G4Media.ro

Compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de DNA pentru evaziune…

Compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de DNA pentru evaziune fiscală

Compania Hexi Pharma CO SRL a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, prejudiciul în acest caz fiind de 9,5 milioane lei.  În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Miron Panaitescu (administrator al unor societăţi comerciale şi fost partener de afaceri cu patronul Hexi Pharma, Dan Condrea), acuzat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la spălarea banilor, precum şi Erdei Attila (administrator al unor societăţi comerciale), pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2012 – 2016, societatea Hexi Pharma a evidenţiat în actele contabile operaţiuni fictive de achiziţii de servicii şi cheltuieli fictive care nu au avut la bază operaţiuni reale, în scopul diminuării impozitului pe profit datorat bugetului de stat şi respectiv a deducerii în mod nelegal a TVA de plată (prin interpunerea în relaţia comercială cu furnizorii reali a unor firme, prin care s-a majorat în mod nejustificat preţul bunurilor achiziţionate).

În acelaşi context, în vara anului 2012, Erdei Attila a emis către Hexi Pharma şase facturi fiscale fictive care atestau prestarea unor servicii în valoare totală de 238.390 lei, plus TVA aferentă în sumă de 57.214 lei.

Conform DNA, prin aceste demersuri, compania Hexi Pharma a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 916.739 lei, din care 366.694 lei reprezintă impozit pe profit şi 550.044 lei reprezintă taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal.

Procurorii mai spun că, în perioada iulie 2013 – decembrie 2015, Miron Panaitescu l-a ajutat pe administratorul Hexi Pharma (Dan Condrea, în prezent decedat) să disimuleze originea ilicită a sumelor de 2.275.672 euro şi 9.875.717 lei, obţinute de acesta din urmă ca urmare a săvârşirii infracţiunii de delapidare.

În acest sens, arată DNA, între societăţile administrate de Miron Panaitescu şi două firme din Cipru controlate de Dan Condrea au fost încheiate mai multe contracte fictive de prestări servicii.

Ulterior, o parte din aceste sume de bani au fost retrase direct de la ATM-uri, iar restul au fost transferate în conturile unor societăţi, de unde au fost la fel retrase în numerar de Dan Condrea.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în proces cu suma de 9.553.392 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii, prin instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri imobile şi mobile ce aparţin Hexi Pharma şi altor persoane fizice şi juridice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine sechestrul dispus în cauză.

DNA a anunţat că procurorii anticorupţie au dispus clasarea faţă de CPS Chemical&Pharmaceutical Solutions LTD, Hatom Limited LTD, Flori Dinu (directorul general al Hexi Pharma), Uliana Ochinciuc (soţia lui Dan Condrea) şi Radu Ochinciuc.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

SC HEXI PHARMA CO SRL pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată,

PANAITESCU MIRON VICTOR, administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la spălarea banilor,

ERDEI ATTILA, administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012 – 2016, societatea S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de achiziții de servicii și cheltuieli fictive care nu au avut la bază operațiuni reale în scopul diminuării impozitului pe profit datorat bugetului de stat și respectiv a deducerii în mod nelegal a TVA-ului de plată (prin interpunerea în relația comercială cu furnizorii reali a unor firme prin care s-a majorat în mod nejustificat prețul bunurilor achiziționate).

În același context, în vara anului 2012, inculpatul Erdei Attila a emis către SC Hexi Pharma CO SRL 6 facturi fiscale fictive care atestau prestarea unor servicii în valoare totală de 238.390 lei, plus TVA aferentă în sumă de 57.214 lei.

Prin aceste demersuri inculpata Sc Hexi Pharma Co Srl a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 916.739 lei, din care 366.694,4 lei reprezintă impozit pe profit și 550.044,6 lei reprezintă taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal.

În perioada iulie 2013 – decembrie 2015, inculpatul Panaitescu Miron Victor l-a ajutat pe administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. (în prezent decedat) să disimuleze originea ilicită a sumelor de 2.275.672,19 euro și 9.875.717,45 lei, obținute de acesta din urmă ca urmare a săvârșirii infracțiunii de delapidare. În acest sens, între societățile administrate de inculpatul Panaitescu Miron Victor și două firme din Cipru controlate de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L, au fost încheiate mai multe contracte fictive de prestări servicii. Ulterior, o parte din aceste sume de bani au fost retrase direct de la ATM-uri, iar restul au fost transferate în conturile unor societăți de unde au fost la fel retrase în numerar, de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 9.553.392 lei, reprezentând prejudicial cauzat bugetului de stat în maniera de mai sus.

În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra mai multor bunuri imobile și mobile ce aparțin SC Hexi Pharma co SRL și altor persoane fizice și juridice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Față de CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD, Hatom Limited LTD, Dinu Flori, Ochinciuc Uliana și Ochinciuc Radu, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează