. 1: 7 Da, 1 Nu)
1. Delegarea domnului ILIE CRISTIAN-RĂZVAN, judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Ilfov, în funcția de președinte al Secției a II-a penale a Curții de Apel București, începând cu data de 01.07.2023, până la revenireatitularului pe post, dar nu mai mult de 6 luni, sub rezerva prelungirii delegării sale în funcție de execuție la Curtea de Apel București”, potrivit ordinii de zi soluționate a Secției pentru judecători a CSM din 8 iunie 2023.
Răzvan Cristian Ilie este unul dintre judecătorii care l-au achitat pe medicul Mircea Beuran, în iulie 2023, acuzat de DNA că a primit mită 10.000 de euro pentru a scoate la concurs un post de de asistent universitar în cadrul UMF.
Celălalt judecător din complet, Petrică Iulian Bădoi, provine din Teleorman.
În mai 2021, Secția pentru judecători a CSM a aprobat transferul lui de la Parchetul Turnu Măgurele la Judecătoria Zimnicea. Bădoi era procuror din 2012. Secția pentru judecători a CSM era dominată pe atunci de către gruparea judecătoarei Lia Savonea, din care făcea parte și judecătoarea Simona Marcu, soția avocatului Gil Vasile, aflat – potrivit riseproject.ro – pe statul de plată al Tel Drum, compania despre care DNA susține că ar fi controlată de fostul lider al PSD Liviua Dragnea.
Apoi, în urma unui concurs de promovare, judecătorul Bădoi a dobândit gradul profesional de curte de apel și a ajuns la CAB.
Însă ce este foarte interesant în CV-ul lui este că, potrivit jurnalistului Virgil Burlă de la Presshub.ro, în 2011, pe vremea când nu era magistrat, Petrică Iulian Bădoi a fost cenzor la hotelul lui Dragnea din Turnu Măgurele, iar în 2008 a sponsorizat PSD cu 75.000 de lei.
Potrivit declarațiilor sale de avere și interese, înainte de 2012, Bădoi a fost consilier juridic la primăria Turnu Măgurele și cenzor al SC Hotel Turris, hotelul care ulterior s-a dovedit că aparținea lui Liviu Dragnea, acțiunile fiind cumpărate de fosta soție, Bombonica Dragnea, în 2006.
<<Monitorul Oficial numărul 264 din 3 aprilie 2008 prezintă lista persoanelor fizice și membri de partid care au cotizat la campania electorală a PSD. Printre ei, Iulian Petrică Bădoi a depus în contul PSD 75.000 de lei, aproximativ 20.000 de euro la nivelul anului 2007.
De unde a avut banii pentru donație este o enigmă. Prima declarație de avere a lui Bădoi e din 2010. Din ea rezultă că a primit în anul precedent un salariu de 25.000 de lei pe an. Dacă adunăm și salariul soției rezultă că familia a avut 52.000 de lei în total. Cu toate acestea, Bădoi a donat PSD 75.000 de lei în noiembrie 2007.
L-am întrebat pe judecătorul Bădoi de unde a avut banii pentru partid. „Nu am ce să comentez. A trecut multă vreme de atunci”, ne-a declarat Bădoi>>, arată jurnalistul Virgil Burlă în presshub.ro.
Pe 10 noiembrie 2023, judecătorul CAB Petrică Iulian Bădoi a intrat în complet de divergență în dosarul medicului Irinel Popescu și a dispus rejudecarea acestuia în cameră preliminară la Tribunalul București.
Judecătorii Răzvan Cristian Ilie și Petrică Iulian Bădoi au făcut parte și din completul care au decis eliberarea din arestul preventiv și plasarea în arest la domiciliu a Mirunei Pascu, mama tânărului drogat care a unis doi tinei în august, în localitatea 2 mai din județul Constanța.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii