G4Media.ro

Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă a decis ca procesul…

Foto: Andreea Cosma (InquamPhotos / Octav Ganea)

Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă a decis ca procesul în care Andreea Cosma a fost condamnată la 4 ani cu executare să continue fără să aștepte hotărârea CJUE pe prescripție în dosarele de corupție/ Instanța supremă rămăsese în pronunțare

Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă a decis, luni, ca procesul în care Andreea Cosma a fost condamnată la 4 ani cu executare să continue fără să aștepte hotărârea CJUE privind neaplicarea deciziilor instanțelor naționale privind prescripția în dosarele de corupție. În acest caz, instanța supremă rămăsese în pronunțare. Anterior, Curtea de Apel Ploiești a constatat prescrierea faptelor pentru care fosta deputată PSD fusese condamnată la 4 ani cu executare.

Detaliile soluţiei din 4 decembrie dată de completul de 5 judecători de la ÎCCJ 

Minuta deciziei penale nr. 86 Admite recursurile formulate de inculpaţii Cosma Andreea, Cornea Dănuţ Marcel şi Anghel Florin Serghei împotriva încheierii din data de 26 octombrie 2023, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1221/1/2023, desfiinţează încheierea atacată şi dispune trimiterea cauzei instanţei de apel în vederea continuării judecăţii. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile ocazionate cu soluţionarea recursurilor formulate de inculpaţii Cosma Andreea, Cornea Dănuţ Marcel şi Anghel Florin Serghei rămân în sarcina statului. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru recurenta inculpată Cosma Andreea, în cuantum de 340 lei, rămâne în sarcina statului. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi Cornea Dănuţ Marcel şi Anghel Florin Serghei, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în cuantum de câte 85 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 4 decembrie 2023.

Context

Un complet de 3 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție – format din magistrații Rodica Aida Popa, Oana Burnel și Simona Cârnaru – a decis în octombrie să NU înceteze procesul penal pe prescripție în cazul fostei deputate PSD Andreea Cosma, ci să repună cauza pe rol și să discute consecințele ”existenței” pe rolul CJUE a unor procese privind ne-retroactivarea deciziilor CCR pe prescripție, pe principiul legii penale mai favorabile, în dosarele de corupție, potrivit portalului Instanței supreme.

Repune cauza pe rol în vederea discutării efectelor existenţei pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a cauzelor C-74/23 şi C -131/2023 (…) Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 12 octombrie 2023”, este decizia Instanței.

Curtea de Apel Ploiești încetase procesul penal

Pe 5 aprilie acest an, Curtea de Apel Ploiești a decis să aplice deciziile CCR și ÎCCJ privind prescripția și să înceteze procesul penal în dosarul de corupție al fostei deputate PSD Andreea Cosma.

Andreea Cosma a mai beneficiat de o decizie CCR, cea privind presupusa componență nelegală a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în sensul că nu ar fi fost specializate pe corupție. Înalta Curte a anulat condamnarea de 4 ani de închisoare a Andreei Cosma în iunie 2020. Ea fusese condamnată la 4 ani de detenție efectivă în decembrie 2018.

Decizie de încetare a procesului penal și pentru tatăl și fratele fostei deputate

Tot pe 12 octombrie, în rejudecare, Tribunalul Prahova a decis să înceteze procesul penal ca urmare a intervenirii prescripției în cazul tatălui și fratelui Andreei Cosma, Mircea și Vlad Cosma.

În primă instanță, în 2016, ei primiseră 8, respectiv, 5 ani de închisoare cu executare. Prima condamnare a fost anulată tot ca urmare a deciziei CCR privind presupusa componență nelegală a completurilor de 3 judecători. Apoi, dosarul a fost trimis la Prahova întrucât Vlad Cosma nu mai avea calitatea de deputat.

La ce se referă cauzele C-74 și C-131 de pe rolul CJUE

Cauza C-131/23 a fost deschisă după ce, pe 27 februarie 2023, Curtea de Apel Braşov a sesizat Curtea de Justiţie a UE (CJUE) într-un dosar de corupţie al fostului preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, dosar aflat în fază de contestaţie în anulare.

CA Braşov a întrebat instanţa de la Luxemburg dacă poate să nu aplice deciziile CCR și ÎCCJ privind prescripţia în dosarele de corupţie în condiţiile în care România s-a angajat prin Tratatul de aderare la UE să combată corupţia. Vezi detalii aici.

Pe 24 iulie 2023, CJUE a dat verdictul în cauza C-107/23 și a decis că instanțele românești nu trebuie să aplice decizia ÎCCJ de interpretare a deciziilor CCR privind prescripția.

Practic, CJUE a spus că instanțele pot aplica deciziile CCR privind prescripția în perioada 2018 – 2022, dar nu pot aplica decizia ÎCCJ care extindea această perioadă până în 2014, pe principiul legii penale mai favorabile.

Cu alte cuvinte, a decis CJUE, faptele penale se prescriu mai repede doar în perioada 2018 – 2022, ca urmare a deciziilor CCR, nu și în perioada 2014 – 2018, cum decisese ÎCCJ.

Doar că instanțele românești au concluzionat că decizia CJUE în cauza C-107/23 se referea doar la procesele de fraudă cu fonduri europene, evaziune fiscală și contrabandă. În cauza C-131/23, CJUE este așteptată să ia o decizie similară și în dosarele de corupție.

Decizia ÎCCJ în cazul Andreei Cosma este importantă pentru că este prima de acest gen în cazurile aflate în apel. Se conturează o practică a ÎCCJ, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro, în sensul că instanțele au respins toate recursurile în casație formulate de DNA după decizia CJUE din 24 iulie 2023, care nu mai erau în termen.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Interesant e de văzut care va fi optica instanțelor dacă CJUE se va pronunța favorabil și în cauza în care a fost sesizată pe corupție,aidoma deciziei adoptate în iulie 2023 pe fraudă cu fondurile UE,evaziune fiscală și contrabandă.

  2. SOS Salvați Escrocii României!

  3. Anii trec si borfasii PSD-PNL sunt tot in parlament in loc sa fie dupa gratii!

  4. Deci judecătorii se grăbesc să salveze borfași!

  5. Sa ma lase cu 1000 de curti si niciuna din Romania cu competenta legala de judecata asupra mizeriei procuraturii.

  6. Dar suntem stat de drept european, in realitate enclava KGB-ista.

  7. „Fosta deputata”… ce rusine!

  8. Asteptam prescrierea care este atata de evidenta ca dosalul ala fabricat cu vaccinurile.

  9. De fu tată în parla meniu escroci lor

  10. Bai, ce seamana asta cu Fionna din serialul animat Shrek!
    Doar ca nu-i simpatica deloc! :))

  11. @un om care se informeaza corect
    Inca vrem sa facem parte din Statele Unite ale Europei!

  12. Nu mai conteaza de partea cui e dreptatea ci sa hotarasti tu cine o imparte! TAREEE!!!

  13. Mos Nicolae si Mos Craciun sunt de vina pt ca vroiau sa-i faca si ei cadou o prescriere, railor ce sunteti ! :)))