Compania suedeză Ericsson va plăti peste 1 miliard de dolari pentru a închide investigații de corupție în SUA referitoare la mituirea unor oficiali guvernamentali
Compania suedeză de telecomunicaţii mobile Ericsson a convenit să plătească peste 1 miliard de dolari pentru închiderea unor investigaţii de corupţie, inclusiv una referitoare la mituirea unor oficiali guvernamentali, a anunţat Departamentul de Justiţie, transmite Reuters, citată de News.ro.
Mita a avut loc pe parcursul mai multor ani în ţări precum China, Vietnam şi Djibouti. Costurile totale includ plata unei amenzi penale de peste 520 de milioane de dolari, plus 540 de milioane de dolari care vor reveni Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), într-un caz conex.
Compania a recunoscut că a conspirat cu alte părţi pentru a încălca legea referitoare la practici de corupţie în străinătate în perioada 2000-2016, prin angajarea într-o schemă de plata de mită şi falsificarea registrelor şi datelor contabile, cât şi prin neefectuarea controalelor interne de contabilitate, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiţie.
”Anumiţi angajaţi de pe unele pieţe, dintre care unii directori, au acţionat cu rea-credinţă şi nu au efectuat controale suficiente, cu bună ştiinţă. Considerăm că ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil şi un capitol extrem de supărător în istoria noastră ”, a declarat sâmbătă directorul general al Ericsson, Borje Ekholm, într-o conferinţă.
Ericsson s-a folosit de terţe părţi pentru a plăti mită unor oficiali guvernamentali, cu scopul de a-şi asigura şi menţine afacerile, au arătat autorităţile. Au fost angajaţi consultanţi pentru a înfiinţa fonduri şi a transfera beni unor terţe părţi, potrivit unei plângeri.
Una dintre filialele companiei, Ericsson Egypt, a pledat vinovată, la un tribunal districtual din New York, la acuzaţia de conspiraţie pentru încălcarea prevederilor legale care interzic mita în străinătate.
Ericsson a anunţat că şi-a revizuit programul anti-corupţie şi că a luat măsuri pentru a-şi îmbunătăţi etica şi complianţa în companie.
sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii