Compania elvețiană Roche intră pe piaţa obezităţii / Primele medicamente ar urma să fie produse după 2030
Gigantul farmaceutic elveţian Roche se pregăteşte să achiziţioneze dezvoltatorul de medicamente anti-obezitate Carmot Therapeutics, devenind cea mai recentă companie care încearcă să atace dominaţia Novo Nordisk şi Eli Lilly pe piaţa globală a medicamentelor pentru slăbit, transmite News.ro, care citează CNBC.
În condiţiile acordului, deţinătorii de acţiuni Carmot vor primi 2,7 miliarde de dolari în numerar la încheierea tranzacţiei şi ar putea încasa alte până la 400 de milioane de dolari, în funcţie de atingerea anumitor etape.
Tehnologia în stadiul incipient a Carmot ar putea ajuta la crearea unor tratamente orale foarte apreciate pentru obezitate, a declarat luni CEO-ul Roche Pharmaceuticals, Teresa Graham, dar ar putea trece câţiva ani până când medicamentele vor fi disponibile pe scară largă.
”Aceste active sunt toate într-o fază relativ incipientă, aşa că ne-am aştepta ca perioada 2030+ să fie momentul în care vom putea aduce aceste produse pe piaţă”, a spus Graham pentru CNBC.
Acordul va oferi Roche acces la portofoliul actual de cercetare şi dezvoltare al Carmot, inclusiv toate activele clinice şi preclinice.
Acţiunile companiei elveţiene, care au fost în stare de blocaj anul acesta, au crescut cu 2,25% în urma ştirii referitoare la achiziţie.
Cel mai promiţător medicament candidat al companiei Carmot, din California, o injecţie săptămânală numită CT-388, aparţine unei clase cunoscute sub numele de agonişti duali ai receptorilor GLP1/GIP, care sunt la fel cu cei utilizaţi de Mounjaro sau Zepbound de la Eli Lilly şi imită un hormon eliberat de obicei în organism după masă.
După rezultate încurajatoare ale studiului de fază 1, medicamentul urmează să fie testat pe oameni în a doua dintre cele trei etape ale studiului clinic, a spus Roche într-un comunicat.
Candidatul oral al Carmot, cu adminstrare o dată pe zi, cunoscut sub numele de CT-996, care este în prezent în curs de studii de fază 1, ar putea ajuta la diferenţierea Roche pe o piaţă din ce în ce mai aglomerată a medicamentelor pentru obezitate.
”Produsele pe care le achiziţionăm în 996 au câteva date interesante. Cred că ne vom da seama cum să livrăm aceste medicamente pe cale orală; este doar o chestiune de timp”, a spus Graham.
O serie de companii farmaceutice testează în prezent tratamente orale pentru obezitate, în speranţa de a îmbunătăţi accesibilitatea pacienţilor.
Astra Zeneca a anunţat luna trecută că va plăti până la 2 miliarde de dolari pentru drepturile la o pastilă experimentală a companiei Eccogene din China, potrivit Reuters.
Cu toate acestea, analiştii şi-au exprimat prudenţa faţă de eficacitatea unor astfel de tratamente, iar Pfizer a renunţat săptămâna trecută la planurile pentru o pilulă de două ori pe săptămână, după ce a înregistrat o creştere a efectelor secundare.
Între timp, Novo Nordisk şi Eli Lilly se luptă să ţină pasul cu cererea în creştere.
Roche a fost printre primii producători de medicamente care a lucrat la tratamente cu GLP-1 în urmă cu mai bine de un deceniu, dar şi-a oprit studiile iniţiale după ce pacienţii au renunţat.
Graham a spus luni că acum este un ”moment grozav” pentru a reintra pe piaţă.
”Avem o experienţă uriaşă pe care să o punem în aplicare din franciza diabetului în diagnosticare, ceea ce cred că va fi un parteneriat cu adevărat interesant. Achiziţia Carmont serveşte doar la consolidarea a ceea ce este deja o conductă destul de interesantă şi diversificată”, a spus Graham.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank