G4Media.ro

Compania lui Frank Timiş şi Carlo Burci a câştigat licitaţia de 4,2…

Compania lui Frank Timiş şi Carlo Burci a câştigat licitaţia de 4,2 milioane euro pentru platforma de Big Data a Consiliului Concurenţei

Compania Trencadis Corp din Baia Mare a câştigat licitaţia pentu contractul de peste 4,2 milioane de euro pentru platforma de Big Data şi analiză a informaţiilor de la Consiliul Concurenţei, potrivit SEAP.

Contractul a fost semnat pe 14 septembrie, iar anunţul de atribuire a fost publicat pe 25 septembrie 2020.

Cine e firma Trencadis Corp SRL din Baia Mare. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma din Maramureș este deținută de:

– firma Alexander N. Capital Management din Baia Mare, reprezentată de Radu Negulescu (33 de ani, din Sibiu), cu 63,95%.

– off-shore-ul din Insulele Cayman, First Investments Holdings Ltd, cu 22,48%. Compania este reprezentată de omul de afaceri Frank Timiș, 56 de ani, cu cetățenie română și australiană, domiciliat în Elveția. Off-shore-ul din Cayman a fost înființat în iulie 2017, potrivit Monitorului Oficial.

– Carlo Robert Burci, 30 de ani, cetățean italian născut în LA și domiciliat în NYC, cu 9,69%. Burci jr. este fiul lui Cristi Burci, patronul Adevărul și al Prima TV (televiziune aflată e în procedură de preluare de către Clever Media Transilvania, compania lui Adrian Tomşa).

– Mihaela Maria Moldovan, 33 de ani, din Baia Mare, cu 3,88%

Pe 7 aprilie 2020, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a atribuit un contract de peste 9 milioane de euro, fără TVA, pentru implementarea Sistemului Informatic de Management Integrat al Audierilor în cadrul proiectului „Întărirea capacității Ministerului Public de punere în aplicare a noilor prevederi ale codurilor penale în domeniul audierilor. Câştigătoare a fost asocierea de firme S&T Romania (lider de asociere) și Trencadis Corp.

Potrivit SEAP, doar în ultimul an, firma Trencadis Corp din Baia Mare figurează cu mai multe contracte IT de aproape 13 milioane de euro cu STS, Ministerul Culturii sau cel al Fondurilor Europene.

În 2019, omul de afaceri român Frank Timiș era acuzat că l-a mituit pe fratele președintelui din Senegal pentru a-și păstra două mari concesiuni de gaz, pe care le-a vândut ulterior către British Petroleum, arată o investigație realizată de BBC și difuzată în data de 3 iunie în emisiunea Panorama.

Anul trecut, acționarul majoritar de la Trencadis, Radu Negulescu, a fost unul dintre strategii campaniei prezidențiale a Vioricăi Dăncilă, alături de consilierul onorific al fostului premier, Anton Pisaroglu. La prezidențialele din 2014, Radu Negulescu a condus campania online a lui Klaus Iohannis. Vezi aici.

Anton Pisaroglu (36 de ani) a fost rugbyst de performanță și angajat la firmele lui Frank Timiș și Dragoș Dobrescu (om de afaceri din așa – zisul Grup de la Monaco).

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, din 1 noiembrie 2018 până pe 30 iulie 2019, Pisaroglu a fost asociat în firma Stone Strategic Solutions din București cu Alan Blaine Stone (57 de ani, din Virginia) și cu Comins Jamison Marshall (40 de ani, din Fort Myers, Florida).

Potrivit profit.ro, Stone a fost ofițer NSA, CEO al companiei americane de apărare, Circinus Defense, şi partener în această companie cu Elliott Broidy, cel care l-a dus pe Dragnea la Trump. Comins Jamison Marshall este un consultant politic cu proiecte în spaţiul ex-sovietic.

Tatăl lui Carlo Burci este Cristi Burci, ex-patronul Prima Tv și Adevărul, considerat un om de afaceri apropiat de PSD, dar care cultivă relații transpartinice. A fost unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri pe lângă fostul premier, Viorica Dăncilă.

Recent, DIICOT a pus sechestru pe ”bunuri mobile și imobile” în valoare de aproape 36 milioane de euro ale celor 11 persoane anchetate în dosarul Romvag Caracal, printre care și Cristi Burci.

Potrivit unor surse citate de Libertatea, Cristi Burci ar fi plecat din țară în Abu Dhabi, împreună cu omul de afaceri Cristian Hideg, patronul Romwine and Coffee, în timpul stării de urgență.

Cristi Burci ar fi fost prezent la Washington, pe 21 septembrie 2017, la un prânz informal între ministrul român al Apărării de atunci, Mihai Fifor, şi lobbyst-ul american Elliott Broidy, fost vicepreşedinte al Comitetului de strângere de fonduri pentru victoria candidatului la preşedinţia SUA, Donald Trump. Vezi aici.

Prânzul ar fi avut loc după întâlnirea ministrului Apărării cu reprezentanţi a trei companii americane din domeniul industriei de apărare – Raytheon, Lockheed Martin şi Bell Helicopters.

Jurnalistul Dan Tăpălagă a scris pe larg despre sponsorul campaniei lui Trump, Elliott Broidy, și interesele lui de afaceri în România, pe vremea lui Dragnea.

Elliott Broidy a fost acuzat în presa americană că s-ar fi folosit de influența sa pe lângă președintele Trump în încercarea de a obține un contract de peste 200 de milioane de dolari cu compania de stat, Romarm, pentru firma sa, Circinus Defense, specializată în afaceri în industria militară și de securitate. Un acord de afaceri a fost încheiat între Romarm și Circinius pe 1 februarie 2018, rămas însă fără urmări concrete.

Dosar la DNA pentru contractele lui Broidy în România, prin Burci. Procurorul DNA Jean Uncheșelu ancheta în 2018 presupusele tentative ale lui Elliott Broidy de a primi contracte în România ca urmare a lobbyului pe lângă fostul lider PSD, Liviu Dragnea. Uncheșelu investighează vizita lui Dragnea și Sorin Grindeanu în SUA, în ianuarie 2017, la ceremonia de inaugurare a președintelui ales, Donald Trump.

Biletul pentru cina – la care au participat Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu și la care și-a făcut apariția și Donald Trump – ar fi costat între 500.000 și 1.000.000 de dolari, cu diferite niveluri de acces, în funcție de suma donată, potrivit unor broșuri ale evenimentului de învestire, obținute de Politico și New York Times.

Existența dosarului DNA a fost dezvăluită chiar de Liviu Dragnea: “Apropo, Călin (Popescu Tăriceanu – n.r), știi că ne-a mai făcut un dosar? O veste tristă, așa, de ziua Vioricăi. La mine e legat de vizita în SUA de anul trecut. Eu îi spun domnului Uncheșelu (procurorul DNA Jean Uncheşelu – n.r.) să meargă în continuare, dar îi spun și unde ajunge – la un ambasador. Și să văd dacă îl țin genunchii, că, dacă nu, are o mare problemă”, declara Liviu Dragnea în ședința Consiliului Național al PSD din decembrie 2018.

NOTĂ: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Foto: Frank Timiș / Captură BBC

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Cum mama dracului ajung mafiotii sa puna mana pe o baza de date asa de sensibila???!!!!
    Mai avem servicii secrete in aceasta tara??!!! Ca de justitie sunt lamurit pe deplin : NIENTE! NULLA!

    • Votati ce trebuie si pe viitor firmele cu actionariat in paradisuri fiscale (v.
      Insulele Cayman) vor fi descalificate de la licitatiile statului.

    • Scuze Marius ; pe langa faptul ca nu ai inteles nimic din ce se intampla in Romania, mai dai dovada si de credul notoriu cand te referi la vot. Voteaza cat vrei, deoarece tot ceea ce ai aivut pana acum o sa ai si in continuare. Frank Timis a ajuns din traficant de droguri in Australia sa negocieze Rosia Montana cu mafiotii din agentiile romanesti si justitie, iar acum va pune mana si pe o baza de date care va deschide „cutia pandorei”…

    • Toți – îs oameni de bine, corecți, cinstiți și de bună-credință.

      (Ăia‘s răi – ce mor din cauza penuriei de medicamente, din mal-praxis’uri, copiii (din chiuretaje), din infecții nosocomiale, etc)

      Ăștia’s oameni corecți !

  2. Pai ce ati votat in 2016? Ah, n-ati fost. Ghinion, aveti tara de hoti.

  3. Ăsta îi ăla cu rosia montana gold corporation, auzi mă ,Big Data, Small Data nu le trebe….oricum în baia mare caștigă tot catalin cherecheș, așa ca smecheria continua…noi tre sa ne rugam la Domnucu bunuț să ne scape de hoți într-o zi.

  4. Big Data pe mina lui Timis si Burci suna rau, da’ rau, rau de tot. Lucreaza mafiotii fara odihna.

  5. Din câte îmi amintesc eu, dl Frank Timiș a plătit cândva lobby împotriva României.

    Cred că ceva nu este în regulă cu atribuirea acestor contracte.

  6. si de unde iau big data ? de pe camp ?